≫ 

Završnica suđenja za Jovaninu smrt: Tužilac traži 12 godina zatvora za saobraćajku

Gigićev branilac advokat Milan Zelen, u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu istakao je da je teška nesreća posledica neispravnosti na kočionom sistemu i predložio sudu što blažu osudu, ukoliko nađe da je njegov branjenik kriv

  • 3
Jovana Petković, poginula devojka Foto: Privatna arhiva

Zamenica višeg javnog tužioca u Nišu Tatjana Stevanović zatražila je danas najstrožu kaznu od 12 godina zatvora za Mladena Gigića (20) iz Niša, koji je optužen da je vozeći pijan 21. novembra 2020. godine prošao na crveno svetlo i izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala Jovana Petković (25) iz Žitorađe kod Vladičinog Hana.

Gigićev branilac advokat Milan Zelen, u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu, pak, istakao je da je teška nesreća posledica neispravnosti na kočionom sistemu i predložio sudu što blažu osudu, ukoliko nađe da je njegov branjenik kriv, prenosi Blic.rs.

- Tužilaštvo je dokazalo da je Mladen Gigić 21. novembra posle ponoći u Bulevaru Nemanjića kao učesnik u saobraćaju prouzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala Jovana Petković. Tužilaštvo je dokazalo da je okrivljeni vozio brzinom većom od 50 kilometara na čas koja je dozvoljena za vožnju u naselju, da je prošao kroz crveno svetlo i da je upravljao vozilom sa 1,38 promila alkohla u krvi. Ovo su propusti koji su u uzročnoj vezi sa nastankom saobraćajne nezgode. Predlažem sudu da ga oglasi krivim za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Imajući u vidu sve okolnosti krivičnog dela i okolnosti koje su vezane za okrivljenog predlažem sudu da mu izrekne kaznu od 12 godina zatvora - rekla je zamenica VJT u završnoj reči pred sudom.

Ona je dodala da predlaže sudu da se do pravosnažnosti presude Gigiću ukine zabrana napuštanja stana uz meru elektronskog nadzora, koja mu je izrečena nedavno umesto pritvora. Zastupnik porodice Petković, advokat Živadin Bogdanović saglasio se sa predlogom VJT o kazni Gigiću, ističući da će se time postići i opšta i specijalna prevencija. On je zatražio da se Gigić obaveže i plaćanjem troškova oštećenima u iznosu od 56.000 dinara za svaki glavni pretres.

Gigićev branilac advokat Milan Zelen istakao je da na suđenju nisu rasvetljene relevantne činjenice kao što je tehnička ispravnost vozila, a da se pre svega to odnosi na kočioni sistem "golfa" koji je bio neispravan, što je i dovelo do udesa.

- Mladen Gigić je 20. novembra prošle godine otišao na rođendan taksijem, znajući da će da konzumira alkohol. Kada se vratio seo je u kola sa drugom da naprave krug, kada je došlo do saobraćajne nesreće. Po iskazu okrivljenog, on je pokušao da koči na 30, 40 metara od raskrsnice, ali mu je noga propala na kočnici pa nije mogao da zakoči. Svedok koji je bio sa njim je potvrdio da je čuo da je Mladen rekao "kočnica" neposredno pre udara u BMW. Veštačenje kočionog sistema je izvršeno samo delimično, ali ne i kompletnog sistema, u kojem po iskazu i veštaka i stručnog savetnika nije bilo ulja. Konstatovano je da je puklo crevo kojim se napaja kočioni sistem i tu se stalo - istakao je Zelen i dodao da je predložio veštačenje kompletnog kočionog sistema ali je to sud odbio pa samo može da se pretpostavlja da je bio ispravan, ali da se presuda ne može bazirati na pretpostavci.

- Uzročno posledična veza sa nastankom ove saobraćajne nezgode je neispravnost kočionog sistema. Ako sud oceni drugačije, da je Mladen Gigić kriv trebalo bi da uzme u obzir da se radi o mlađem punoletnom licu, emocionalne zrelosti koja je mlađa od kalendarskog uzrasta koji nije krivično osuđivan. U vreme nesreće imao je 19 godina i radio je, odsrastao je u dobroj porodici. Molio bih sud da ima u vidu da je u pitanju situaciono krivično delo a zbog neispravnosti kočionog sistema ne može se govoriti o umišljaju već o nehatu. Gigić je posle nesreće doživeo teške traume zbog čega je pod terapijom, rekao je Zelen. On je rekao da bi zbog svega, ukoliko se utvrdi njegova krivica, trebalo što blaže da se kazni.

Presuda će biti izrečena 18. novembra.

I optuženi Gigić se obratio sudu u završnoj reči i rekao da potvrđuje reči svog branioca.

- Jako mi je žao što se ovo desilo - rekao je Gigić.

Na uglu Bulevara Nemanjića i Ulice pariske komune, Gigić je "golfom" naleteo na BMW u kojem je bila Jovana, koja je preminula posle 10 dana u bolnici od zadobijenih povreda. Gigić se tereti da je vozio sa 1,38 promila alkohola u krvi i da je na raskrsnici prošao na crveno svetlo. Na jednom od prethodnih ročišta, veštak saobraćajne struke rekao je da je pregledom snimka utvrđeno da "golf" prilikom ulaska u raskrsnicu, pre sudara, nije kočio i da su se stop svetla na vozilu uključila tek neposredno pre naletanja na BMW.

Brat nastradale Jovane, Miljan Petković kaže da je okrivljeni zaslužio da mu se izrekne najstroža moguća kazna.

- Slažem se sa tužiocem u potpunosti, mislim da je pos vim parametrima okrivljeni zaslužio da mu se izrekne najstroža moguća kazna u ovom trenutku. Mislim da je odbrana njihovog advokata skandalozna u najmanju ruku jer nema nijedne činjenica po kojoj su mogli da obore svedočenje veštaka saobraćajne struke - rekao je on posle današnjeg suđenja.

Video: Pijan ubio Srpkinju sada mu preti 20 godina robije: Snimak NFL zvezde na suđenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    15. novembar 2021 | 18:23

    Kakav bre kocioni sistem,majmun vozio pijan,prosao na crveno,40 godina bih ja njemu rebnuo,za primer...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA