≫ 

Za samo 12 dana nastradalo četvoro mladih: Profesor daje savet kako da omladina izbegne smrt na putu

- Mi sada mlade ljude prepuštamo stihiji do auto-škole, a onda očekujemo da one tu jednu osobu koja ima pogrešne stavove - može da se pije i da se vozi, koji će nam đavo pojas, mogu da prekoračim brzinu kompletno promene, kaž profesor Antić

  • 16

Četiri mlada života za 12 dana ugašena su u Srbiji u dve odvojene saobraćajne nesreće. I u jednoj i u drugoj mladi vozači izgubili su kontrolu nad vozilima i upali u reku. Prva tragedija dogodila se 17. januara u mestu Vlajkovac kod Vršca, a druga pre sedam dana kod Vladičinog Hana. Obdukcija je pokazala da su mladi izgubili živote - utapanjem.

Nakon ovakvih jezivih vesti Telegraf.rs, ugostio je Borisa Antića, profesora Saobraćajnog fakulteta koji je odgovorio na nekoliko pitanja, a tiču se mladih vozača. 

- Mi sada mlade ljude prepuštamo stihiji do auto-škole, a onda očekujemo da one tu jednu osobu koja već ima pogrešne stavove ("može da se pije i da se vozi", "koji će nam đavo pojas", "mogu da prekoračim brzinu") promene njen kompletni mentalni sklop - kaže profesor Antić.

Koji je savet mladim vozačima?

- Savet mladim vozačima je da se ne prave previše hrabri! Sve u saobraćaju je po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju je sa razlogom. Svaki saobraćajni znak je sa razlogom, postoji ograničenje brzine je 50 kilometara na sat i ako vam se čini da tu može brže da se vozi, možda je kolovoz takav da postoji neki problem, da sigurno postoji jak razlog zašto je projektant postavio takav saobraćajni znak. Moj stav je da ljudi moraju malo više da se posvete bezbednom ponašanju, izgradnji tih stavova - kaže Antić.

Podsećanja radi, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 4 sata u subotu ujutru, kada je "golf" kojim je upravljala Anđela S. sleteo sa kolovoza u Južnu Moravu kod Vladičinog Hana, stradale su dve devojke, od njih četiri koliko ih je bilo u vozilu. Devojci koja je bila za volanom određen je pritvor do 30 dana. Ona je, nezvanično, imala oko 0,3 promila alkohola u krvi.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 17. januara, na ulazu u selo Vlajkovac, kod Vršca, poginula su dva drugara - M. M. i K. M, koji je dan kasnije trebalo da proslavi 19. rođendan!

Video: Snimci saobraćajke na Slaviji: Krš i lom po ulici na sve strane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    4. februar 2022 | 20:44

    Nema te formule za voznju, ako nisi 100% prisutan.

  • ABC

    4. februar 2022 | 22:12

    Ne treba ni vise časova ni saveta nego zakon, kontrole, stroga kaznjavsnja na svakom koraku. Na zalost to izostaje.

  • Ssss

    4. februar 2022 | 22:08

    Resenje je da nauce da voze, ali stvarno. Bitno da se nagazi i pusti muzika, a sto im je paznja 2%na okolinu to ih ne zanima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA