≫ 

Pobeglo troje niških hakera čije izručenje traži SAD, iako su im oduzeti pasoši

Za svo troje, kao i za drugih sedam optuženih sud je odredio meru zabrane napušanja boravišta i obavezeno javljanje policijskoj upravi u Nišu svakog ponedeljka i četvrtka u mesecu

  • 0
anonymous, anonimusi hakeri, Foto: Pixabay

Troje niških hakera čije izručenje zahtevaju Sjedinjene Američke Države zbog računarske prevare u Teksasu pobeglo je iako su im bili oduzeti pasoši.

Pasoši Srbije i Australije prvooptuženog u ovom slučaju Kristijana Krstića i njegove supruge Ksenije Krstić Fej Atilano, koja ima pasoš Filipina, 22. jula ove godine dostavljeni su nadležnim organima SAD, prenosi Tanjug.

Pasoš takođe nedostupnom Marku Pavloviću oduzet je odlukom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Za svo troje, kao i za drugih sedam optuženih čije izručenje traže SAD, sud je odredio meru zabrane napušanja boravišta i obavezeno javljanje policijskoj upravi u Nišu svakog ponedeljka i četvrtka u mesecu.

U sudu kažu da su okrivljeni bili u pritvoru maksimalnih 12 meseci, koliko je predviđano zakonom u postupku ekstradicije, a sud je u skladu sa tim odredio meru zabrane napuštanja boravišta.

Ističu da je u ovoj fazi postupka sud preduzeo sve prema svojim zakonskim ovlašćenjima, nakon što je rešenje suda kojim se utvrđuju procesne pretpostavke za izručenju postalo pravnosnažno, a spisi prosleđeni Ministarstvu pravde na konačno odlučivanje.

O molbi SAD za izručenje odluku treba da donose ministar pravde.

Međutim, nakon što su sudovi konstatovali da su ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je krajem jula stopirao izručenje do odluke o predstavkama koje su podneli njihovi advokati, a koje se tiču navodnog kršenja prava okrivljenih.

Evropski sud je naime preporučio Srbiji da zastane sa postupkom ekstradicije do 29. septembra, do kada se može očekivati odluka o predstavkama.

U međuvremenu Krstić, njegova supruga i Pavlović su postali nedostupni pravosudnim orgnaima Srbije, pošto su prestali da se javljaju nadležnoj policijskoj stanici u Nišu.

Pavlović se poslednji put javio 29. jula, a drugo dvoje 5. avgusta.

Ostali okrivljeni se uredno javljaju policiji.

Inače ovih 10 okrivljenih, poznatih kao "hakeri iz Niša", u Teksasu, SAD, su optuženi da su počinili računarske prevare putem lažnih investicionih platformi od oko 70 miliona dolara.

Video: Filipinka moli predsednika da je ne odvajaju od 4 dece: Deca su bez oca i majke, potpuno su sami

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA