≫ 

Advokat zatvorenika iz Užica tvrdi da su joj štićenika prebili stražari. Uprava: Zatvorenik je bio nasilan

Iz Uprave su naveli i da ukoliko se ustanovi da je upotrebljena prekomerna mera prinude, biće preduzete sve zakonom predviđene mere

  • 1
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Zatvorenika užičke pritvorske jedinice M.R. su, 20. novembra u pritvorskoj jedinici zatvora u Užicu, navodno pretukla četvorica stražara, tvrdi njegova advokatica Vesna Golubović.

Kako navodi za Kurir, njen branjenik, koji je u pritvoru zbog teške krađe, od hapšenja ima probleme, zbog čega se ona više puta obraćala upravi zatvora, ali i Ministarstvu pravde.

- Kada je M.R. uhapšen, obavestila sam ih da je hronični bolesnik i da je neophodno da mu se obezbedi terapija - tvrdi advokatica za Kurir i dodaje da ju je 23. novembra Rajkovićeva supruga obavestila da on nije u zatvoru, što je otkrila kad mu je otišla u posetu.

Navodno, ona potom saznaje da je on u užičkoj bolnici jer su ga pretukla četvorica zatvorskih stražara.

- Posetila sam ga, u podlivima je, ima povredu slezine, pluća, pukla su mu rebra, na njemu se vide štrafte od pendreka - tvrdi ona i objašnjava kako je došlo do sukoba:

- Njemu terapiju daju kroz nekakav šalter. On je primetio da tu nisu svi lekovi, te je pitao stražara zašto nema njegovih medikamenata. Čuvar je na to počeo da ga psuje, ošamario ga je, a onda su ga tukli pendrecima. Vukli su ga po hodniku, pa su to maltretiranje videli i drugi pritvorenici.

Takođe, Golubovićeva kaže da su pritvorenici počeli da lupaju po sobama i traže da se pozove Hitna pomoć.

- Posle galame su pozvani lekari, a nakon pregleda nastavili su da ga tuku. Na kraju je tek 22. novembra završio u bolnici - rekla je.

Uprava: Tvrdnje netačne, zatvorenik bio nasilan

- Potpuno su netačne tvrdnje da pritvoreno lice M.R. nije dobijalo potrebnu zdravstvenu negu u Okružnom zatvoru u Užicu i da je to navodno uzrok njegovog nasilničkog ponašanja 20.novembra ove godine. Naprotiv, od prijema u pritvor, 13. septembra 2021. godine, ovo lice je uredno dobijalo terapiju i njegovo zdravstveno stanje je bilo pod stalnim nadzorom zavodskog lekara u protekla dva meseca - kažu za Telegraf.rs iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako navode,  zavodski lekar je M.R. 13 puta pregledao i ovi pregledi su uredno zavedeni u kartonu.

- M.R. nije zbog epidemiološke situacije u jednom trenutku obavio kontrolni pregled kod lekara specijaliste u Opštoj bolnici u Užicu, što je činjenica koja "pogađa" i druge građane i nije nešto na šta uprava ovog zavoda može da utiče. Bez obzira na to, zavodski lekar je primenio sve preporuke lekara specijaliste tako da ni u tom pogledu nije bio zdravstveno zanemaren.

Takođe, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode i da nisu tačni ni navodi da ga je 20. novembra ove godine stražar psovao i

udarao tokom primopredaje lekova kod "šaltera” u ovom zavodu.

- Istina je da je M.R. tog dana počeo da ispoljava agresivno i nasilničko ponašanje u večernjim časovima u sobi u kojoj je bio smešten. On je oko 20.45 časova počeo da viče, lupa nogama u vrata, lomi predmete u sobi, vređa zaposlene. Upozoren je u više navrata da treba da poštuje kućni red i da prestane da uništava zavodsku imovinu i uznemirava druga lica u pritvoru. On se na sva usmena upozorenja oglušio i nastavio je sa agresivnim ponašanjem i vređanjem pripadnika Službe za obezbeđenje. Počeo je da poziva druga pritvorena lica na pobunu što je, prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, disciplinski prestup - naveli su.

Dalje, tvrde i da je M.R u jednom trenutku  pesnicom udario pripadnika Službe za obezbeđenje koji je zadobio telesne povrede lica, zbog čega najavljuju krivilnu prijavu za nanošenje telesnih povreda i ometanje službenog lica u vršenju službe radnje.

- Posle usmenih upozorenja koja nisu pomogla da M.R. prestane da ugrožava živote drugih ljudi, primenjene su mere prinude - fizička snaga i gumena palica. Sve povrede kod M.R. su fotografisane kao što zakon i predviđa. Čim je  prestao sa pružanjem fizičkog otpora, prestalo se sa upotrebom mere prinude. U skladu sa zakonom, primenjena je mera izdvajanja od ostalih pritvorenih lica, a tokom izvođenja iz sobe M.R. je udario šakom u vrata od sobe i ponovo je zamahnuo ka istom pripadniku Službe za obezbeđenje kome je prethodno naneo telesne povrede. Sve vreme je upućivao psovke i pogrdne reči pripadnicima Službe za obezbeđenje, a druga pritvorena lica pozivao na pobunu. U skladu sa zakonom, odmah je pozvana Hitna pomoć čiji lekari su pregledali M.R. kao i kolegu koji je zadobio povrede lica.

Dodaju da su lekari Hitne pomoći su ponovo sutradan pregledali R.M., a da je to učinio i zavodski lekar kasnije u toku dana.

- Lice se u ovom trenutku nalazi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i njegovo zdravstveno stanje je dobro. Kao što zakon i predviđa, uprava OZ u Užicu je o ovom događaju odmah obavestila sud, policiju i tužilaštvo i dostavila nadležnim državnim organima sve materijalne dokaze. Ukoliko se ustanovi da je upotrebljena prekomerna mera prinude, biće preduzete sve zakonom predviđene mere koje se odnose na vođenje disciplinskog postupka i utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Takođe, ako tužilaštvo utvrdi da je u ovom slučaju bilo krivične odgovornosti, pripadnici Službe za obezbeđenje će biti krivično procesuirani.

Bušili zidove da dođu do sefova

Kako je navedeno, M.R. uhapšen je sa još dvojicom muškaraca i jednom ženom polovinom septembra u Užicu zbog sumnje da su pljačkali pošte. Kako je saopštio MUP, oni se terete da su ulazili u pošte i pogodnim alatom razvaljivali sefove, iz kojih su krali novac, dok su u pojedinim slučajevima iz susednih objekata, kako se sumnja, bušili rupe u zidovima i na taj način dolazili do sefova pošte, iz kojih su odnosili novac.

Video: Sukob policajca i zatvorenika invalida: Skinute lisice su bile kobna greška, sledila tuča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maks

    1. decembar 2021 | 16:41

    Mislite da verujemo, sigurno su tražili reket kad je odbio pendrek je proradio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA