Opasnost vreba iz prolaza, od zločina iz Novog Sada diže se kosa: "Suzavac i šoker dozvoljava zakon"

Stručnjaci ocenjuu da su napadači najčešće kukavice, te da je dovoljno da žrtva počne da doziva pomoć kako bi se odbranila

  • 0
Devojka u tunelu, prolazu, mrak, strah, devojku proganja proganjaju Foto-ilustracija: Shutterstock

Zlikovci svih vrsta, razbojnici, lopovi, ljubomorni manijaci obožavaju haustore i prolaze između zgrada, pokazalo je istraživanje portala NS uživo.

Mračni pasaži su idelano mesto i za razbojnike koji da bi došli do plena ne prezaju ni od upotrebe oružja. Posebno su opasni u gluvo doba noći, kada kriminalci i delinkventi vrebaju nevine žrtve, najčešće žene. A među najopasnije izgrednike spadaju ostavljeni muškraci koji su zbog ljubomore ili neuzvraćene ljubavi spremni da počine najsvirepije zločine. Ovakva mesta pogodna su i za kriminalne obračune i za klasične sačekuše, navodi se.

Jedan od takvih napada dogodio se juče u prolazu zgrade u Stražilovskoj ulici, jednoj od najprometnijih u centru grada, pokazao je da prestupnici ne prezaju ni od čega. Devojka koja je napadnuta sinoć, imala je sreće, jer je posle uzvika: "Zovite policiju" neko od uznemirenih komšija reagovao, a policija je munjevito uhapsila nasilnika.

Međutim, brutalno ubistvo u prolazu zgrade u Ulici Alekse Šantića na novosadskoj Grbavici upozorava da je zločin iz ljubomore uvek moguć. Naime, D. D., koji nije mogao da preboli raskid veze, nožem je stavio tačku na svoju ljubavnu vezu, piše portal. Kasnije se pravdao da su za sve krivi njegova zavisnost i poroci poput kockanja, alkoholizma i narkotika kojima se svakodnevno odavao. Kada mu je izrečna doživotna robija nije pokazao kajanje, niti bilo kakve emocije.

Tako je i u decembru prošle godine na Detelinari ranjen M. J. On je izrešetan u klasičnoj sačekuši u ulici Janka Čmelika 26a. Kako je istraga zvanično utvrdila, ovde se radilo o kriminalnom obračunu. Ispostavilo se da je momak stari znanac policije sa više od 200 krivičnih prijava za različita dela, prenosi portal. A u haustoru je pokušano ubistvo i na novosadskog žestokog momka N. U.

Suzvac i šoker zakonom dozvoljeni

Kako se navodi, stručnjaci za bezbednost smatraju da devojke i žene treba da znaju i da nauče da se odbrane od takvih manijaka i da treba da nose suzavac ili šoker, koji su zakonom dozvoljeni.

- Haustori i mračne ulice su idealna mesta gde manijaci mogu da napadnu nekoga. Najčešće su napadači kukavice, te je dovoljno da žrtva počne da doziva u pomoć kako bi se odbranila. Devojke i žene treba da znaju i da nauče da se odbrane od takvih manijaka, a često je dovoljno da sa sobom nose gasni sprej ili uređaj za izazivanje elektrošokova (suzavac i šoker), koji su dozvoljeni zakonom o oružju i municiji - kaže predsednik centra DBA, Stevan Đokić.

On dodaje da stariji od 16 godina mogu da poseduju gasni sprej, a punoletna lica i šoker, kao i da je potrebna i izmena krivičnog zakona i zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

– Jednostavno zakone moramo prilagođavati vremenu u kojem živimo. Upravo zbog svih ovih dešavanja – zaključuje Đokić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA