"Bio je naprasite naravi, učestvovao je u tučama":Svedok o ubijenom Bojanu iz "Belvila"

Na pripremnom ročištu održanom 13. oktobra, svi optuženi su negirali krivicu osim Lazara Tejića koji je priznao da je izvršio krivično delo, ali ne i kvalifikaciju koja navodi da je učinjeno na podmukao način

  • 1
Bojan Mirković, Lazar Tejić, ubistvo u Belvilu Foto: MUP Srbije, Tanjug/Privatna arhiva

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suženje Lazaru Tejiću i još četvorici optuženih za ubistvo Bojana Mirkovića (34) 12. novembra 2020. godine u garaži zgrade u beogradskom naselju Belvil.

Na današnjem suđenju saslušano je pe svedoka, a među prvima je govorio inspektor za krvne i seksualne delikte i Mirkovićev prijatelj Slobodan Kuribak, koji se neposredno pre ubistva video sa njim.

Pred sudom je svedočio i Mirkovićev kum Aleksandar Purković, koji je takođe zaposlen u policiji i to u Službi za prevenciju narkomanije i suzbijanje krijumčarenja narkotika.

Purković je istakao da je Bojana Mirkovića poznavao 20 godina i da su išli zajedno u osnovnu školu.

- Nemam lošu reč da kažem za njega, jedino što znam je da je imao sukob sa optuženim Ivanom Nikčevićem i da su se potukli. Ni jedan ni drugi mi nisu rekli koji je bio razlog, a od Bojanove devojke sam saznao da su se pomirili - rekao je Purković.

Na navode iz istrage da je Mirković bio iz kriminogene sredine, Purković je odgovorio da nije znao da je Bojan bio u bilo kakvoj vezi sa kriminalom, ali da je "mogao da pretpostavi da će sve da ode na tu stranu jer je Mirković bio naprasite naravi i učestvovao u tučama".

- O Bojanu znam da je bio na Policijskoj akademiji, sa devokom je imao školu stranih jezika. Radio je kao obezbeđenje na splavovima pre desetak godina. Na dn kada je ubijen sam radio. Putem medija sam saznao šta se desilo. Za Lazara Tejića sam prvi put čuo kada se dogodilo ubistvo - dodao je.

Advokat odbrane Jelena Stojić istakla je da je pre ubistva Mirkovića Purković prebačen iz jedne policijske uprave u drugu, da je vraćen u niže zvanje i da je protiv njega vođen disciplinski postupak.

- Protiv mene su vođena dva postupka. Odbijam da odgovaram na pitanja u vezi sa tim jer mogu da me izlože sramoti - rekao je Purković.

Advokat je potom pročitala deo iz zapisnika u kom je navedeno da je Purković "nakon ubistva suspendovan jer nadređenom nije rekao da se druži sa licima iz kriminogene sredine".

- Ne znam kako je moj kum iz kriminogene sredine. Priložena je slika na kojoj sam sa njim i Kuribakom. Ko je tu kriminalac?! Bio sam suspendovan dok se nije završio postupak. Oslobođen sam optužbi - istakao je svedok i dodao da se sa Mirkovićem nije viđao često i da su se poslednji put videli sedam do 10 dana pre ubistva.

Advokat Jelena Stojić je, nakon saslušanja svih pristutnih svedoka, tvrdila da je "iskaz svedoka Aleksandra Purkovića instruiran", kao i da je "pokušao da prikaže ubijenog Mirkovića kao dečka koji nema mrju u životu".

- Osporavam iskaz svedoka. Izmenio je sve svoje iskaze u odnosu na ono što je rekao pred tužiocem. Nije rekao istinu, a u pitanju je policajac. Njegov kredibilitet je upitan i mislim da sud to mora da uzme u obzir - istakla je Stojić.

Video: Uhapšen i treći osumnjčeni za ubistvo u Belvilu: Rasvetljena brutalna mafijaška likvidacija

Ona je od sudu iznela predlog da se njenom klijentu Dušanu Kokoružu otkloni tačka tri iz optužnice jer je u pritvoru 17 meseci, a u njoj se navodi da će da ponovi delo.

Branilac Ivan Nikčevića predložio je da se za njega plati jemstvo u iznosu od 50.000 evra kako bi bio pušten na slobodu dok je sam Nikčević istakao da je godinu i po dana u pritvoru jer su uređaji koje je prodao korišćeni u izvršenju krivičog dela i zamolio da mu omoguće da bude kod kuće sa decom.

Viši javni tužilac istakla je da za sve optužene i dalje postoje zakonski razlozi za pritvor. Predlog jemstva za Nikčevića kao i predlog odbrane Dušana Kokoruža su odbijeni.

Naredno ročište zakazano je za 25. maj, kada bi trebalo da bude saslušano još desetak svedoka.

Podsetimo, na pripremnom ročištu održanom 13. oktobra, svi optuženi su negirali krivicu osim Lazara Tejića koji je priznao da je izvršio krivično delo, ali ne i kvalifikaciju koja navodi da je učinjeno na podmukao način.

Osim Tejića optuženi za teško ubistvo u saizvršilaštvu su i njegov očuh Bojan Kovačević, Ivan Nikčević i Dušan Kokoruž, dok se Filip Ivanović tereti za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog dela.

- Ja sam izvršio ovo ubistvo, ali ostali s tim nemaju veze. 29. novembra 2019. godine sam izašao iz zatvora. Često sam izlazio, znao sam da u svakom lokalu mogu da kupim kokain. Uzimao sam kokain od Bojana Mirkovića, koji mi je ponudio da prodajem. Do konflikta je došlo jer nisam mogao da ispratim tempo prodaje koji mi je nametnuo. Plašio sam ga se jer mi je pretio, zato sam mu pratio kretanje. Nisam hteo da izvršim ubistvo na javnom mestu. GPRS, i dva telefona nabavio sam od osobe koju neću da imenujem - rekao je Tejić na prvom ročištu.

Dodao je da je Mirkovića pratio uz pomoć aplikacije, a da je Samsung pomoću kojeg ga je pratio ostavio u Batajnici da zavara trag.

- Niko osim mene nije pratio njegovo kretanje, od postavljanja uređaja do ubistva je prošlo nekoliko dana. Ustao sam i krenuo ka Bloku 62 gde sam uzeo elektirčni bicikl. Taksijem sam otišao sam do Batajnice kako bih na telefon preko kog sam pratio njegovo kretanje povezao svoj telefon. Kad sam opet uzeo bicikl, bilo je 12 ili 13 sati. Kretao sam se oko garaže Belvila, prateći njegovo kretanje. Ušao sam za njim i ubio ga, otarasio sam se pištolja, bicikla i uređaja - ispričao je Tejić.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora, a kao najviša im se može izreći i doživotni zatvor.

Video: Snimak hapšenja osumnjičenih za ubistvo u Belvilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA