≫ 

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa "overen" sa pet hitaca

Prema rečima veštaka za psihologiju, okrivljeni je u momentu događaja bio u bitno smanjenom stanju da shvati značaj svoga dela, ali ne i neuračunljiv

  • 0
Nasilje, ubistvo, mesto ubistva, pištolj Foto-ilustracija: Shutterstock

Na jučerašnjem suđenju u Višem sudu Novosađaninu Aleksandru Radoviću (41) za ubistvo u svojoj kući na Salajci, počinjeno pre oko tri godine, saslušan je samo veštak koji se izjašnjavao o psihijatrijsko - psihološkom nalazu, dok su iskazi stručnjaka za balistiku i sudsku medicinu odloženi do neposrednog saslušanja veštaka u vezi sa "vrlo kompleksnim" veštačenjem za DNK sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Prema rečima veštaka za psihologiju, koja se izjašnjavala u ime tima stručnjaka, Sanje Bukumirović, okrivljeni je u momentu događaja, a na osnovu svoje odbrane, bio u bitno smanjenom stanju da shvati značaj svoga dela i da upravlja postupcima, ali ne i neuračunljiv, prenosi Dnevnik.

- Mišljenja sam da su mu kontrolni mehanizmi za upravljanje postupcima i za racionalno ponašanje bili slabiji kritičnom prilikom. Afektivno stanje okrivljenog opisano u nalazu nastalo je kao posledica kumuliranih razmirica s oštećenim. Optuženi je prema njegovim rečima bio napadnut i time doveden u stanje straha visokog intenziteta koje dovodi do pojave impulsivnosti u funkciji samoodbrane - rekla je Bukumirovićeva. Okrivljeni, koji se brani sa slobode, izneo je odbranu u martu ove godine i nije prizano delo koje mu se stavlja na teret. Navodno, problem je tinjao zbog duga, pa se tragično završio. Saslušana su tom prilikom dva svedoka i zakonski zastupnici oštećenog, sada pokojnog Predraga Kostića iz Loznice (28) - majka i otac. Optuženi je ostao kod iskaza datog u istrazi i pominjao neraščišćeni dug kao okidač za tragični događaj.

Naveo je da je oštećenog upoznao pola godine pre kritičnog događaja. Prodao mu je neke sanitarije, na kraju su se dogovorili da mu da za to plati 12.500 evra. Oštećeni mu je rekao da nema sve pare, pa su se složili da mu deo novca nadoknadi kroz kombi i opremu za teretanu. Dovezao je to vozilo i neke mašine, ali ga je, zatim, prijavio policiji da je to ukrao, kazao je tada okrivljeni Radović.

Optuženi je, potom, naveo da mu je oštećeni pretio, da je te telefonske razgovore snimio i prijavio ga policiji.

Optužnicom se Aleksandru Radoviću stavlja na teret da je 13. januara 2018. godine, oko 20.30 sati, u Ulici Đorđa Zličića, u kući u kojoj stanuje, pri čemu je ”sposobnost okrivljenog da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena, i svestan da je njegovo delo zabranjeno”, svesno želeći njegovo izvršenje, s umišljajem lišio života mladića iz Loznice.

Navodno je, sada pokojni oštećeni, kritičnom prilikom, došao do kuće optuženog kombijem hjundai, ušao u kuću u kojoj se nalazio okrivljeni, tako što je razbio staklo prozorskog okna na ulaznim vratima kuće, ušao u dnevni boravak i nožem, s nazubljenim sečivom, dugačkim šest centimetara, u sukobu s okrivljenim, naneo tešku telesnu povredu.

Tom prilikom su oštećenom povrede nanete u predelu podlaktice s presecanjem tri mišića i više lakih telesnih povreda leve podlaktice, dve ubodne rane u predelu leve strane grudnog koša, razderno nagnječnu ranu u levom potiljačnom delu, da bi potom, okrivljeni, svestan zabranjenosti, čije izvršenje je hteo, pištoljem „zbrojevka”, kalibra 6,35, ispalio pet hitaca prema vitalnim organima, navodi se u optužnom aktu koju zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Biljana Silađi.

Predsednica veća, sudija Nataša Vojnović zakazala je nastavak glavnog pretresa za 26. januar, kada je planirano samo ispitivanje veštaka za DNK, nakon čega će podaci iz spisa uz odbranu okrivljenog, biti dostavljeni veštacima za balistiku i sudsku medicinu.

Video: Cimer i devojka ubijenog Miloša opet svedoče: Neđeljkov advokat bolestan, traži mu se novi branilac?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA