≫ 

Mladići iz Niša uhapšeni na Kosovu jer su kupovali ambleme OVK: Saslušani su, pa oslobođeni

Uhapšenim mladićima je najpre po hapšenju najpre određen pritvor od 48 sati

  • 2
OVK hapšenje, UČK Foto-montaža: Shutterstock

Policija u Prištini saslušala je trojicu srpskih mladića uhapšenih sinoć u tom gradu zbog toga što je jedan od njih u prodavnici kupio ambleme OVK, i zbog kojih su ga povezali sa "krivičnim delom terorizma", nakon čega ih je Tužilaštvo u Prištini oslobodilo. 

Uhapšenim mladićima, D. D, D. D. i V. J. iz Niša, po hapšenju je najpre određen pritvor od 48 sati, javlja RTS.

Sa uhapšenim srpskim mladićima bila su i dva Albanca iz Prištine i Gnjilana, koji su takođe u pritvoru.

Policija je danas saopštila da u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom obavlja provere za uhapšene osobe. D. D. je u prodavnici vojne opreme u Prištini, u blizini komande Kfora, kupio pet amblema "OVK".

Njegov branilac, advokatica Jovana Filipović izjavila je nakon saslušanja da je D. D. vlasnik prodavnice vojne opreme u Nišu i da je kolekcionar vojnih amblema.

- Uhapšeni srpski mladići došli su na Kosovo i Metohiju juče na Zadušnice. Uhapšeni su bez ikakvog pravnog obrazloženja. Ovde nema krivičnog dela. Oni su samo kupili ambleme koji nemaju nikakve veze sa nekakvim terorističkim napadima za koje se terete u ovom trenutku -  rekla je Filipovićeva.

Dodaje da su uhapšeni srpski mladići na KiM ušli legalno iz pravca Bujanovca, preko punkta "Bela zemlja".

Branilac V. J. advokat Negovan Šaranović izjavio je da se njegovom branjeniku imputira pripremanje terorističkog dela, odnosno krivičnog dela protiv ustavnog poretka.

- Bezazlena situacija je dovedena do ozbiljne, imajući u vodu prilike u okruženju, odnosno ratna dešavanja Ukrajine i Rusije. Radi se o prostoj kupovini amblema, radi popunjavanja privatne kolekcije -  rekao je Šaranović.

Mediji na albanskom navode da su neki od uhapšenih Srba povezani sa policijom u centralnoj Srbiji i da su u zamenu za novac, Albancima obezbeđivali srpsko državljanstvo.

Jedan od uhapšenih je navodno, u zamenu za srpsko državljanstvo, tražio da mu se omogući da trguje u dve prodavnice u kojima ima vojnih uniformi.

Protiv trojice uhapšenih Srba sutra treba da bude doneta mera određivanja pritvora, oslobađanja ili neka druga odluka.

Petković: Vrhunac antisrpske histerije i kampanje

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković izjavio je večeras, povodom slučaja hapšenja trojice srpskih mladića u Prištini, da je antisrpska histerija i kampanja lažnih vesti u režiji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na vrhuncu.

- Prvo su trojica Srba privedena i proglašena od strane Prištine za teroriste, a zatim su pušteni! Potom su Srbi optuženi da su sami rušili svoja groblja u vreme Zadušnica!? Uz sve to, plasiraju se laži da Srbi spremaju nekakav iscenirani napad na sever?! - poručio je Petković na Tviteru.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da Priština treba da prestane da obmanjuje i veštački stvara krizu.

- Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost . istakao je Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug Srbije

    28. februar 2022 | 06:48

    Treba lepo ispitati o čemu se radi pa ako postoje mogućnosti da su imali neke namere strpati iza rešetaka u suprotnom pustiti ih uz nadzor policije na duže vrame

  • Zar ne bitno

    28. februar 2022 | 01:38

    Dajte ime i prezime da mu u Srbiji sudimo pa da vidimo sta ce mu ti amblemi i od kad je ovk vojska. Dajte junaka... kad ne zna da zasluzi u ratu on kupuje u prodavnici teroristicke ambleme. Strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA