• 1

Aleksandru Mitroviću godinu dana kućnog zatvora jer je vozilom usmrtio devojku

, Telegraf

Devojka preminula na licu mesta, Mitrović pobegao

  • 1
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija

Foto: Pixabay

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom (nanogicom) Aleksandra Mitrovića zbog saobraćajne nesreće kada je u julu 2013. godine svojim vozilo usmrtio pešaka Andreu Bojanić (17) u Ustaničkoj ulici.

Ovom odlukom je, kako navodi Apelacioni sud, usvojena žalba tužioca, pa je Mitroviću povećana kazna kućnog zatvora za jedan mesec, a duplo mu je povećana mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, sa jedne na dve godine, prenosi Tanjug.

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.

Mitrović je osuđen zbog krivičnog dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Prema presudi, on se 18. jula 2013. kretao brzinom od 80 km/h - brzinom većom od dozvoljene u naseljenom mestu od 50 km/h, vozeći kolovozom Ustaničke ulice desnom saobraćajnom trakom iz pravca Bulevar kralja Aleksandra u smeru prema Ulici Vojislava Ilića, dok mu je na semaforu bilo zeleno svetlo za vozila, a za pešake prolaz zabranjen crvenim svetlom.

Udario je prednjom levom ugaonom stranom vozila u devojku koja je kolovoz Ustaničke ulice prelazila sa leve na desnu stranu na obeleženom pešačkom prelazu.

- Od siline ostvarenog kontakta došlo je do rotiranja tela da bi odmah potom telo pešaka bilo nabačeno na gornji deo vozila, da bi potom telo pešaka odbacilo u vis, koje je potom letelo kroz vazduh te palo na asfaltnu podlogu i žičanu ogradu na razdelnom ostrvu, sa leve strane desne kolovozne trake, usled čega je maloletna oštećena zadobila teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminula na licu mesta, dok je okrivljeni bez zaustavljanja nastavio vožnju - navodi se u presudi.

Prema stavu Apelacionog suda, prilikom odmeravanja vrste i visine krivične sankcije, prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio društvenu opasnost izvršenog krivičnog dela i stepen povrede zaštićenog dobra.

Mitrović se, podseća Apelacioni sud, kretao znatno većom brzinom od dozvoljene na kritičnom mestu što je uslovilo da je došlo do naletanja na devojku, koja je od posledica povreda preminula, pri čemu se ni nakon kontakta sa njom nije zaustavio već je nastavio kretanje bez pružanja pomoći nastradalom licu.

- Imajući u vidu navedeno, Apelacioni sud je prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni i izrečenoj meri bezbednosti, smatrajući da će se istima u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja, te da je ovako izrečena kazna primerena vrsti, težini i opasnosti krivičnog dela i okrivljenog kao učinioca, te da će se istom uticati na okrivljenog i druga lica da ubuduće ne vrše ovakva ili slična krivična dela - naveo je sud.

Video: Ovde je ubijen Stefan! Građani sa Karaburme poručuju: Niste nam dali drugi izbor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    Evo kakvo je naše pravosuđe. Sve dok narod ćuti biće ovako. Ove sudije teba na jedno 40. godina u prdekanu.

    124
    1

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima