Da li su bazeni u Beogradu, na kojima su život izgubili dečak (9) i tinejdžer, poštovali Pravilnik?

Izvan vremena određenog za trening i učenje skokova u vodu, pristup skakaonicama i daskama za skokove u vodu zabranjen je kupačima

  • 8
Hitna pomoć, SC Košutnjak Foto: Nikola Tomić, Google Street View

Dva života u junu ugašena su na bazenima u Beogradu pa se postavlja pitanje da li su ispoštovana sva pravila vezano za bezbednost.Tinejdžer N.S. (15) izgubio je život na beogradskim bazenima "Košutnjak" nakon skoka sa skakaonice. "Izvan vremena određenog za trening i učenje skokova u vodu, pristup skakaonicama i daskama za skokove u vodu zabranjen je kupačima, a zabrana mora biti vidljivo označena natpisima i oznakama", stoji u Pravilniku o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti. Dečak (9) udavio se na bazenu "Royal4kids" koji je namenjen pre svega obuci dece neplivača, kako se navodi na njihovom sajtu.

Preminuo tinejdžer nakon kobnog skoka u bazen na Košutnjaku 

Više javno tužilaštvo u Beogradu započelo je istragu o tome kako je stradao N.S. na bazenu "Košutnjak" 23. juna ove godine.

Kako stoji u Pravilniku o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti pristup i korišćenje dasaka i zaletišta tornja za skokove u vodu dopušteno je samo licima koja treniraju ili uče skokove u vodu, i to isključivo pod nadzorom sportskog stručnjaka, koji je odgovoran za njihovu bezbednost. Prostor za skokove u vodu mora biti uočljivo označen i odeljen plutačama od ostalog dela kupališta. Za vreme treninga i učenja skokova u vodu u bazenu i sigurnosnom prostoru ispred skakaonice nije dopušten boravak u vodi i pod vodom licima koja nisu uključene u proces treninga i učenja skokova u vodu.

Izvan vremena određenog za trening i učenje skokova u vodu, pristup skakaonicama i daskama za skokove u vodu zabranjen je kupačima, a zabrana mora biti vidljivo označena natpisima i oznakama. Odskočne daske moraju biti podignute do 1 m. U vreme korišćenja skakaonica obavezan je nadzor spasilačke službe, navodi se u pomenutom Pravilniku.

Iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na pitanja "Kako je dozvoljeno da se koristi skakaonica za građanstvo kad je Pravilnikom to zabranjeno?", "Zašto nije ispoštovan Pravilnik?" i "Da li i dalje građanstvo koristi skakaonicu?" za Telegraf.rs su objasnili da posluju u skladu sa navedenim Pravilnikom.

- Napominjemo da se na otvorenim bazenima u toku sezone vrši redovna obuka i nadzor od strane stručnih lica iz Saveza za skokove u vodu. Shodno vašim navodima da odskočne daske moraju biti vidljivo označene natpisima i oznakama "zabrana kupačima" izvan vremena predviđenog za trening i učenje skokova u vodu, napominjemo da odskočne daske nemamo, a da plivači i dalje mogu koristiti skakački bazen uz poštovanje Pravilnika i protokola koji se sprovodi skoro već osmu godinu - naveli su iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Ista pitanja smo uputili i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Dečak (9) udavio se na bazenu "Royal4kids"

Na sajtu "Royal4kids" napisano je da su ovi bazeni namenjeni pre svega obuci dece neplivača. Dečak (9) udavio se na njima 27. juna. Mališan je bio u pratnji majke, a preminuo je u Urgentnom centru u Beogradu.

Pravilnikom o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti navodi se da ustanove i privredna društva koji obezbeđuju i upravljaju zatvorenim i otvorenim bazenima i uređenim plažama, namenjenim takmičarskom i rekreativnom plivanju, obuci plivanja, skokovima u vodu, vaterpolu i drugim sportskim aktivnostima, mogu obavljati sportsku delatnost ako ispunjavaju uslove utvrđene ovim Pravilnikom.

U njemu se navodi da bazeni približne veličine 20 metara puta 8.5 metara moraju da imaju najmanje jednog spasioca.

Menadžer bazena Aleksandar Đuričić, koji je veličine 12,5 metara puta 8,5 metara objasnio je za Telegraf.rs da zatvoreni bazeni ne moraju da imaju spasioce.

- U terminima za rekreativno plivanje postoje redari, ne spasioci jer po zakonu deci do 12 godina nije dozvoljen pristup bazenima bez roditelja ili punoletnog pratioca - rekao nam je menadžer.

Istakao je da u vreme škole plivanja postoje treneri koji su svi i lincencirani spasioci.

Uslovi koje moraju da ispunjavaju kupališta prema Pravilniku

Iz Pravilnika smo izvukli devet najzanimljivijih pravila za koja nam se čini da nisu dovoljno ispoštovana na kupalištima širom Srbije.

- Vodene površine kupališta namenjene odraslim koji ne znaju plivati ili odraslim i deci koji nisu sigurni plivači moraju biti vidno označene natpisima, odnosno oznakama. Dubina vode je najviše 1,30 metra;

- Dubina vodene površine kupališta namenjena za decu koja ne znaju plivati može biti najviše 0,4 metra;

- Dubina vodene površine kupališta namenjena za učenje plivanja može biti od 0,6 metra do 1,30 metra, a promena dubine mora biti postepena;

- Na kupalištima moraju biti određene, uređene i označene vodene površine namenjene skakanju u vodu;

- Vodena površina ispod i na završetku tobogana mora radi bezbednosti svih korisnika kupališta biti vidno obeležena;

- Bazen ne sme de ima podvodnih zidova, izbočina i sl;

- Površina oko bazena ne sme imati napuklih, odnosno slomljenih pločica i ne sme biti klizava;

- Otvori za doticanje i oticanje vode na bazenu mora biti neoštećeni i sa zaštitnim rešetkama, i nalaziti se izvan dela za ronjenje;

- Na bazenu mora biti omogućen siguran način ulaska i izlaska iz bazene (stepenice nisu klizave, rukohvati na stepenicama, označeni rubovi stepenica);

Pišite nam u komentarima kakvo je vaše iskustvo na kupalištima - da li bazeni poštuju navedena pravila?

Video: Policajac spasao devojčicu koja se zamalo udavila u bazenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    14. jul 2021 | 20:21

    Koji crni bazeni, koni pravilnici, sve propalo

  • Renatita

    14. jul 2021 | 23:44

    Ne postoje spasioci nego redari????? Kako je onda moguce da nama roditeljima ne dozvoljavaju da udjemo na Tasmajdan u bazene nego nam je zabranjeno da budemo na tribinama sa svojom decom a nije dozvoljeno deci mladjoj od 12 godina da budu bez pratnje roditelja?????? Ko koga zaj..... vise u ovoj zemlji

  • Ivan

    14. jul 2021 | 22:31

    Kao i uvek nikog nema da odgovara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA