≫ 

Vapaj udovice putara Radmila: 11 godina čekam pravdu za mrtvog supruga, presude još nema

Radmilo Radosavljević je poginuo 1. jula 2010. godine, na rođendan svog sina

  • 1
Radmilo Radosavljević, poginuli putar Foto: Telegraf/D.K./ Privatna arhiva

Jedanaest godina je prošlo od saobraćajne nesreće u Sićevačkoj klisuri gde je smrtno stradao Radmilo Radosavljević (48), radnik preduzeća "Signalizacija", a suđenje odgovornima za njegovu smrt  još nije okončano.

Pre tri godine doneta je prvostepena presuda kojom su Piroćanac Jovica Krstić (67) i Nišlija Vladimir Rakić (48) osuđeni na jednogodišnju kaznu zatvora u kućnim uslovima, ali je drugostepeni sud ukinuo i vratio je Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje. Porodica stradalog putara ogorčena je zbog nezapamćeno dugačkog sudskog postupka ali i zbog mogućnosti da Radmilo ne dobije pravdu ukoliko nastupi zastarelost krivičnog gonjenja.

Radosavljević je poginuo 1. jula 2010. godine, a prema navodima prvostepene presude oba okrivljena vozača prekoračila su dozvoljenu brzinu kretanja koja je zbog radova na putu bila ograničena na 20 kilometara na čas.

Jovica Krstić koji se "škodom fabijom" kretao iz pravca Niša ka Pirotu vozio je brzinom od najmanje 30 kilometara na čas, zbog čega nije na vreme ugledao putara koji je stajao na sredini kolovoza i signalnim zastavicama naizmenično propuštao vozila. Videvši da se Krstić neće zaustaviti, Radmilo je pokušao da ga izbegne tako što je zakoračio na suprotnu kolovoznu traku kojom se kretao Vladimir Rakić upravljajući autobusom "Setro S213" i to brzinom od 50 kilometara na čas koji ga je udario levim farom.

Usled tog udarca, putar koji je zadobio teške povrede glave, grudnog koša, trbuha i karlice odbačen je pred vozilo koje je hteo da izbegne, a ono ga je dokusurilo. Obojica vozača negirala su odgovornost za smrt radnika putarskog preduzeća. Vozač autobusa je tvrdio da je pokušavao da izbegne Rakićevo vozilo koje je prešlo na njegovu stranu, zbog čega je prestao da prati kretanje putara sve dok ga nije udario. Rakić je sa svoje strane isticao da je usporio kako je bilo propisano, ali da je putar prešao na suprotnu stranu kada ga je udario autobus i bacio pred njegov auto.

Suzana Momić PRED NISKIM SUDOM Foto: Telegraf/D.K.

Kako saznajemo, nakon donošenja prvostepene presude promenjen je sudija pa je suđenje počelo od početka. U ponovljenom postupku, glavni pretres je okončan 21. aprila ove godine ali presuda nije doneta. Osnovni sud je 12. jula odlučio da ponovo otvori glavni pretres radi saslušanja svedoka. Nastavak suđenja zakazan je za 15. septembar.

Suzana Momić, udovica stradalog putara kaže da dugotrajno suđenje znači nastavak agonije za nju i njenu decu.

- Prošlo je jedanaest godina, da je presuda doneta kako treba i oni bi dosada odležali svoju kaznu i moj Radmilo bi našao mir gde god da je. Moj gubitak je nenadoknadiv, majka sam dva deteta od kojih je jedno ometeno u razvoju kojem je očeva podrška bila nemerljiva. Ta dvojica ljudi me nisu nijednom pozvali, izvinili se ili ponudili pomoć. Kakvu god kaznu da dobiju, njihova deca će imati očeve a moja neće. Oduzeli su im oca svojom bahatošću, žurili su negde a zbog te žurbe nikuda nismo stigli svi mi. Mogli su nam bar ponuditi neku pomoć, smiriti savest ako je imaju ali ni to nisu učinili. To je neoprostivo ali u meni još tinja nada da će pravda biti zadovoljena naročito s obzirom na to koliko dugo je čekamo - kazala je Suzana.

Ono što ovaj slučaj čini još tragičnijim je što je Radmilo poginuo na sinovljev rođendan.

Video: Protest ispred suda zbog Ognjena koji je uhapšen nakon Aleksine smrti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA