Peći termoelektrane u Obrenovcu osim uglja, sagorevaju i drogu: Godinama se spaljuje zaplenjena roba

Studijom je, takođe, predviđeno da se tokom čitavog procesa spaljivanja narkotika meri zagađenost vazduha da bi se predupredila bilo kakva šteta po životnu sredinu i zdravlje ljudi

  • 2
Termoelektrana Nikola Tesla A, Obrenovac, Izgradnja postrojenja za odsumporavanje Foto: Tanjug/EPS/Danilo Mijatović

Peći termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu služe da povremeno sagorevaju i drogu koja je zaplenjena na teritoriji Srbije. Godinama je policija koristila ovaj kompleks za spaljivanje narkotika koji su oduzeti na ilegalnom tržištu.

Sredinom decembra 2019. godine spaljeno je 880 kilograma raznih vrsta narkotika, a u još nekoliko navrata te godine spaljeno je 998 kilograma droge koju je policija zaplenila, prenosi dnevnik.rs.

U 2017. godini, u julu i oktobru, uništeno je 1.360 kilograma narkotika i drugih psihoaktivnih supstanci koje je policija zaplenila u prethodnom periodu.

U obrenovačkoj termoelektrani je 7. decembra 2013. spaljeno 1.740 kilograma narkotika, koji na ilegalnom tržištu, kako je tada rečeno, vrede 15 miliona evra. To je do sada najveća količina spaljene droge.

Uništavanja narkotika je bilo i 2014. godine, kada je 7. novembra u Obrenovcu spaljeno 565 kilograma droge, vredne više od milijardu dinara.

Sledeće, 2015. godine, MUP je sproveo dve akcije spaljivanja droge koja je zaplenjena na ilegalnom narko-tržištu Srbije. Najpre je 20. februara u TENT-u spaljeno 370 kilograma raznih vrsta narkotika, da bi već 14. maja iste godine usledilo novo uništavanje droge: u pećima „Nikole Tesle” spaljeno je 446 kilograma droge ulične vrednosti milijardu dinara. Po podacima MUP-a, tada je uništeno više od 25 kilograma heroina, oko 415 kilograma marihuane, više od kilogram hašiša, kao i više od četiri i po kilograma psihoaktivnih supstanci koje se koriste kao smeša za uvećanje mase narkotika. Uništena droga i ostale psihoaktivne supstance bile su uskladištene u Policijskoj upravi u Jagodini.

Kako je ranije objavljeno, studijom o proceni uticaja spaljivanja zaplenjenih narkotika i cigareta na životnu sredinu, koju je uradio Mašinski fakultet u Beogradu, predviđeno je da se u Termoelektrani „Nikola Tesla” može spaljivati 50 kilograma droge na sat, na temperaturi između 800 i 1.200 stepeni Celzijusa. Studijom je utvrđeno da zaplenjene materije spremne za sagorevanje moraju biti spakovane u numerisane papirne vreće, s pratećim dokumentom o vrsti i količini.

Studijom je, takođe, predviđeno da se tokom čitavog procesa spaljivanja narkotika meri zagađenost vazduha da bi se predupredila bilo kakva šteta po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

U zemljama Evropske unije praktikuje se da se zaplenjena droga uništava svake godine da se ne bi taložile velike količine narkotika i da bi se jasno vodile evidencije o zapleni.

Podsetimo, u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu uništeno je više od 1, 4 tone marihuane, koju su zaplenili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin tada je izjavio da je država odlučna u svojoj borbi protiv narko-dilera koji truju našu decu i dodao da droga koju zaplene pripadnici policije završi ovde u termoelektrani, uništena. On je tada rekao da lake i teške droge ne postoje i da će se hapsiti i oni koji prodaju jedan džoint i oni koji prodaju kilograme droge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali Śćepan

    27. jul 2021 | 17:07

    Spaljujte kokain i heroin ne samo šugavu travu koja nema realno neku vrednost.

  • raso

    27. jul 2021 | 18:12

    Treba elektranu zatvoritiPostala je narkoman

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA