≫ 

Veštak za Telegraf o snimcima na kojima je navodno Matej: Potrebno 30 dana, zaključak na osnovu ovih detalja

Nikola Dragović, veštak za audio i video tehniku, tonski i video zapis kaže da bi se utvrdilo tačno o kojoj osobi je reč mogu se koristiti i antropološki podaci kao i prehodna slika ili snimak osobe

  • 3

Matej Periš (27), za kojim već 20 dana traga beogradska policija, na poslednjem snimku do koga je policija došla vidi se silueta muškarca koji se spušta ka Savi, a prema rečima veštaka Nikole Dragovića za Telegraf.rs za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.

- Snimak koji sam pogledao napravljen je sa oko sto metara razdaljine i lošijeg je kvaliteta. Kako bi sa sigurnošću mogao da zaključim da je u ovom slučaju reč o Mateji Perišu morao bih da uporedim njegov snimak hoda ili trčanja od pre šest meseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dete- tvrdi veštak Dragović za Telegraf.rs.

Prema Dragovićevim rečima, snimci skinutih sa kamera uvek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.

- Kada je reč o dokazima koji se veštače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtevnije što je reč o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimku tačno ne može zaključiti šta se dogodilo sa nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti -  pojašnjava Dragović.

Sagovornik Telegraf. rs tvrdi da bi za veštačenje snimka na kome se vidi muškarac koji silazi ka Savi i kako bi se utvrdio njegov indetitet potrebno je okvirno 30 dana.

- U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antroploško veštačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 - dodaje Dragović.

Periš: Budim se sa nadom da mi je sin živ

Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša kaže za Telegraf.rs da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.

- Šta mogu da vam kažem nego da mi je teškom kao i svakom roditelju.  Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji saosećaju i mole - rekao je Matejev otac.

Video: Kompletna rekonstrukcija kretanja nestalog Mateja Periša: Novi snimci sa nadzornih kamera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    19. januar 2022 | 08:15

    To više nije život ,ovo je teško pa pretesko, treba izdržati, želim da nadje sina živog i zdravog i da se vrati svojoj porodici..

  • Ja

    19. januar 2022 | 11:24

    Sve razumem da je mlad, da ga nema, da ljudi zabrinuti ali vi ga preteraste vise sa pisanjem... Nema te nista drugo normalno da napisete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA