Advokat devojke koju je silovao hranitelj iz Šida: Pred svako suđenje oseća strah, treba joj snage da nastavi

Žrtva M.V. danas ima 21 godinu i svaki susret sa svojim silovatelj u njoj budi nelagodu. Tako je bilo i danas kada je sa svojom advokaticom Majom Atanasković pojavila na suđenju

  • 12
Advokatica Maja Atanasković, devojčica žrtva seksualnog zlostavljanja Foto: Nikola Anđić, Pixabay

Mirku M. hranitelju iz Šida već tri godine traje suđenje za zbog seksualnog zlostavljanja M.V. i ponovo je juče odloženo zbog nedolaska tužioca i zakazano za 9. maj ove godine.

Žrtva M.V. danas ima 21 godinu i svaki susret sa svojim silovateljem u njoj budi nelagodu. Tako je bilo i danas kada je sa svojom advokaticom Majom Atanasković pojavila na suđenju.

- Moja klijentkinja svaki put kada se blizi suđenje oseća strah, što je i razumljivo jer je godinama, kao dete bez roditeljskog staranja, bila izložena seksualnom zlostavljanju upravo svog hranitelja. Zbog svega što joj se dogodilo treba joj mnogo snage da nastavi život dalje, ukoliko je to uopšte moguće, a ovako dugački sudaki postupci ne idu u prilog tome- kaže za "Telegrf. rs" Maja Atanasković, advokat žrtve i dodaje da je ovde reč o sekundarnoj viktimizaciji žrtve jer svakodnevno iznova prolazi.

Prema njenom dugogodišnjom iskustvu, deca nikada ne prebole seksualno zlostavljanje.

Kako "Telegraf. rs" sazanaje, psiholozi su u svom izveštaju naveli da devojka "teško podnosi suđenja i da za zbog svega toga dolazi u stanje depresije".

Jurić: Jedan od najtežih slučajeva

Igor Jurić Foto: Nikola Anđić

Igor Jurić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a čijoj se Fondaciji "Tijana Jurić" tada žrtva hranitelja obratila za pomoć, rekao je za Telegraf.rs povodom suđenja, da je ovo jedan od najtežih slučajeva u njihovom radu sa kojim su se susreli.

- Ovaj slučaj je, takođe, izuzetno važan za nas jer se radi o hranitelju. On nam, sa jedne strane, ukazuje i da treba da preispitamo kako se i na koji način kontroliše rad i odnos prema štićenicima u tim porodicama, a sa druge strane je važan jer baca ljagu na veliki broj hranitelja koji izuzetno profesionalno, časno i sa mnogo ljubavi brinu o poverenoj deci - rekao je Jurić.

"Nagrađen" sa godinu dana zatvora

Podsećanja radi, Mirko M. se tereti da je je zlostavljao štićenicu koju mu je država poverila na čuvanje, a koji je umesto kaznom zatvora, "nagrađen" sa godinu dana kućnog zatvora.

- Nju je, kada je imala samo šest godina, Centar za socijalni rad smestio u porodicu Mirka M. Godinu dana pošto je došla kod njega, kada je imala između sedam i osam godina, on je počeo seksualno da je zlostavlja. On se seksualno zadovoljavao nad njom i na najgori mogući način terao ju je da zadovoljava njegove polne nagone - dodaje naš sagovornik.

M. V. je kod tužioca ispričala da je "krišom izašla iz kuće svojih hranitelja i otišla kod drugarice, koja joj je pružila podršku da ode u policiju i prijavi zlostavljača i ispriča šta joj je čitavu deceniju radio "

Za ovaj slučaj saznalo se tek poslednjeg dana 2018. godine kada je M. V. postala punoletna i smogla snage da ispriča kroz šta je sve prolazila.

Početkom 2019. godine Osnovno javno tužilaštvo u Šidu pokrenulo je postupak protiv hranitelja koji je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje.

Naime, nakon što je priznao da je zlostavljao devojčicu koja je kod njega živela, pošto mu je Centar za socijalni rad dao na čuvanje, tužilaštvo u Šidu je sa njim sklopilo sporazum o priznanju krivice. To je kasnije potvrdio i sud, pa je ovaj hranitelj koji je uništio jedan devojački život, osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

Sud je, međutim, ovaj sporazum odbio, a kao razlog je naveo da sankcija od godinu dana kućnog zatvora nije adekvatna, s obzirom na to da je seksualno zlostavljanje trajalo skoro cele decenije.

M. V. je rođena u Erdeviku i majka joj je bila teški psihički bolesnik, da joj se otac ubio.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trulo pravosuđe

    21. februar 2022 | 23:29

    Priznao a ona Sudu mora da dokazuje? A država je sa 6 godina dala u ruke bolesnika? A ona sada mora da dokazuje? 10 godina je zlostavljao dete a niko od onih koji su morali da kontrolišu brigu o maloletnom detetu nije optužen? A ona mora i to da dokazuje? KAZNA ZA PEDOFILE SILOVATELJE I DRŽAVNE SLUŽBENIKE KOJI IZIGRAVAJU NEDODIRLJIVE BOGOVE!

  • Radovan

    21. februar 2022 | 23:13

    Ovo su prave zrtve nasilja za razliku od izmisljenih. A predlog je da ovaj pedofil dobije nekakvih 6 godina zatvora, za 6 godina zlostavljanja maloletnog deteta. To je sramotno. Umesto da dobije po 5 godina, za svaku godinu koju je ova devojka kao devojcica propatila. Ova devojka nije birala kod koga ce je drzava dovesti sa 8 godina u kucu, i za to je drzava kriva.

  • Marijana

    21. februar 2022 | 23:07

    Zakon mora pod hitno da se menja.Za dokazana silovanja smrtna kazna i kraj price.Sa ovako blagim kaznama samo se daje vetar u ledja silovateljima i pedofilima da nastave da siluju decu .Jadna devojka nikada se nece oporaviti.Jadna njena dusa koja je silovanje trpela 6 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA