≫ 

Gledala sam kako očuh, bivši narkoman, zlostavlja autističnog dečaka: Prijavila sam MUP-u, sad mi preti kazna

Da li bih ponovo prijavila zlostavljanje deteta koje sam videla? Da. Da li se sad kajem zbog toga? Da

  • 38
Prijava nasilje u porodici Foto: Shutterstock

Beograd, 17:56. Jeziva vika. Čuje se nešto nalik šamarima, ali zvuk je mnogo puniji, snažniji. I ne prestaje. Ma, nemoguće da ga opet tuče. On, bivši narkoman, sa krivičnim dosijeom, tuče dečaka (12) kom je očuh, dok majka sve mirno posmatra. Skinuo mu je donji deo trenerke i udara ga nekom metalnom packalicom po nogama, na kojima se već vidi krv od teških udaraca. Nema milosti i ne deluje da ima nameru da uskoro prestane. Dete se otima, ali uzalud. Komšiluk je uznemiren, ali ne vidim da neko reaguje. I teško je u tim trenucima, teško je prijaviti nasilnika jer nikad ne možeš znati kome si "presudio" time: žrtvi ili nasilniku.

Još jedan udarac, drugi. Ona krv na nozi se crveni.

- Dobar dan, da li sam dobila policiju? Želim da prijavim nasilje u porodici, nad detetom, otac upravo zlostavlja sina - izgovaram, ne sluteći da će ta prijava meni doneti samo loše.

Petnaest minuta kasnije, vika prestaje. Još 20 minuta kasnije, zove me policajac. Pita da li može da dođe, da porazgovaramo o prijavi. Pristajem.

Saopštava mi odmah po dolasku da je slučaj poznat policiji od ranije, da je nasilnik bivši narkoman, dobro poznat policiji sa krivičnim dosijeom, da je dete autistično, da je on kao policajac lično svašta doživeo od te porodice, da je jednom čak spasavao dečaka sa ograde terase, da je dečak godinama živeo sa bakom jer ga je majka ostavila i da će sad najverovatnije biti izmešten u hraniteljsku porodicu.

Pita me da li želim da budem svedok, a ja mu odgovoravam pitanjem: da li imate dovoljno dokaza protiv nasilnika?

- Da, imamo, vide se tragovi povreda na detetu - kaže mi policajac.

- U tom slučaju, ne želim da svedočim jer se bojim za svoju bezbednost - odgovaram mu.

I on, a i inspektor koji me je pozvao sutradan, i kom sam ponovila isto, kažu da nema nikakvih problema, da nema potrebe da svedočim, ako ne želim. Saznajem i da je očuhu dečaka, N. R. određen pritvor zbog krivičnog dela nasilje u porodici. Tu se za mene priča završava. Ili sam ja barem tako mislila.

Dva i po meseca kasnije, dobijam poziv iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva da svedočim u ovom slučaju, uz napomenu:

- Na osnovu člana 101, stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, svedok je dužan da se odazove pozivu, a ukoliko uredno pozvani svedok ne dođe, a svoj izostanak ne opravda, ili se bez odobrenja udalji sa mesta gde treba da bude ispitan, može se narediti njegovo prinudno dovođenje, ili novčano kažnjavanje iznosom od 100.000 dinara dinara.

I čim sam pročitala ovo, sve mi je bilo jasno, u sekundi sam prestala da osuđujem ljude koji se plaše da se umešaju kada vide nasilje, koji se plaše da prijave zlostavljanje, koji se prave da ne čuju plač komšinice koju tuče muž. Sad mi je jasno zašto ne žele da se mešaju. Kako smo uopšte došli do toga da na kraju nadrlja onaj koji je pokušao i uspeo da zaustavi nasilje koje se vršilo nad detetom? Razumela bih da protiv nasilnika nema dovoljno dokaza. Ovako, prosto, ne razumem.

Ne razumem da je u redu ugrožavati bezbednost osobe koja je prijavila nasilje.

- Svedočenje ne može da se odbije, ako je očevidac prijavio nasilje, a potom kaže da odbija da svedoči, to se tretira kao prikrivanje izvršenja krivičnog dela - reklo nam je nekoliko advokata koje smo kontaktirali.

Prosto rečeno, spasili ste dete zlostavljanja, videli ste šta je taj čovek sposoban da uradi nemoćnom detetu, plašite se šta bi tek mogao da uradi vama, i to kažete policiji, SUD IMA DOVOLJNO DOKAZA DA GA OSUDI, ALI, UPRKOS STRAHU - VI MORATE DA SVEDOČITE.

- Moramo da insistiramo na odgovornosti svih građana, i oštećenih i svedoka. Ako je nasilja bilo, naša je dužnost da bezrezervno učestvujemo u postupku. Simulovano prijavljivanje, takođe, za posledicu ima porast samog nasilja na štetu društvenih vrednosti, a kratkoročno može da bude potrebe za tim. Ukoliko imamo saznanja o nasilju, moramo da se pred sudom izjasnimo o tome. Onaj ko je prijavio ima obavezu da učestvuje u postupku. U suprotnom, ukoliko se predomisli, može da snosi odgovornost. Sa sudom i pravnim poretkom nema igranja - kaže advokat Ivan Simić i dodaje da, ukoliko organ postupka pozove svedoka da iznese saznanja, on je i te kako u obavezi da se odazove pozivu suda, koliko god to bilo traumatično.

Da li bih ponovo prijavila zlostavljanje deteta koje sam videla? Da. Da li se sad kajem zbog toga? Da. Kontradiktorno, zar ne? Baš kao i poziv koji sam dobila iz suda nakon što mi je inspektor rekao da nema potrebe za tim.

Od nadležnih institucija do objave ovog teksta nismo dobili odgovor da li je N. R. i dalje u pritvoru, koja kazna mu preti, kao ni da li je dečak zaista izmešten u hraniteljsku porodicu.

Video: Otac i majka silovali decu, baba ih terala da nastave sa mučenjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjotr

    15. decembar 2021 | 07:35

    Kad god sam bilo šta prijavio policiji, bio sam uveravan da "nema šanse" da to iko sazna, da oni to čuvaju po najvišim standardima, bla bla bla Jednom su me narkodileri pretukli štanglama-niko nije odgovarao, drugi put su uhapsili dilera koji je organizovao mrežu maloletnika da rastura drogu, opet štangliranje. Bezbrojni su primeri a neki koji se vode kao nestali leže po dnu reke. Ne verujte policiji ni reči, posebno ne inspektorima jer to je teška mafija i leglo korupcije kakvu niko ne može ni da zamisli. Sve što im kažete odmah biva prosleđeno kriminalcima ili njihovim advokatima, jezik za zube ma koliko bolno i strašno bilo, čuvajte sebe nije to nikakva policija već uniformisana ispostava mafije.

  • Čiča

    15. decembar 2021 | 08:31

    Davno kada sam bio mlad, u stanu iznad mene tuča. Ne venčani muž tuče ženu. Digne je i rokne o pod. Popnem se. Žena u krvi. Odbranim je čak nasilnika i udarim. Prijave me da sam ga udario. Sud. Žena na sudu na mene drvlje i kamenje. Zašto sam se ja mešao. To su njihove stvari. Od tada više nikada ne bi zaštitio žrtvu. Ako i vidim, okrenem glavu.

  • Срб

    15. decembar 2021 | 09:33

    Навећа корупција је у судству и тужилаштву Ово је претужно не заштити дете од силеџије Још кад прочитам дете аутистично или са посебним потребама Није ми добро Али ако пријавите тако нешто упропастили сте себи живот пет година. вуцарајући се по разним судовима

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA