Optužnica protiv direktora niškog staračkog doma 3. put vraćena na dopunu: Nema dokaza da je on uneo koronu

Milan Stevanović tereti se da tokom epidemije korona virusa nije sprečio posete u Gerontološkom centru, posle čega je 51 korisnik preminuo

  • 1
M.S. (47) Direktor Gerontološkog centra u Nišu, Gerontoloski centar Nis,

Foto: Telegraf/D.K.

Viši sud u Nišu danas je Višem javnom tužilaštvu vratio na izmenu i dopunu optužnicu podignutu protiv bivšeg direktora Gerontološkog centra Milana Stevanovića (48). Ovo je treći put da Viši sud odbija da potvrdi optužnicu protiv Stevanovića koji se tereti za krivično delo protiv zdravlja ljudi iz člana 259. stav 2. u vezi člana 249. Krivičnog zakonika.

Optužnica protiv Stevanovića podignuta je još 7. oktobra prošle godine na koju su odgovorili njegovi branioci navodeći činjenice i okolnosti zbog kojih je smatraju nepravilnom. U odgovoru na optužni akt predložili su da veće Višeg suda u Nišu optužnicu vrati Višem javnom tužilaštvu na dopunu istrage.

Veće Višeg suda novembra prošle godine pristupilo je ispitivanju optužnice i nakon izvršenog uvida u spise predmeta ustanovilo da je u tom krivičnom predmetu potrebno razjašnjenje stanja stvari kako bi se ispitala osnovanost optužnice. Iz tog razloga, sud je prvi put vratio na dopunu optužnicu Višem javnom tužilaštvu.

Na dopuni istrage, tužilaštvo je radilo skoro osam meseci, novi optužni akt je ponovo stigao na potvrdu Višem sudu, ali je ova pravosudna institucija smatrala da ni tada nisu ispunjeni uslovi za početak suđenja. Sud je bio stava da tužilaštvo nije dokazalo uzročno posledičnu vezu između Stevanovićevih radnji, odnosno njihovog propuštanja i nastupanja krivičnog dela za koje se tereti.

Iz tog razloga, tužilaštvu je jula meseca naloženo da dopuni istragu i pronađe dokaze kojima će ga nesumnjivo teretiti da je odgovoran za nepreduzimanje mera za sprečavanje širenja zaraze kovid 19 u Gerontološkom centru, usled čega je preminula 51 osoba

Više javno tužilaštvo je postupilo po nalogu suda i izmenilo i dopunilo optužni akt ali je Viši sud ponovo bio stava da nisu ispunjeni uslovi za početak suđenja i odbio da ga potvrdi po treći put. Tužilaštvu je ponovo dat rok od tri dana da otkloni nedostatke u optužnom aktu nakon čega će Viši sud ponovo odlučivati o njegovom potvrđivanju.

Krivični zakonik predviđa da onaj ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zaraznih bolesti te nastupi smrt jednog ili više lica, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina.

Stevanović se tereti da tokom epidemije korona virusa nije sprečio posete u Gerontološkom centru niti adekvatno reagovao nakon izbijanja zaraze, što je dovelo do rekordnog broja preminulih u ustanovama socijalne zaštite. On je uhapšen aprila prošle godine, a iz pritvora je pušten 4. januara.

Video: Kisić: Danas stižu vakcine proizvođača Fajzer, prioritet zdravstveni radnici, gerontološki centri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    27. decembar 2021 | 16:45

    Zasto optuzujete coveka?Optuzite ove Sto apeluju na vakcinaciju!Svi vakcinisani Pa posle drugi kriv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA