≫ 

Glavni čovek u slučaju "Matej" trebalo da ode u penziju istog dana kad je mladić nestao: Sad traga za njim

- Naša potraga počinje odmah po prijavljivanju. Počinjemo od razgovoramo s osobama bliskim nestaloj, a onda nastavljamo dalje s operativnim policijskim radom - rekao je Kobac za medije.

  • 5
Matej Periš, silueta Foto: Nikola Tomić, Shutterstock, MUP RH

Već četrnaesti dan traje potraga za nestalim Splićaninom Matejem Perišem  kojom rukovodi Vaso Kobac, koji je na čelu Odeljenja za potrage beogradske policije. 

I dalje se istraga bazira na pretrživanju reka Save i Dunav.

Čovek koji je bio jedan od ključnih svedoka protiv Milorada Ulemeka i njegove Jedinice za specijalne operacije sada je na čelu tima koji već 14 dana traga za mladim Splićaninom Matejem Perišem .

Reč je o pukovniku policije Vasi Kobcu, poreklom s Korduna, izuzetnom profesionalcu koji nije slučajno izabran da reši jedan od najtežih slučajeva koji je imala beogradska policija i oko koga se pletu raznorazne teorije, često na granici fantastike.

– On je trebalo da ode u penziju 31. decembra prošle godine, ali je vraćen na šest meseci, između ostalog, i da bi svojim iskustvom pomogao kolegama u potrazi za Perišem. Sve što je dosad trebalo da bude odrađeno, odrađeno je, a to je predočio i kolegama iz Hrvatske. Njima su pokazani svi snimci kamera s objekata u blizini kluba “Gotik”, gde je mladić poslednji put viđen 31. decembra ispred dva časa. Takođe, dati su im na uvid rezultati poligrafskog testiranja šestorice Matejevih prijatelja, izjave svedoka i zaposlenih u klubu, kao i podaci gde je poslednji put lociran telefon nestalog i dosadašnji tok pretrage Save i Dunava – kaže izvor upućen u istragu slučaja koji trese ceo region.

Najjači slučajevi Vase Kobca

Kao iskusan operativac, od pripadnika JSO Duška Maričića Gumara je uzeo ključnu izjavu, kojom je potkrepljena krivična prijava za ubistvo članova SPO kamionom na Ibarskoj magistrali.

Zahvaljujući njemu, Gumar i Leonid Milivojević su dobili 30, a Nenad Bujošević na 35 godina robije.

Kobac je istraživao  ubistvo Ivana Stambolića  i o tome je svedočio u Specijalnom sudu 2005. godine. On je u svom svedočenju naveo da je policiju do lokacije gde je bilo zakopano telo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, na Fruškoj gori odveo pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Nenad Šare, svedok saradnik u postupku za Stambolićevo ubistvo i nekadašnji telohranitelj Milorada Ulemeka Legije.

Kako kreće potraga za nestalim?

U jednom od retkih razgovora za medije, koji je objavljen na portalu Politike 19. avgusta 2006., Vaso Kobac objasnio je što je specifično za nestanke.

- Sve je individualno, a rokova ili određenog vremena koje bi trebalo da prođe da bi se prijavio nestanak ili da mi počnemo da radimo nema. Naša potraga počinje odmah po prijavljivanju. Počinjemo od razgovoramo s osobama bliskim nestaloj, a onda nastavljamo dalje s operativnim policijskim radom - rekao je tada potpukovnik policije Kobac.

Video: Kompletna rekonstrukcija kretanja nestalog Mateja Periša: Novi snimci sa nadzornih kamera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    13. januar 2022 | 16:53

    Zao mi je decaka.Mladost- ludost.Ali se ipak zapitam da je neko nas iz Srbije tako nestao u Splitu da li bi oni toliko zalili i dozvolili nasoj policiji da dodje i resava slucaj.Ponavljam tesko njegovim roditeljima-tuga

  • Ćira

    13. januar 2022 | 17:15

    Eto da nije ostao ne bi .... ne znam šta.

  • zeljko

    13. januar 2022 | 16:47

    pa super, jel' ga trazi sam ili sa dedom ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA