≫ 

Osuđen zet iz sela kod Niša, šurak oslobođen jer nema dokaza o pomaganju u skrivanju tela bicikliste

Nesreća se dogodila 24. jula 2019. godine na putu Niš – Leskovac u ataru sela Klisura

  • 0
Zoran biciklista Foto: Telegraf

Bojan Rančić (38) iz niškog sela Medoševac, osuđen je danas na 4 godine i 6 meseci zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a njegov šurak Boban Stojanović (50) je oslobođen jer nema dokaza o pomaganju učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Obrazlažući presudu, sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević kazala je da je činjenično stanje utvrđeno na osnovu delimičnog priznanja Bojana Rančića kao i iz ostalih dokaza, prvenstveno nalaza veštaka saobraćajne i medicinske struke.

- Utvrđeno je da je Rančić upravljao vozilom u stanju teškog pijanstva jer je u organizmu imao 2.5 promila alkohola što ga je činilo potpuno nesposobnim za bezbednu vožnju, te da je preko pune linije prešao na desnu stranu kolovoza, pa na zemljanu površinu i udario biciklistu, odbacio ga usled čega je on zadobio smrtonosne povrede. Sud nije prihvatio deo optužnice da se Rančić kretao neprilagođenom brzinom uslovima i stanju kolovoza zato što je na toj deonici dozvoljena brzina 60 km na sat, a veštak nije ustanovio da se kretao većom brzinom. Takođe, nesreća se dogodila u julu mesecu kada je kolovoz bio suv a dobra preglednost, tako da su uslovi vožnje bili adekvatni toj brzini. Okrivljeni je stvorio opasnu situaciju jer je konzumacijom alkohola sebe doveo u stanje nesposobnosti za vožnju – objasnila je Mojašević.

Komentarišući visinu izrečene kazne, kazala je da na Rančićevoj strani postoje i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

- Od olakšavajućih okolnosti uzeto je u obzir da je neosuđivan, relativno mlad čovek, porodičan, otac troje dece, da se pred sudom držao donekle korektno jer je delimično priznao delo. Od otežavajućih okolnosti cenili smo to što je nehumano postupio, nije se zaustavio, ni pozvao Hitnu pomoć jer nije mogao znati da je biciklista preminuo na licu mesta – rekla je Mojašević.

Osim zatvorske kazne, Rančiću je izrečena i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom B i C kategorije u trajanju od tri godine koja će se računati od trenutka izlaska iz zatvora.

Njegov šurak, Boban Stojanović oslobođen je optužbe da mu je pomogao u sakrivanju tela stradalog bicikliste.

- Ne postoji nijedan dokaz da je to učinio, takve optužbe su na nivou spekulacija. Činjenica je da je telo pomerano, ali nema dokaza da je Stojanović u tome učestvovao, nema svedoka, video kamera niti bilo čega drugog što bi to moglo da potvrdi – kazala je Mojašević.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe ima tužilaštvo, koje je tražilo sedam godina robije za Rančića i godinu i po za Stojanovića, i njihov branilac.

Rančić se teretio za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 24. jula 2019. godine na putu Niš – Leskovac u ataru sela Klisura, teretnim vozilom „čeri ego“, vlasništvo njegove supruge, pod dejstvom alkohola od 2.5 promila, udario biciklistu Zorana Savića (65) koji mu je dolazio u susret.

Udarac je bio tako silovit da je nesrećni čovek odbačen dvadesetak metara u njivu, usled čega je preminuo na licu mesta. U obducentskom nalazu navedeno je da je zadobio višestruki prelom kostiju lobanje, nagnječenje tkiva velikog mozga, rascep vratne arterije i unutrašnje vratne vene, brojne prelome vratno grudnog dela kičmenog stuba i rebara, nagnječenje pluća kao i niz drugih povreda. Umesto da pozovu Hitnu pomoć i policiju, Bojan i njegov šurak Boban Stojanović odlučili su da sakriju telo tako što su ga pokrili stabljikama kukuruzovine i pobegli, ali ih je odala registarska tablica koja im je otpala prilikom udesa. Nakon nesreće vratili su se u Medoševac gde su nastavili da piju.

Milena Cvetković, zamenik Višeg javnog tužilaštva u završnoj reči istakla je da je tokom postupka dokazana krivica obojice optuženih.

- Činjenično stanje je utvrđeno na osnovu materijalnih dokaza, zapisnika o uviđaju i nalaza i mišljenja veštaka saobraćajne i medicinske struke. Rančić je ne poštujući saobraćajne propise, brzinom većom od dozvoljene i pod dejstvom alkohola, prešao na suprotnu stranu kolovoza i udario biciklistu koji je preminuo na licu mesta. Veštak saobraćajne struke ustanovio je da situacija na mestu nesreće nije logična, jer je telo odbačeno na udaljenost od 9.10 metara od bicikla, što dokazuje da je biciklista odvučen u kukuruzišta i prekriven stabiljikama. To ukazuje da je i Boban Stojanović izvršio krivično delo, odnosno da je pomogao učiniocu – kazala je tužiteljka.

Ocenjujući iznetu odbranu okrivljenih, Cvetković je saopštila da je Rančić pred sudom bio neiskren, posebno kada je govorio o količini popijenog alkohola.

- Na osnovu Stojanovićeve odbrane potvrđen je nalaz veštaka o Rančićevoj alkoholisanosti. To što su nakon nesreće otišli u kafanu da piju, bilo je u nameri da prikriju činjenicu da su u vreme nesreće bili pod uticajem alkohola. Zato predlažem sudu da Rančiću izrekne kaznu zatvora ne manju od sedam godina a Stojanoviću jednu godinu i šest meseci zatvora. Takođe, tražim da se Rančiću izrekne i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom - rekla je zastupnica javne tužbe.

Vladislav Radosavljević, advokat optuženih u poslednjem obraćanju sudu pokušao je da umanji njihovu odgovornost.

-  Činjenično stanje je drugačije od onog kako ga je predstavila tužiteljka. Bojan Rančić nije bio pijan, već je kao šećeraš mogao da ima gubitak svesti pa da je zato došlo do nesreće usled koje je nastupila smrt bicikliste. Dokaz za ove tvrdnje je i to što je nakon udesa dva puta intervenisala hitna pomoć jer mu je šećer bio 30 pa je padao u nesvest. Nema materijalnih dokaza da je telo pomerano, moguće je da je biciklista nakon pada u kukuruzište, pokidao stabljike koje su pale na njega. Nije jasno ni na osnovu čega je tužilaštvo zaključilo da je Boban izlazio iz kola i premeštao telo – kazao je Radosavljević.

Tužilaštvo je za Rančića tražilo sedam godina a za njegovog šuraka godinu i po dana zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA