≫ 

Dragani su vidovnjaci za mesec dana uzeli 200.000 dinara: "Rekli su da smo ćerka i ja popile mrtvačku vodu"

Dešavalo se da sam nedeljno uplaćivala po 12.000, 15.000 dinara. Pisali su mi sa tri različita profila, priča Dragana

  • 3
gatanje, vračanja, vračara, gatara Foto: Pixabay.com

Dragana N. (51) iz Novog Sada postala je žrtva vidovnjaka na društvenim mrežama koji su joj za mesec dana uzeli 200.000 dinara.

Vidovnjacima koji se na društvenim mrežama predstavljaju kao Vidoviti Blaž i Vidovita Natalija sam za mesec dana dala 200.000 dinara i bila prevarena, priča Novosađanka Dragana N. (51), piše Kurir.

- U oktobru prošle godine sam postala meta lažnih vidovnjaka na Fejsbuku, čije sam profile povremeno pratila i gledala šta pričaju i pišu. Oni privlače ljude tako što vam poruče da ostavite broj, horoskopski znak ili datum rođenja i oni vam napišu šta vas čeka. Mene su navukli tako što su mi rekli da imam crnu magiju u kući. Nakon slanja moje poruke sami su počeli da mi se javljaju i pišu kako sam fizički i psihički iscrpljena, da sam umorna od problema, da su mi svi planovi propali i da imamo mržnju u porodici - kaže Dragana i dodaje:

- Time su me uvukli u svoj začarani krug i počeli da mi traže novac kako bi mi pomogli. Dešavalo se da sam nedeljno uplaćivala po 12.000, 15.000 dinara. Pisali su mi sa tri različita profila, a mislim da zapravo rade zajedno, kasnije se pojavio i četvrti profil Gatanje Blaž.

Prema njenim rečima, nikada se nije obazirala na vidovnjake, vračare i magijske rituale, te da je ovo bilo prvi put da je uvučena u ovako nešto.

- Ono što me plašilo i uznemiravalo je priča da je na kuću bačena crna magija, da smo ja i moja ćerka popile mrtvačku vodu, a da oni mogu da nam pomognu i naprave amajliju. Govorili su mi da sam loše i da moraju da mi zakažu lajv kako bi mi bilo bolje, te i da će doći kod mene u kuću zbog rituala, ali da moram sve da platim.

Jedna od njih mi je rekla da mi je napravila amajliju koju moram da platim 150 evra, a da, ako je ne uzmem, ona će je baciti i meni će se desiti nešto loše. Trpela sam konstantni pritisak zbog njihovih poruka, uvlačili su me sve više i bila sam kao u bunilu, kao i nekom ludilu. Postala sam negativna, pa sam i loše uticala na svoju okolinu, što su svi primetili - navodi Dragana:

- Osećala sam kao da u meni postoje dve ličnosti, jedna koja mi govori da se trgnem i da je sve to laž, a druga koja je ipak mislila da oni mogu da mi pomognu i da me reše tih zlih stvari. Obuzimale su me mračne misli, pa sam počela i više lekova da pijem nego obično.

Psiholog: "Vračare imaju hipnotišući efekat"

Psiholog Snežana Repac kaže da ljude privlače osobe koje su u stanju da im daju nadu, optimizam ili opravdaju razlog za strah i anksioznost.

- Tenzija koja je iracionalna u ljudima dobija svoju fizionomiju, ali to je više lice demona, jer je nastalo iz straha. Preplavljeni emocijama panike, doživljaj neizvesnosti ih odvodi do onih koji su navodno obdareni od boga, a koji nemaju skrupula da taj izmišljeni dar dobro unovče. Magijsko mišljenje je osnova za ovo nezrelo i nekritičko prihvatanje stvarnosti, te, umesto da se pozabave ličnim kreativnim rešenjem, oni se pasivno prepuštaju stihiji i predaju kontrolu prevarantima - kaže Repac:

- Tu je često prisutan hipnotišući efekat vračara i autosugestija onog ko im plaća, zbog opravdanja pred sobom da je to vredelo i da treba konačno i da postane istina, jer je kupljeno. Budućnost ipak nije roba proroka, niti je moć kontrole magijskog karaktera, već je ta "magija" u nama, samo je zabavnije verovati u bajke.

Video: Priđu i kažu Dođi da ti vračam, a onda ti oduzmu bogatstvo, ugled, život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA