≫ 

Kamenovana kuća u Cernici na Kosovu: "Napadi na nas traju već tri godine, svakodnevno leti kamenje"

Lazar Petrović kaže da su slučaj odmah prijavili policiji i da je ona odmah izvršila uviđaj, ali i da mu je otac posle ovih napada zabrinut za svoj život

  • 2

U petak poslepodne dogodio se incident u selu Cernice na Kosovu i Metohiji kada je dom Stojadina Vasića kamenovan od strane nepoznatih napadača. Vlasnik imanja Stojadin Vasić se na svu sreću u trenutku napada nije nalazio u svojoj kući, već se u dvorištu za vreme napada nalazio njegov bratanac Ljubiša Petrović.

Ljubiša Petrović je otac Lazara Petrovića, čijeg su mlađeg brata ubili OVK teroristi 2000. godine, .

- Napadi na ovu kuću kod strica traju već pune tri godine. Kuća je pored glavnog puta u selu i kada prolazite tu, svakodnevno proleti kamenje, ali od tog dana krenuli si flašama i kamenicama da biju po crepovima i prozorima.. To je dvorište od tatinog strica Stojadina Vasića, koji nije tu, i naša porodica održava to dvorište i koristi objekte te kuće - potvrdio je za Telegraf.rs Lazar Petrović iz Cernice.

Lazar nam kaže da su se dogodila četiri napada i da su tri puta čistili dvorište od stakla, međutim četvrti put kada su napali, njegov otac je izjurio na kapiju ka počiniocima, ali su oni već pobegli.

- Naše selo gde živimo je mešovito, sumnjam da su Albanci bili napadači - rekao nam je Lazar.

On kaže da su slučaj odmah prijavili policiji i da je ona odmah izvršila uviđaj, ali i da mu je otac posle ovih napada zabrinut za svoj život:

- Ljubiša je dobro, nije povređen, ali je zabrinut kao i svaki Srbin u našem selu, zabrinut da ne bi meta sledećeg napada bio neki čovek, jer je obično i tako bivalo u našem selu koje je nažalost dalo sedam žrtava.

Lazar kaže da su i ranije bili mete napada, ali da je ovo bila kap koja je prelila čašu, i da su odlučili da najzad sve prijave policiji:

- Ranije je bilo isto tako, moj otac je češće u tom dvorištu i dešavali su se napadi, a da nismo prijavljivali, misleći da ce se smiriti. Sada kada je sve prešlo svaku meru i granicu, da ne bi neko stradao, odlučili smo da iznesemo težinu ovog incidenta da bi državni organi shvatili da je krajnje vreme da obrate pažnju i da deluju.

Lazar nije previše optimističan u pogledu bezbednog života njegovih sunarodnika u Cernici. On kaže, da kako vreme prolazi, tako se polako gubi nada u normalan suživot sa Albancima.

- Iskreno, moja nada i vera za bolju buducnost sve više bledi, svaki napad i incident na Srbe u Cernici polako gasi našu svetlu tačku za bolju budućnost i naš opstanak na Kosovu i Metohiji - zaključuje Lazar.

Podsetimo, Od 1999. do 2003. godine u selu Cernice je ubijeno sedmoro Srba. Desetak Srba je ranjeno, a materijalna šteta na srpskim imanjima je ogromna.

Stradanja nije pošteđena ni crkva Svetog Ilije u ovom selu. Sve se događalo naočigled vojnika KFOR-a.

Civilna misija UN na Kosovu i KFOR saopstili su tada da je međunarodna policija odmah uhapsila jednog Albanca osumnjičenog da je ubio trojicu kosovskih Srba. Portparoli UNMIK-a i Kfora nisu izneli nikakve druge detalje, osim da međunarodna policija neće prekinuti istragu dok ne otkrije počinioce.

Bernar Kušner, bivši šef UNMIK-a tada je bio "revoltiran" vešću o ubistvu u Cernici i nazvao ga hladnokrvnim ubistvom.

Afrim Zećiri, poznatiji pod nadimkom "Crni bombarder", a kog su Srbi identifikovali kao počinioca napada navodno se tada dobrovoljno predao KFOR-u. Prethodno je nekoliko puta hapšen zbog provokacija ili napada na srpsko stanovništvo u Cernici. Zećiri je prebačen u zatvor u američkoj bazi Bondstil nedaleko od Uroševca.

Samo dve godine kasnije, u junu 2002, Međunarodno veće Okružnog suda u Gnjilanu izreklo mu je oslobađajuću presudu, iako je za njega prethodo tražena smrtna kazna.

Video: Albanci rafalnom paljbom pucaju na Srbe: Okupljeni beže u zaklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    23. novembar 2021 | 12:07

    Да ли би господин Лајчак могао да посети нападнуте Србе на Косову и Метохији и да покаже да га то стварно интересује а не само бла- бла - бла ..

  • Date

    23. novembar 2021 | 12:21

    Ako ako... ... Polako samo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA