Tintor: Mika Aleksić je odbranu o silovanjima iznosio kao režiser i dramaturg, sve mi je bilo konfuzno

- Kazao je i da sve tužilje imaju sindrom lažnog sećanja, da plasiraju uverenja koja su im nametnuta. Zaboravio je da je svih sedam devojaka veštačeno u sudu - rekao je Tintor

  • 11
Miroslav Mika Aleksić, Suđenje Foto: Nikola Tomić

"Ova optužnica je gupost! Greška je sve što je navedeno. Bolje su glumice u životu nego u profesiji", tim rečima se juče pred Višim sudom od optužbi za silovanje sedam polaznica svoje škole, među kojima su i Milena Radulović i Iva Ilinčić, branio Miroslav Aleksić. Advokat Jugoslav Tintor u "Uranku" na televiziji K1 ovog jutra kazao je da je Aleksić iznosio odbranu tri i po sata i da je pripremio kao režiser i dramaturg.

- Prvi put nakon istrage javnost je bila prisutna na jučerašnjem pretresu. Bilo je oko 20 novinara koji su mogli da čuju Aleksićevu odbranu. On ima pravo po zakonu da u svojoj odbrani koristi sve ono za šta smatra da može da mu koristi. Ima pravo da se služi svim sredstvima. Sudija mora da pusti optuženog da neometano iznese svoju odbranu i to je i učinjeno. Niko ga nije prekidao i odbranu je iznosio tri i po sata. Sudija ga je deset puta vraćao na temu postupka, jer je bio konfuzan - kazao je Tintor na K1.

Istakao je i da nije potpuno razumeo šta je Aleksić govorio.

- Bilo je tu mnogo misli koje nisu završene. Govorio je citate, bilo je demagogije, držao je predavanje na sudu. Imao je godinu dana da smišlja, koncipira i priprema svoju odbranu, kao režiser i dramaturg. Njegova odbrana nije od uticaja za ono što je predmet postupka. Meni je sve bilo konfuzno, ali mi je bilo potpuno očekivano da će reći da je sve laž. Nedostajalo mi je shvatim poentu mnogih segmenata onoga što je hteo da kaže. Tintor je kazao da je Aleksić sve predstavio kao suštinski napad na njega kao ličnost.

- Rekao je da su optužbe projekat protiv njega, da su upleteni različiti interesi, moć i novac, ali nije kazao čiji. Kazao je i da je na delu organizovana hajka medija protiv njega. Govorio je o kilaži novina koje su pisale o njemu i kazao da je to oko 4.000 kilograma hartije. Kazao je i da sve tužilje imaju sindrom lažnog sećanja, da plasiraju uverenja koja su im nametnuta. Zaboravio je da je svih sedam devojaka veštačeno u sudu. Nije poentirao od kakvog je uticaja odnos tužilja sa njihovim očevima za ovaj slučaj, niti zašto bi ga zbog toga lažno optužile - istakao je Jugoslav Tintor.

- Sigurno je da je imao potrebu da uz odbranu predstavi i ko je i šta je. Tvrdio je da nije nastavnik i da to nije škola. Jasno je da pokušava da izbegne optužbu za zloupotrebu položaja. Krvično pravno gledano ako relativizuješ činjenicu da je to škola i dokažeš da nisi nastavnik, nadaš se da te za to neće teretiti, jer ako je sve dobrovoljno - onda to nije škola, i on nije nastavnik. Nikome nije jasno šta je on u suštini radio. Pokušavao je da po svaku cenu izbegne odnos nastavnik-učenik i da dokaže da to nije bio proces učenja.

Tintor je objasnio i da niko ko nije bio u Aleksićevoj školi ne zna i ne može da shvati kako je to zapravo izgledalo.

- Kreirao je takav ambijent i takav odnos između njega i te dece u kojoj je vladala izolovana atmosfera. Bio je to veštački kreiran ambijent sa samo jednim čovekom u fokusu, sa sistemom sankcija, a deca imaju sedam godina kada se upisuju u školu. Kazao je: „Ja sam ih sve birao i znam ih u dušu“. Prijavljivalo bi se svake godine oko 500 mališana, a on je birao njih 20. Deset godina je sa njima radio na ostvarivanju ličnog i intimnog odnosa poverenja, poveravanja, poštovanja. Nije osporio da je imao neprikosnoveni autoritet i da je vladalo strahopoštovanje. Da nema dokaza ne bi bio ovde gde jeste. Sprovedena je detaljna istraga, predmet je ogroman, i sud je u dve sudske instance cenio kvalitet dokaza i našao opravdanim da se protiv njega vodi postupak.

Prvog marta se nastavlja suđenje, a određena su još dva termina 4. i 28. aprila.

- On može i nadalje nastaviti svoju odbranu i nadam se da će je na sledećem ročištu završiti. Ne sme da se ponavlja i sudija može da ga opomene da ne odugovlači. Mislim da je realno da na sledećem pretresu završi svoju odbranu, da mu na narednom budu postavljana pitanja, a da potom na sledećem budu saslušanja oštećenih. Za sada, sve će biti otvoreno za javnost, osim ako sud ne odluči drugačije. Dobro je što je suđenje javno. Sigurno je da će biti i bar petnaestak svedoka koji moraju biti saslušani.

Video: Advokat Mike Aleksića tvrdi da će sve ubrzo biti raskrinkano: Znamo ko sve ovo pakuje i zašto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otkrivanje

    3. februar 2022 | 11:19

    Čovek misli da je iznad ostalih. Ovim je sam dao dokaz i potvrdio sve za šta se tereti.

  • Petar

    3. februar 2022 | 12:42

    Cim se saznalo da je rodjena sestra nastavila da ide kod istog "silovatelja" sve postaje besmisleno.

  • S

    3. februar 2022 | 12:54

    I one su pripremile tuzbu kao glumice. Danijelu Stajnfeld vise ne spominjete a Lecica stavili na stub srama, ovo je isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA