≫ 

Privatni Univerzitet o prodaji diploma: Naši profesori su moralni, verujemo da je došlo do zabune

Univerzitet "Union-Nikola Tesla" navodi da je Fakultet za menadžment iz Sremskih Karlovaca zasebno pravno lice

  • 34
Hapšenje, diplome Foto-ilustracija: Shutterstock

"Osnovano verujemo da je došlo do zabune ili slučajne greške jer pretpostavljamo da se celokupan postupak i rad nadležnih službi u ovom slučaju odnosi na Fakultet za menadžmet sa sedištem u Sremskim Кarlovcima i rukovodstvo i zaposlene na tom Fakultetu, a ne na našem Univerzitetu."

Ovako za Telegraf.rs na privatnom Univerzitetu "Union-Nikola Tesla" odgovaraju na akciju MUP-a u kojoj je uhapšeno čak 17 ljudi koji se dovode u vezu sa prodajom diploma. U saopštenju MUP-a navodi se da je reč o zaposlenima na Univerzitetu "Union-Nikola Tesla", ali na ovom Univerzitetu se ograđuju i tvrde da je reč isključivo o Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima.

- Fakultet za menadžment iz Sremskih Karlovaca jeste u sastavu Univerziteta, ali svoju visokoškolsku delatnost obavlja kao zasebno pravno lice, upisano je kao takvo u registar ustanova, sa svojim odgovornim licem i osnivačem (protiv koga pretpostavljamo da se vodi postupak) i koji kao takvi nemaju direktne veze sa odgovornim licem ili zaposlenim licima Univerziteta - odgovaraju oni.

Univerzitet, navode dalje, nema neposredna saznanja o tvrdnjama iznetim u saopštenjima MUP-a, da je bilo bilo kakve trgovine uverenjima o stečenom obrazovanju.

- Ukoliko u toku postupka budu dokazane navedene tvrdnje, Univerzitet će u skladu sa svojim aktima sprovesti postupak čiji će cilj biti da Fakultet za menadžment ne bude više u sastavu Univerziteta Union – Nikola Tesla. Na kraju, ističemo da svi profesori i zaposleni na Univerzitetu pružaju podršku nadležnim organima koji učestvuju u rasvetljavanju ovog slučaja, dosledni u nameri da sačuvaju svoj profesionalni i moralni ugled - poručuju na Univerzitetu.

Podsetimo, pritvor je određen Trivunu Ivkoviću (72), nekadašnjem upravniku KPZ Sremska Mitrovica, kao i Ivkovićevim saradnicima G.K. (48), odgovornom licu Fakulteta, zajedno sa N.S. (47) i A.L. (44) koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Osumnjičenima je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke u postupku a ostali uhapšeni se brane sa slobode.

Podsetimo, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. K. (1973) odgovorno lice Univerziteta, kao i A. K. (1993) i M. A. (1986) zaposlene na univerzitetu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (1979), D. S. (1992) i D. M. (1972) .

Uhapšeni su i A. M. (1990), M. J. (1983), M. R. (1996), M. M. (1997), D. T. (1960), T. S. (1986), I. S. (1986), B. M. (1989), T. I. (1949), A. L. (1977) i N. S. (1974) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Od prodaje diploma pribavio 960.000 dinara

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Osumnjičene A.K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

Uhapšeni i kupci lažnih diploma

T.I., N. S. i A. K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Lj.N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A.L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.

Lj. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Video: Uhapšen lekar iz Užica zbog primanja mita

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zolika

    22. novembar 2021 | 18:58

    Ovo je najveće poniženje svih nas koji smo "krvavo" zaradili svoje diplome na državnim fakultetima, pošteno ispolagali svaki ispit, svaki seminarski rad, svaki kolokvijum, uradili svoje diplomske radove, magistarske teze, doktorske disertacije... Izjednačeni smo, čak i diskriminisani i poniženi time da postoji mogućnost kupovine diploma na tamo nekim fakultetima i da nas izjednačavaju po stepenu stručne spreme sa onima koji su diplomirali na raznoraznim privatnim fakultetima.

  • Običan Srbin

    22. novembar 2021 | 18:35

    Svratite, inspektori, malo do Mladenovca, da vidite kako se ovde "štancuju" diplome. Pa po tom principu jedva svršeni osnovac postade "dilomirani menadžer" i bez dana radnog staža postane član opštinskog veća, u dva mandata. Plata, sitnica: 110.000 dinara!

  • Ismail

    22. novembar 2021 | 16:26

    Bez veze dižu frku. Pa u čemu je razlika između onih koji su kupovali diplome i onih koji su kobajagi pohađali i kobajagi polagali ispite na tom privatnom fakultetu. Na tim megatrendovima onaj ko je dao novac i uplatio polaganje ispita može da padne na ispitu samo ako nogara stolice nije dobro zatutkalisana. Mislim na nogaru stolice na kojoj student, koji polaže ispit, sedi. Problem je visoko u državi i narodnoj skupštini a ne u onom penzionisanom upravniku robijašnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA