Naša deca su poginula kao pešaci: Stefan bačen 10 m, Andrej prebačen preko ograde, Despota vukao bus

Stravične saobraćajne nesreće u kojima su živote izgubila deca

  • 36
Stefan Balić, Despot Mrđić, Aleksandar B, Požarevac

Foto: Facebook/Ofk Gol/Vukašin Mrđić/Ivana Milosavljevic

"Četiri godine dolazite kući znajući da će vas čekati omiljeno biće, svrha vašeg postojanja. Brinete o njemu, ljubite ga i grlite i odjednom treba da se naviknete da ga više nema. Niko nas nikada više neće nazvati mama i tata", jednom prilikom izjavio je za medije otac malog Despota Mrđića (4), koji je tragično izgubio život, koji tek što je počeo, 24. novembra prošle godine kad je sa bakom izlazio iz autobusa u Prvomajskoj ulici u Zemunu. Neopisiva tuga i bol ostala je i iza Stefana Balića (10), koji je preminuo nakon što je na njega 18. jula naleteo vozač na pešačkom prelazu na Karaburmi. Na početku ove godine, Andreja Prenkljušaj (12) nastradao je u Nišu kad je na njega naleteo "audi" na trotoaru.

U stravičnim saobraćajnim nesrećama ova malena deca izgubila su svoje živote kao pešaci. Poslednja tragedija, koja je potresla veliki broj ljudi u Srbiji, desila se u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi u Beogradu.

Maleni Stefan Balić - dečak kog je vozač tako snažno udario da je ga je odbacio deset metara

 

Maleni Stefan Balić prelazio je ulicu na "pešačkom" sa svojim ocem i mlađim bratom kad ih je pokosio vozač. Nakon udara, Stefan je leteo oko deset metara. Dečak je prevezen u bolnicu i četiri dana kasnije, 22. jula, objavljena je vest da je preminuo.

Osumnjičen da je pokosio dvoje dece i njihovog oca, vozač Lazar G. (38) uhapšen je 19. jula. Određeno mu je bilo zadržavanje od 48 sati nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Dan nakon što je objavljeno da je maleni Stefan izgubio bitku za život, uhapšen je i određen mu je pritvor.

Stefanov četvorogodišnji brat Luka, nalazio se u bolnici. Prema poslednjoj objavi njegovog oca, dečak još nije znao da je izgubio brata.

- Stefanov brat Luka je dobro. Tokom sledeće nedelje ga očekuje operacija. Još ne znamo ko će moći da bude sa njim u sobi, supruga ili ja. On ne zna šta se dogodilo, još ne zna da je izgubio brata - napisao je ranije Mihailo, otac dečaka.

On se, u još jednoj objavi, osvrnuo na bol koji oseća i činjenicu da treba svom mlađem detetu da objasni šta se dogodilo.

- Što se tiče osećanja, ona su kod Stefana. Posle svega ovoga, samo ostaje ljuštura koja obitava na ovom svetu i čeka kad će kod svog najmilijeg. Ja ću skupiti nekako snagu i priključiti se šetnji. Ali, u ovom momentu, moraću da se dobauljam do Luke. I odgovorim mu na milion pitanja, o njegovom bratu, nesreći i ne znam čemu još - dodao je ranije otac, što je objavljeno 26. jula.

Despot Mrđić - dečak kog je vozač autobusom vukao nekoliko metara po asfaltu

 

Tog nesrećnog 24. novembra mali Despot je sa bakom putovao autobusom. Njih dvoje su se spremili za izlazak malo pre stanice Bosanska u Prvomajskoj ulici u Zemunu, kako bi ih vozač video. Krenuli su da silaze, ali kako kaže otac, "vozač nije gledao u retrovizor i uhvatio ih je u raskoraku".

Jednom nogom bili su u autobusu, drugom napolju. Baka je pala, a Despot joj je ispao iz ruke. Vrata autobusa u pokretu su ih sa poslednjeg stepenika izbacila napolje, a Despota je vozač autobusom vukao po asfaltu nekoliko metara. Dete je hitno prebačeno u Dečiju bolnicu u Tiršovoj, gde je preminulo.

Vozač, kako su rekli iz Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, "nije video šta se dogodilo", sve dok ga policija nije zaustavila oko 11 kilometara dalje, u Ulici Triše Kaclerovića na Voždovcu.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas sudu optužni predlog protiv R. D. (49), vozača autobusa na liniji 18, povodom saobraćajne nesreće.

Optužnim predlogom R.D. se tereti za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, precizirali su iz tužilaštva. On je, kako se sumnja, zatvorio zadnja vrata autobusa koja su uhvatila nogu dečaka, nakon čega je on pao, udario glavom o tlo i izgubio svest.

U odbrani koju je izneo pred tužiocem, vozač se branio da nije primetio da je došlo do nezgode na autobuskom stajalištu "Bosanska", da ne zna da li se dete povredilo izlaskom iz autobusa kojim je upravljao, tvrdeći i da je preduzeo sve mere po polasku sa stajališta da bi se bezbedno uključio u saobraćaj.

Njegov otac, Vukašin Mrđić, sa neopisivim bolom rekao je ranije za Telegraf.rs da svog sina mesecima traže u slikama i snimcima jer im je to jedino preostalo.

- Tražimo njegov osmeh. Bio je njegov zaštitni znak. Tražimo njegovu dobrotu koja je bila najčistija, tražimo našu ljubav koja je bila beskonačna, tražimo našu sreću, a bili smo najsrećniji na svetu. Zašto? Despot je samo želeo da sa svojom bakanom izađe iz autobusa, njegove poslednje reči su bile "Silazimo, bakana" i on i bakana su se čvrsto držali za ruke i na vreme se spremili da ih vozač vidi da žele da izađu iz autobusa. Ali vozač nije gledao - navodi otac slomljen bolom.

- Vozač o ovom nesrećnom slučaju nije imao nikakvo saznanje, ništa nije video, niti mu je iko od putnika u autobusu signalizirao da se nesreća dogodila, nastavio je vožnju i za nesreću je saznao tek kada ga je policija zaustavila. Vozač je u šoku zbog saznanja šta se dogodilo - navodi se u ondašnjem saopštenju Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd koje je izrazilo saučešće porodici stradalog dečaka.

Andrej Prenkljušaj - dečak kog je vozač prebacio preko ograde niškog vodovoda dok je šetao trotoarom

 

Maleni Andrej Prenkljušaj (12) preminuo je nakon saobraćajne nesreće koja se desila 4. januara na Bulevaru Medijana u Nišu.

- Vozio je veoma brzo, proklizao i udario dečaka kojeg je prebacio preko ograde niškog vodovoda. Čuo sam da je na licu mesta ostao mrtav - kazao je ranije jedan Nišlija koji se zatekao na mestu nesreće.

Beograđanin Nemanja Stamenković osuđen je 7. jula na kaznu zatvora od sedam godina za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 4. januara na Bulevaru Medijana izazvao nesreću u kojoj su poginula dva pešaka. Takođe, zabranjeno mu je i da upravlja vozilom pet godina, nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Obrazlažući presudu sudija Osnovnog suda Gordana Petrović je saopštila da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da je Stamenković izvršio delo koje mu se stavlja na teret.

- Krećući se Bulevarom Medijana iz pravca Bulevara cara Konstantina nije postupao u skladu sa saobraćajnim znakom na kojem je označeno ograničenje brzine od 60 kilometara na sat pa je dolaskom do broja 26 vozeći brzinom od najmanje 131 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad vozilom. Usled toga, sišao je sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, pa na biciklističku stazu, a zatim na stazu za pešake i nastavio kretanje.

Išao je ka pešacima koji su bili leđima okrenutim nadolazećem vozilu, pa je udario maloletnika i to u zadnju desnu nogu i zadnju sranu leve potkolenice pa ga je nabacio na vozilo a zatim ga odbacio preko ograde JKP "Naisus". Zatim je nastavio kretanje pa je na istovetan način udario četrdesetosmogodišnjaka - kazala je sudija Petrović nakon izricanja presude.

Aleksandra Kostadinović, majka dečaka izrazila je nezadovoljstvo povodom izrečene presude.

- S obzirom na to da je maksimalna presuda osam godina, to je po meni premalo za život mog deteta i za još jedan. Ti životi su se ugasili, ni krivi ni dužni. Nikako nisam zadovoljna. To bi trebalo da bude minimum 20 godina. Ostala sam bez deteta, ne želim da iko oseti tu bol i doživi ono što sam ja - rekla je ona tad.

Odbranu i završnu reč advokata okrivljenog Nemanje Stamenkovića, Aleksandra je nazvala sramotnom.

- To je trajalo tri sata i bilo je bukvalno prepričavanje svih suđenja, bacanje krivice na medije, na stručnjake iz oblasti psihijatrije... Mogu samo da kažem da je to sramota, da se čovek koji je advokat po struci bavi time da li su oni to dobro procenili, da li su mediji doprineli da se stvori lošija slika o Nemanji. Mislim da je to samo od njegove nemoći, jer nema nikakve dokaze - rekla je ranije.

Petogodišnji A.B. - poginuo kad je vozač parkirao kola u rikverc, nije ga video 

 

Do tragedije je došlo 11. aprila ove godine ispred porodične kuće dečakovog ujaka u Lubičevskoj ulici u Požarevcu, koji je tada slavio punoletstvo. Dečak A.B. iz Kostolca se igrao u uskoj ulici kada je Stefan M. koji je došao na proslavu, parkirao svoj "mercedes".

Porodica mališana nije mogla da dođe k sebi od šoka zbog tragedije koja ih je snašla.

- On se igrao tu na ulici, a Stefan je došao u goste. Krenuo je da parkira automobil u rikverc i nije video da se naš sestrić igra na ulici. Tada ga je udario kolima - ispričala je ranije neutešna tetka dečaka.

Kako je tad objašnjavala, kada je video šta je uradio, Stefan je počeo da viče da nije kriv.

Aleksandar B, Požarevac

Maleni A.B. Foto: Facebook/Ivana Milosavljevic

- Govorio je da ga nije video, a onda je pokušao da pobegne - drhtavim glasom je pričala ranije tetka dečaka.

Stefan M. je uhapšen. Polovinom juna pušten je iz pritvora.

- Osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode uz meru zabrane napuštanja boravišta, sa obavezom javljanja policijskoj upravi u Požarevcu. Njemu je oduzet i pasoš. S obzirom na to da je reč o delu iz skraćenog postupka, pritvor se može produžiti samo jednom - rečeno je ranije u Osnovnom sudu u Požarevcu, preneo je Kurir.

Dvogodišnje dete poginulo kad je kombi kurirske službe naleteo na njega

 

Dvogodišnje dete poginulo je naselju Medan u Sonti kod Apatina, 26. marta ove godine.

Do nesreće je došlo kada je kombi kurirske službe naleteo na dete i udario ga, javio je tad Informer.

Vozač kombija D.L. je pre nesreće predao u dvorištu paket roditeljima i na izlasku prema putu nije video dete i udario ga je.

Dete je po prijemu u bolnicu, nažalost, podleglo povredama.

Video: Višeminutni aplauz za oproštaj od Stefana, građani ne odustaju od protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecko

    28. jul 2021 | 22:00

    A andreaa bojanic!?

  • Peca

    28. jul 2021 | 21:55

    Zaboravili ste Andreju

  • VLADA 011

    28. jul 2021 | 21:35

    Ovo je strasno.Kazne moraju da budu vece kako novcane tako i zatvorske.Drogirani i pijani voze a saobracajne policije nigde evo na petlovom brdu svaku noc luduju sa krsinama od vozila mladi vozaci a policije nigde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA