Uhapšeno dvoje osumnjičenih za podmetanje požara na Kosovu

Uhapšena lica su iz opština Obilić i Zubin Potok

  • 1
šumski požar u šumi, evakuacija, Russia Forest Fires Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Nakon serije požara koji su izbili na nekoliko lokacija na Kosovu tokom protekle i ove nedelje, Kosovska policija pokrenula je istrage i uhapsila dvoje osumnjičenih da su odgovorni.

Svi pojedinci osumnjičeni za izazivanje i podmetanje požara, ili čak i ukoliko je požar izazvan zbog njihovog nemara, biće izvedeni pred lice pravde, poručila je Kosovska policija u sinoćnjem saopštenju za javnost.

- Pozivajući se na situaciju u kojoj se nalazimo u vezi sa širenjem požara na različitim lokalitetima na Kosovu, Kosovska policija sa svojim raspoloživim kapacitetima, posvećena je sprečavanju i gašenju požara pružanjem pomoći policijskom opremom, poput vodenih topova i u koordinaciji sa drugim agencijama u svim regionima u kojima su požari registrovani - navode iz policije.

Uhapšena su za sada dva lica, jedno u opštini Obilić, a drugo iz Zubinog Potoka, zbog sumnje da su umešani u izazivanje požara.

Podsećamo, dva požara izbila su sinoć u opštini Kosovo Polje i proširili se na sela Pomazatin i Kuzmin, prenela je Gazeta ekspres.

Portparol opštine Kosovo Polje Ali Topali izjavio je da je uzrok požara ljudski faktor i da su ih izazvali ljudi koji su odlučili da zapale stare tezge. Vetar je potom doveo do širenja vatre.

U jednom trenutku mnoge kuće u Kuzminu bile su u opasnosti, ali su vatrogasci iz Prištine lokalizovali vatru.

Veliki požari desili su se i u blizini Nacionalnog parka "Prokletije", gde je prema do sada dostupnim informacijama iz kosovskih medija, a nezvanično je izgorelo oko 50 hektara šume.

Upravo je nedovoljan broj vatrogasaca jedan od razloga za sporije gašenje požara, uz često nepristupačnost brdskim i šumovitim terenima, javljaju prištinski mediji.

Kako je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo sinoć, vatrogasci su bili angažovani u gašenju požara na nekoliko lokacija na Kosovu, ali je najozbiljniji požar ipak izbio u selu Štupeć u pećkoj opštini, prema saznanjima ovog ministarstva.

U gašenju požara na Kosovu, prethodnih dana učestvovali su i pripadnici KBS kao i vojnici KFOR-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA