≫ 

Milana i Nerona krijumčari ne mogu da prevare: Kad su psu otvorili vrata vozača, uskočio je

Carinski psi obučeni su da traže duvan, sve vrste narkotika, a uskoro će im se pridružiti i novi kolega, obučen da traži neprijavljeni novac

  • 22

U želji da iz prve ruke vidimo kako to izgleda kada carinski službeni psi traže duvan i narkotike u automobilima onih koji su mislili da mogu da ih sakriju i prevezu preko granice, ekipa portala Telegraf.rs uputila se na granični prelaz Batrovci, gde nas je dočekao Milan Sojević iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja sa svojim službenim psom Neronom.

Sam Neron je belgijski ovčar malinoa star pet godina koji je svojim oštrim njuhom zaradio položaj najpoznatijeg carinskog psa, a u javnosti su poznate priče o tome da niko ko je prelazio granicu nije uspeo da ga prevari, te je pronalazio na hiljade paklica cigareta i desetine kilograma narkotika, robu koja na crnom tržištu donosi veliku zaradu ili onu na kojoj država gubi zbog neplaćenih dažbina.

Kada je na radnom zadatku, ovaj pas u uniformi sa srpskom zastavom i natpisom "carina" je siguran, fokusiran i nepogrešiv. Ipak, u pauzi od posla izuzetno je druželjubiv i rado nam je dozvoljavao da ga mazimo, uživajući u pažnji. Opčinjen je lopticom, koja je njegova glavna nagrada za dobro obavljen posao.

Kako je Milan i ranije pričao, u početku između Nerona i njega nije postojala neka posebna konekcija, ali se iz zajedničkog rada razvilo prijateljstvo, te su sada nerazdvojni.

- Službeni psi, kad završimo smenu, idu sa nama kući i sa nama su 24 sata, sedam dana u nedelji. Svaki vodič ima svog psa, a Neron je ravnopravni član naše porodice - objašnjava za Telegraf.rs.

Iako se Neron najčešće viđa na Horgošu, a njegova drugarica Hera na Batrovcima, ovog puta su oboje bili tu da nas dočekaju, a uživali su u zajedničkoj igri. Kako carinici kažu, oni su zajedno prošli obuku i prepoznaju se. Iako se oduševljeno igraju, ipak, kako ističu, ništa ne može da im promakne.

Kako Neron traži zabranjenu robu

Kako Milan objašnjava, psi se obučavaju tako što se krpica stavi u posudu sa mirisom na koji pas treba da se nauči, a sve se uči kroz igru. Milan i Neron obuku su prošli u Rumuniji.

- Psi su prvenstveno obučeni da traže duvan i duvanske proizvode, a osim toga traže i narkotike. Naši psi su obučeni da traže sve vrste narkotika. Ukoliko nam je neko vozilo sumnjivo, odvojimo ga sa strane, dovedemo službenog psa i izdajemo komandu "traži". Naši psi su naučeni na aktivnu markažu, oni ne laju, već grebu mesto na kom se nalazi skrivena roba - objašnjava.

Ovaj carinski službenik kaže da se dešavalo da psi ne pronađu ništa u vozilu koje im je isprva bilo sumnjivo, ali da nije zabeležen nijedan slučaj u kom je pas dao znak da je nešto pronašao i pogrešio.

- 90 odsto obuke za rad sa psima, koja traje tri meseca, provodi se u igri skrivača. Sakrivamo krpicu sa mirisom i oni je traže. Kada je nađu, sledi nagrada u vidu loptice i igre - dodaje Milan, a kolege i on su saglasni da pas koji ne reaguje na lopticu nije pogodan ni za traženje duvana ili narkotika i da je Neronu i njegovoj koleginici Heri "loptica sve".

Kako kaže, oni koji krijumčare nešto u vozilu uglavnom imaju vidnu reakciju kada neki od četvoronožnih carinika pronađu "plen" i kod njih se uglavnom ispoljava strah. Najveća količina narkotika koju su carinski psi pronašli bilo je 65 kilograma marihuane skrivene u podu autobusa koji je putovao sa Kosova prema Beču.

Uprava carina trenutno ima tri službena psa, a do kraja godine očekuju da stignu još tri.

- Treba da stignu još dve ženke nemačkog ovčara i jednog mužjaka koji je miks belgijskog i nemačkog ovčara. Oni treba da dođu iz Mađarske, a moje kolege su tamo na obuci. Većina obuka odvija se u inostranstvu. Jedan od pasa iz Mađarske biće obučen i za traženje keš novca. Nema razlike između traženja novca i narkotika. Sve traže po mirisu. Oni su dobili rezani novac od banke, koji je bio na uništavanju. Njega sakrivaju po vozilu i tako sa psima vežbaju traženje - objašnjava Milan.

Kada nema prekršaja, fingiraju situaciju

Njihovi psi vreme van pretrage automobila provode u maženju igri. Tako ostaju u kondiciji, a carinici sa njima vežbaju tako što im sakrivaju spomenute krpice. Kako Milan kaže, oni smeju da budu maženi, nisu naučeni na napad i odbranu.

Čak i ako ne zateknu krijumčare na delu, psima se fingiraju situacije, što su nam pokazali na licu mesta.

- Prilikom kontrole automobila nama je bitno da je auto potpuno ispražnjen, da se u njemu ne nalaze cigarete jer naši psi traže i cigarete. Potpuno isto reguju na jednu paklicu i na 200 boksova cigareta - objašnjava Milan.

Upravo iz tog razloga, kada je iz kolone izdvojen automobil momka koji je u tom trenutku prelazio granicu, iz vozila je izvađena čak i pepeljara automobila.

U za psa potpuno nepoznat automobil, u prtljažnik je sakrivena krpica sa mirisom duvana. Neron je najpre optrčao auto, konstantno se vraćajući do gepeka. Kada su mu otvorili vrata vozača, uskočio je unutra i ponovo se ustremio pravo ka prtljažniku.

Kada je otvoren, uskočio je unutra, temeljno njuškajući. Na dobrom tragu da pronađe sakrivenu krpicu, njuškao je u uglu gepeka, pomerajući sve stvari koje bi mu se našle na putu, da bi na kraju, kada je bio siguran da miris potiče baš sa tog mesta, zagrebao po podu prtljažnika i kao nagradu dobio lopticu.

Takođe, dokazano nam je da ne može da mu promakne ni nešto sitno, što bi, recimo, moglo da bude uglavljeno ispod branika.

Dok Neron nije bio prisutan, Milan je upravo tamo sakrio krpicu, ovog puta sa mirisom marihuane, kako bi demonstrirao Neronovo uspešno pronalaženje narkotika. Tom psu oštrog njuha nije mnogo trebalo da nađe ugao u kom je sakrivena krpica i u roku od samo nekoliko sekundi počeo je da grebe po braniku, dajući signal da je namirisao zabranjenu robu.

Dok se sve vreme igra skrivanja i traženja, pas Neron i njegove četvoronožne kolege poput Here, koja je sa njuhom jednako dobra, sklanjaju milione sa crnog tržišta.

Video: Da li je moguće da su i ovo počeli da švercuju?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    31. oktobar 2021 | 21:39

    Kako se zove onaj Madjarski policijski pas kog Vulin nije uspeo da prevari? Mogli bi reportazu o njemu da napravite.

  • Pera

    31. oktobar 2021 | 21:40

    Pa gde na Vulina da nalete, ili Vulin na njih

  • Trangefranger

    31. oktobar 2021 | 20:36

    Ovu kucu da uvedete u skupštinu +vlada rezultati će biti interesantni samo tako🤣🔥👍✌️🤘

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA