≫ 

"Jovan je samo hteo da dođe kući da večera, ni kuce nam sad ne laju": Očaj majke pola godine od tragedije

Porodica Jovana Marića (21) iz Bečeja, koji je stradao kada je na njega pala žica s bandere, pola godine čeka istinu

  • 6
Jovan Marić, Bečej Foto: Privatna arhiva

- Ne znam ništa - reče i uzdahnu. Irena Marić iz Bečeja, majka Jovana (21), mladića koji je pre tačno pola godine nastradao na povratku s posla kući, 6 meseci čeka istinu o pogibiji svog sina... I ona, i njen suprug, i njihove tri ćerke i brat. Čak i kuce koje su prestale da laju. 

Danas je tačno pola godine, kako je na njega u avgustu pala žica, i tom prilikom ga je udarila struja. Bio je na biciklu. Pisalo se da je zgazio u baru, ali je istina daleko drugačija...

Majka je spas pokušala da nađe u unucima, u radu na tri posla, ali uzalud... Utehe nema, a sada je prvi put smogla snage da govori za medije.

- Ne znam ništa. Mi smo angažovali advokata, dali smo punomoć. Prvo veštačenje je završeno, ali kada smo imali sastanak kod tužioca rekao nam je da je pola veštačenja gotovo, da nedostaje neki glavni projekat trafo stanice. Ništa više ne znamo. Rekli su nam samo da ga je udarila struja, bez ikakvog objašnjenja kako. Imamo nalaz obdukcije. Žica je pala na njegova leđa, dakle nije uhvatio žicu. Uglavnom, ništa ne znamo, osim da Jovana nemamo  - kaže majka Irena za Telegraf.rs.

Zajedno čitam mišljenje iz nalaza obdukcije.

Smrt Marić Jovana je nasilna i nastala je usled dejstva tehničkog elektriciteta, udara struje. Mehaničke povrede koje su ustanovljene na telu Marić Jovana nisu imale uticaja na mehanizam umiranja i nastanak smrtnog ishoda. Smrt Marić Jovana je u direktnoj uzročnoj vezi sa udarom struje i najverovatnije je zadesnog karaktera" - piše u mišljenju, a u delu oko povreda se navodi:

"U regiji zadnje strane desne laktalne regije nalazi se područje crne i nagorele kože veličine oko 3 puta 4 centimetara. U regiji leđa i slabina sa desne strane u prostoru koji je ovalnog oblika 20 puta 15 centimetara nalazi se crna i nagorela koža a nadlaničnoj strani leve šake nalazi se nagnječenje kože veličine oko 1 puta o,5 cenimetara. Na nadlaničnoj strani desne šake nalazi se crtasto nagnječenje kože veličine 4 puta 1. Spoljašnjim pregledm osim opisanog nisu nađene druge promene ili povrede."

- Znači, bio je zdrav. Pregledali su mu bukvalno sve. Zdrav kao dren. Niti je bio pod dejstvom alkohola, niti pod narkoticima. Zdravo i pravo dete. Vozio je bicikl. Pisalo je kako je ugazio u baru, to nije tačno - kaže majka Irena.

Stradao 50 metara od kuće

Uteha kaže ne postoji. Jer, sa Jovanom je nestala i muzika, i radost, nestao je pokretač svega ove porodice.

- Pokušala sam svašta, i da radim po 3 posla, da bukvalno nisam kod kuće. Mene je ubijalo da stanem ispred kapije. To se desilo na 50 metara od kuće, a ja tuda moram da prođem bar dva puta na dan. I, šta mislite, kako se osećam? Na lekovima sam. Na bolovanju već dva meseca. Jednostavno nisam to ja, kakva sam uvek bila. Počnemo da pričamo o njemu, a onda svi počnemo da plačemo. 

- Jovan je bio dete koje je u kuću donosilo i radost i brige, i veselje, on je bio pokretač svega. U našoj kući sada ni kuce ne laju. Bukvalno, i one tuguju. Njegove sestre Anđela i Marina imaju bebe, i neku volju, ali Marina svaki dan ide na groblje, sama ili sa bebom. Nema utehe, ne postoji uteha - plače Irena.

Da li bi bilo lakše da se kaže ko je kriv, kaže da da, jer oseća da Jovan nije našao mir.

Osećam da moj Jovan još nije našao mir, gde god da je. I da neće naći mir, jer je ubijen. On je samo hteo da dođe kući da večera. 

Jovanova sestra Anđela kaže za Telegraf.rs da koliko joj je teško ne može ni da priča o njemu: 

- Užasno mi je teško. Ne mogu ni da pričam uopšte o njemu. Jovan je bio sve. Kad pomislim na njega to znači muzika, slavlje... Više toga nema.

Najmlađa sestra Vanja kojoj je 17 godina, kaže da zbog brata mora dalje.

- I dalje mi je u glavi scena kada su nam rekli da je poginuo. Vreme kao da je stalo. Sve mi njegovo nedostaje, on kao on, njegov govor, glas, sve što je on radio. Ne uspevam da se posvetim obavezama, ali sada moram da se posvetim školi, to dugujem njemu. Prvo polugodište nisam ni išla. Moramo se pomiriti sa tim, ništa ga neće vratiti samo da saznamo istinu.

Jovan bi 16. marta napunio 22 godine. Umesto toga počiva na groblju u Bečeju. Tu je dospeo kada je na njega pala žica sa bandere u trenutku dok se vraćao sa posla.

Pojedini mediji su prvo preneli da je Jovan stradao posle nevremena, kada je nagazio na žicu kraj bare, pošto što je izašao iz automobila kolege. Međutim, kako za Telegraf.rs tvrdi izvor blizak porodici, Jovana kući nije vraćao kolega, već se mladić vraćao biciklom.

- Njegova smena je bila od 18 uveče do 2 ujutro. Vraćao se biciklom. Uopšte nije bilo jako nevreme. Žica je pala na njega sa bandere, a nije je on nagazio - ispričao je tada izvor blizak neutešnoj Jovanovoj porodici.

Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu nije odgovorilo na naša pitanja o istrazi u vezi sa Jovanovom pogibijom.

Video: Dve trećine Osečine već 4 dana bez struje: Tri sela su potpuno osečena! Situacija je katastrofalna!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    19. februar 2022 | 19:37

    I ko je odgovoran za tragediju mladica, neko mora da odgovara.

  • Veeica

    19. februar 2022 | 21:48

    Duše drage i dobre... MUKE... Nedaj Bože nikome... Tugaaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA