≫ 

Oglasila se škola iz Kraljeva čiji su učenici brutalnim udarcem oborili dečaka: "To je treći nivo nasilja"

Maloletnici koji su napali svog vršnjaka saslušani su od strane policije

  • 30

Novi slučaj vršnjačkog nasilja koji je potresao Srbiju dogodio se 25. oktobra u Kraljevu. Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi da je jedan udarac bio dovoljan da se tinejdžer zatetura i padne na beton. Tinejdžeri su učenici Poljoprivredno-hemijske škole "Dr Đorđe Radić".

- Iako se slučaj desio van škole, a s obzirom na to da su akteri incidenta i učenici koji pohađaju našu školu, škola se u okviru svojih nadležnosti uključila, i u skladu sa Protokolom o zaštiti učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije, preduzela odgovarajuće mere. Nakon saznanja o incidentu, odnosno objavljivanja snimka vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama, škola je je prikupila informacije i obavila razgovore sa učenicima akterima i njihovim roditeljima - kažu iz škole za Telegraf.rs.

S obzirom na to da je, kako kažu, u pitanju treći nivo nasilja, u toku je izrada Individualnog plana zaštite za učenika koji je trpeo nasilje, koji predviđa savetodavni rad, psihološku podršku, praćenje napretka učenika, rad sa porodicom i sve druge potrebne mere.

- Takođe, škola će sprovesti pojačan vaspitni rad sa učenicima koji su vršili nasilje koji obuhvata individualni vaspitni i savetodavni rad, mere restitucije, društveno koristan rad, psihološko savetovanje, ali i razmatranje o daljim vaspitnim i disciplinskim merama. Ove mere podrazumevaju ne samo kontinuiran rad i praćenje ponašanja učenika, već i saradnju i aktivno učešće roditelja, učenika koji je trpeo nasilje, kao i roditelja počinioca i posmatrača. Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, diskriminacije Škole na ovom slučaju sarađuje i sa drugim institucijama koje su nadležne za pitanje vršnjačkog nasilja: policijom i Centrom za socijalni rad, sa kojima će planirati dalje korake, i po potrebi uključiti i druge institucije - dodaju.

Škola najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i spremna je da, kako ističu, zajedno sa roditeljima i drugim institucijama, intenzivno radi kako bi učenik koji je trpeo nasilje prevazišao traumu, ali i kako bi učenici koji su vršili nasilje shvatili posledice i štetnost svog ponašanja.

Šta podrazumeva treći nivo nasilja

Oblici fizičkog nasilja i zlostavljanja trećeg nivoa su tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem.

Oblici psihičkog nasilja i zlostavljanja su zastrašivanje, ucenjivanje uz ozbiljnu pretnju, iznuđivanje novca ili stvari, ograničavanje kretanja, navođenje na korišćenje narkotičkih sredstava i psihoaktivnih supstanci, uključivanje u destruktivne grupe i organizacije.

Oblici socijalnog nasilja i zlostavljanja su pretnje, izolacija, maltretiranje grupe prema pojedincu ili grupi, organizovanje zatvorenih grupa (klanova) koje ima za posledicu povređivanje drugih.

Oblici seksualnog nasilja i zlostavljanja su zavođenje od strane učenika i odraslih, podvođenje, zloupotreba položaja, navođenje, iznuđivanje i prinuda na seksualni čin, silovanje, incest.

Oblici nasilja i zlostavljanja zloupotrebom informacionih tehnologija su snimanje nasilnih scena, distribuiranje snimaka i slika, dečija pornografija.

Radi ujednačenog i primerenog postupanja, ustanova u prevenciji i intervenciji na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, opštim aktom utvrđuje kao lakše povrede obaveza učenika ponavljanje nasilnog ponašanja sa prvog nivoa kada vaspitni rad nije delotvoran i nasilno ponašanje sa drugog nivoa kada pojačani vaspitni rad nije delotvoran.

Nasilno ponašanje sa trećeg nivoa može da bude tretirano kao teža povreda obaveza i kao povreda zabrane utvrđene zakonom, u zavisnosti od okolnosti (posledice, intenzitet, učestalost, učesnici, vreme, mesto, način i dr.), što procenjuju tim za zaštitu i direktor.

Vršnjačko nasilje Foto: Mateja Beljan

U domu učenika ponavljanje lakših povreda obaveza tretira se kao teža povreda obaveza u skladu sa zakonom kojim je uređen učenički i studentski standard. U domu učenika vaspitno-disciplinski postupak se vodi u skladu sa zakonom kojim je uređen učenički i studentski standard.

Na trećem nivou, aktivnosti preduzima direktor sa timom za zaštitu, uz obavezno angažovanje roditelja i nadležnih organa, organizacija i službi (centar za socijalni rad, zdravstvena služba, policija i druge organizacije i službe).

Kada su izvršioci nasilja učenici starosti do 14 godina protiv kojih se ne može podneti prekršajna ili krivična prijava, niti pokrenuti prekršajni i krivični postupak, na ovom uzrastu se isključivo primenjuju mere iz nadležnosti obrazovno-vaspitnog sistema, zdravstvenog sistema i sistema socijalne zaštite. U radu sa učenikom do 14 godina roditelj ima obavezu da se uključi u pojačan, odnosno po intenzitetu primeren potrebama učenika vaspitni rad. Ukoliko prisustvo roditelja nije u najboljem interesu učenika, tj. može da mu šteti, ugrozi njegovu bezbednost ili ometa postupak u ustanovi, direktor obaveštava centar za socijalni rad, odnosno policiju ili javnog tužioca.

Podsećamo, na snimku se vidi kako tinejdžer koji je napadnut stoji sa grupom drugih tinejdžera, a potom ga jedan od njih udara pesnicom u glavu toliko jako da on pada. Pored dvojice najbližih napadnutom dečaku, u blizini su najmanje još dvojica.

Na snimku se čuje glas ženske osobe, koja više nego pomirljivim tonom kaže "Nemoj da ga bijete". Ali, osim toga, niko nije prišao da pomogne napadnutom dečaku.

Snimak je izazvao buru na društvenim mrežama i mnogi su pozvali nagležne da reaguju. Kako navode, napadnuti dečak ima 15 godina i živi sa ocem u obližnjem selu.

MUP uzeo izjave maloletnika

Iako događaj nije prijavljen policiji, policijski službenici su, čim se video snimak pojavio na društvenim mrežama, preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i brzim i efikasnim radom identifikovali i pronašli trojicu maloletnika, saopštio je MUP.

- Apelujemo na građane da saznanja u vezi sa delima sa elementima nasilja, kao i svakom drugom krivičnom delu, prijave policiji, a ne da snimke objavljuju na društvenim mrežama - navodi se u saopštenju.

MUP ukazuje da se dešava i da sadržaji koji se dele na društvenim mrežama sadrže netačne i neprecizne informacije, što dovodi do uznemiravanja građana.

Ističu da se u vezi sa konkretnim događajem, na društvenim mrežama pojavila informacija da je u događaju učestvovao i sin policijskog službenika, a nakon obavljenih provera, utvrđeno je da to nije tačno.

Oglasio se otac jednog od napadača

Otac mladića koji je vinovnik incidenta na Gradskoj terasi je poručio: "Razumem ljutnju i bes građana, mi smo poštena porodica, ali moj sin je pogrešio i zato će odgovarati".

- Dragi moji FB prijatelji, drugari, poznanici i neznanci, da se ovako javno oglasim svima kao savestan roditelj - početak je poruke kojom se sinoć u jednoj od FB grupa oglasio otac maloletnika koji je povredio drugog u incidentu na Gradskoj terasi.

Otac mladića je potvrdio da razume revolt, ljutnju, i bes građana sa kojima se, kako je naveo i u svom obraćanju na društvenim mrežama, sasvim slaže.

- Situaciju nisam prepustio da se, kako kažu, zataškava, već dete u auto i pravac u policiju. Ja nisam nikakav inspektor, niti direktor, običan građanin ovoga grada. Sva su deca ravnopravna, tako i moje. Pogrešio je i zato će odgovarati kako procene nadležni organi. Da vas obavestim, posetio sam i oca povređenog dečaka kao civilizovan svet i pružio ruku podrške, saosećanja, pomoći, kakva god bila. Ne branim se, niti bežim odgovornosti. Nismo dete vaspitavali na ovaj način. Zato ne želim bilo kakva zataškavanja. Stvari koje god težine bile ne rešavaju se nasiljem. Vidim da su mnogi loše obavešteni. Glupo je donositi zaključke unapred. Sankcije za svakog postoje. Opet, ponavljam… Samovoljno smo otišli u policiju i prijavili smo dešavanje. Te su onda pozivani učesnici i saučesnici - objasnio je.

Video: Grupa Albanaca napala srpskog dečaka u Vučitrnu i naneli mu povrede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    1. novembar 2021 | 15:50

    Kakva bre škola šta se škola oglasuje, ovakve odma u KP DOM KRUŠEVAC, pa neka gleda dan kroz rešetke...

  • Joco

    1. novembar 2021 | 15:23

    Ruke bi mu u vrelu vodu proključalu stavio. Šta misli ova slina da će mu Bog vratiti na dobro?

  • Sale

    1. novembar 2021 | 15:23

    A sta skola ima sa tim? Nije se desilo u skoli! Sta da su napravili sudar jer bi izlazila skola na uvidjaj? Daj te bre vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA