≫ 

Oglasila se Uprava nakon hapšenja upravnika zatvora i vaspitača: Sređivali otpust osuđenicima za 5.000 evra?

Uhapšenima se na teret stavljaji krivično delo primanje mita i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela

  • 6
KPZ Niš, kazneno-popravni zavod Niš, Dejan Panić Foto: Dragana Kocić

Nakon hapšenja upravnika niškog zatvora D. P. i zatvorskog vaspitača S. M, kao i H. J, oglasila se i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

- Ko je počinio krivično delo, treba da snosi odgovornost, ukoliko se to dokaže. Niko ne može da bude iznad zakona i u interesu nam je da se do kraja ispita uloga svakog pojedinca, baš iz razloga da sistem izvršenja krivičnih sankcija čine ljudi koji odgovorno rade svoj posao - rečeno je za Telegraf.rs u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsećamo, uhapšeni su po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal, a u saradnji sa BIA, nakon višemesečnog predistražnog postupka.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su kao organizovana kriminalna grupa tokom ove godine stvorili plan delovanja za pronalaženje osuđenika koji izdržavaju kaznu u KPZ Niš i koji su ispunili zakonski uslov za podnošenje zahteva za uslovni otpust, a koji pristaju da daju 5.000 evra.

Nakon prijema novca, sačinio bi se izveštaj, na osnovu kojih bi se predstavnici KPZ Niš pozitivno izjasnili pred nadležnim sudovima u cilju dobijanja otpusta (osuđenika-davaoca mita).

Uhapšenima se na teret stavljaji krivično delo primanje mita i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Krivična prijava će biti podneta i protiv D. I. (osuđenika KPZ Niš), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita.

Pretresi su u toku, preneo je Tanjug.

Dejan Panić Foto: Dragana Kocić

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal, saopšteno je iz tužilaštva.

- Mada je sud taj koji donosi odluku o uslovnom otpustu, ključno za eventualni izlazak na slobodu pre isteka kazne, je pozitivno mišljenje KPZ. Naime, nakon izdržavanja dve trećine dosuđene kazne, osuđenik stiče jedan od uslova za uslovni otpust. Drugi uslov je da je resocijalizacija uspela, da se zatvorenik pokajao, da je svestan posledica svoga dela i slično. Sud je taj koji traži mišljenje od uprave KPZ, ako ono bude pozitivno postupak se nastavlja - navodi sagovornik Telegrafa.

- Ako bude negativno, zahtev se odbija. Međutim, to mišljenje se daje na osnovu poverljivih parametara. Ako je osuđenik disciplinski kažnjavan, kršio kućni red, ne može da dobije pozitivno mišljenje. Pretpostavljam da se ovde o tome radi - dodaje.

Video: Zavirite u korumpirani raskoš: Uhapšen načelnik saobraćajne policije jer je sagradio vilu od zlata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    22. decembar 2021 | 15:20

    Nazalost celo drustvo nefukcionise narocito drzavne institucije.Sve je poslozno mitovu korupciji a nemamo sudove koji su u istom problemu zatrovani korupcijom.

  • 🐴

    22. decembar 2021 | 15:05

    Dobar Dan rođaci

  • dr.

    22. decembar 2021 | 17:18

    Po gradu se prica da je taj Panic mnogima novca uzeo u naknadu za povlastice osudjenika,nije tu samo 5.000e mnogo vise novca je u igri,uzimao je taj i 20,30,50h eura zavisi sta treba.Ceo grad Niš to zna i to traje duze vreme jos od proslog upravnika Grbovica!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA