≫ 

Za 4 dana 2 policijska službenika digla ruku na sebe: Kriminolog objašnjava šta može da bude razlog tome

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da policajci, prilikom upisivanja škole i obavljanja posla, prolaze kroz selekciju čiji su sastavni deo psihološke provere

  • 14
Dobrivoje Radovanović policija policajac samoubistvo Foto-montaža: Nikola Tomić, Shutterstock

U roku od četiri dana došlo je do dva pokušaja samoubistva od strane policijskih službenika. Prvo je policajac u Ulici narodnih heroja 9. marta pucao sebi u glavu, da bi potom, 13. marta, policajka J. I. (22) iz Niša, pucala sebi u srce.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava za Telegraf.rs da policajci, prilikom upisivanja škole i obavljanja posla, prolaze kroz selekciju čiji su sastavni deo psihološke provere.

- Ispituje se stabilnost njihove ličnosti, odnosno da li je prisutna depresivnost koja je veoma bitna jer može da pomogne u prevenciji samoubistva. Takođe se ispituje i agresivnost, kako bi se znali da li može da dodđe do sukoba sa drugima. To što je neko prošao proveru, ne znači da se struktura njegove ličnosti neće promeniti sa promenom okolnosti, odnosno da oni neće da postanu depresivni i pokušaju da naude sebi - objašnjava Radovanović.

On ističe da nijedna osobina ličnosti nije nepromenljiva i da su sve podložne spoljašnjem uticaju.

- Policajci su konstantno izloženi stresovima i traumama. U slučaju devojke, zbog njenih godina, verovatno je uzrok neki jak lični problem. Nesrećna ljubav u tim godinama vodi ka depresiji. Osim toga, uzrok može da bude i otkrivena bolest. Uvek se zapitam kako to društvo ne primeti da je neko u problemu i kako toj osobi ne sugeriše da ode kod stručnjaka u MUP. Njihovi stručnjaci zaista su izvanredni i mogli bi da im pomognu - zaključuje kriminolog.

Podsećamo, policajac iz Novog Beograda, pucao je sebi u glavu iz službenog pištolja u stanu, gde je pronađena jedna čaura. Inspektori su obavili razgovor sa njegovom suprugom koja je rekla da je poslednjih dana imao psihičke probleme.

On je 14. marta preminuo u Urgentnom centru od posledica povrede.

Niška policajka je iz pištolja CZ 99 pucala sebi u grudi, ciljajući srce, u automobilu "BMW" koji je pronađen u Ulici Srđana Aleksića.

- Pored nje je u trenutku ranjavanja bio mladić D. I. (22). Policija je u vozilu pronašla oružje, njenu patiku i jednu čauru. U vozačevom sedištu uočena je rupa od ispaljenog metka - rekao je naš izvor blizak istrazi.

Nesrećna devojka u teškom stanju primljena je u bolnicu u Nišu.

Kako "Telegraf.rs" saznaje, metak joj je prošao kroz dojku, a zbog težine povrede lekari su morali da je odstrane deo pluća. Policija je obavila razgovor sa očevicem D.I. , a sa ranjenom policajkom još ne jer je u teškom stanju.

Video: Telegraf ispred zgrade u kojoj je muškarac pretio da će se zapaliti benzinom: Sprečeno samoubistvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    16. mart 2022 | 07:54

    Šta da pričamo mi koji radimo po trideset godina u policiji prošli sve nerede i ratove i sad trpimo nepoštovanja i poniženja u stanicama...ubijaju se mladi nisu još ni okusili posla...a nas ne šalju u penziju....ranije su ti pregledi bili mnogo strožiji sad imaju cenu.....

  • Buca

    16. mart 2022 | 07:11

    Zalosno sto se to desava a jos gore sto su pregledi samo formalnost jer se u policiju ulazi samo preko dobre veze.

  • Kolega

    16. mart 2022 | 08:33

    Nažalost, juče još jedan slučaj. Jedan kolega se obesio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA