Slučaj "Havana": Tužilac trazi po 5 godina zatvora za optužene

Tužilaštvo smatra da je dokazalo svoje tvrdnje da su obojica počinila krivična dela iznuda i nanošenje teških povrreda prema dvojici oštećenih

  • 1
Havana slučaj, suđenje, Vojislav Kostić Dalibor Đorić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je danas od suda da dvojici optuženih u slučaju "Havana", Vojislavu Kostiću (39) i Daliboru Ðoriću (38) izrekne jedinstvene kazne od po pet godina zatvora.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo svoje tvrdnje da su obojica počinila krivična dela iznuda i nanošenje teških povrreda prema dvojici oštećenih.

Postupajući tužilac u završnoj reči je napomenuo da insistira da kvalifikacija krivičnog dela ostane kao što je bilo u prvoj verziji optužnice, odnosno da budu osuđeni za iznudu a ne za lakše krivično delo prinudu.

Optuženi Ðorić je u svojoj završnoj reči podsetio da su Z.T. i M.R. više puta menjali svoje iskaze tokom suđenja, ali da je jedina istina ono što M.R. ispričao u poslednjem svedočenju a to je da su ceo ovaj slučaj namestili prethodni postupajući tužilac Saša Drecun i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

I Kostić je u svojoj završnoj reči optužio Hrkalović tvrdeći da je ona odgovorna za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, kao i Vladimira Popovića Popa koji je bio prvooptuženi u ovom slučaju pre neho što je ubijen.

Branioci optuženih Kostića i Ðorića tvrdili su je da nema dokaza za navode tužilaštva, podsećajući da su oštećeni više puta menjali uskaze te su predložili dusu da im izrekne oslobađajuću presudu.

Punomoćnik oštećenog advokat Jelena Vukomanović složila se sa rečima tužioca i od suda zatražila da M.R. uputi na parnicu radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva, kao i da oputženi snose troškove krivičnog postupka.

Današnje suđenje u publici su pratili žena ubijenog Popovića, kao i Mitar Muratović, svojevremeno hapšen u restoranu Durmitor i osuđen zbog nedozvoljenog nošenja pištolja.

Izricanje presude zakazano je za 21. april.

To će biti druga prvostepena presuda, pošto je prvu prvostepenu presudu kojom su Kostić i Ðorić bili osuđeni na po tri godine zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se ponovi suđenje.

U ovom slučaju prvooptužen je bio vlasnik "Havane" Vladimir Popović zvani Pop (43) koji je ubijen je 1. decembra 2018. godine u Beogradu, dvadesetak dana pred izricanje presude, koja je ukinuta.

Ðorić i Kostić su optuženi da su 29. decembra 2016. godine, u prostorijama kazina "Havana" u sklopu hotela "Slavija", pretukli oštećene Z.T. i M.R. terajući ih da priznaju dug Ðoriću od 110.000 evra, pri čemu je M.R. zadobio tešku telesnu povredu.

Ðorić i Kostić se od 8. jula 2018. godine brane sa slobode.

Prvo su se teretili za krivično delo iznuda, ali je u međuvremenu optužnica prekvalifikovana u lakše krivično delo prinuda.

Policija je nakon hapšenja osumnjičenih, saopštila da je prilikom hapšenja kod njih pronašla mobilne telefone, za koje sumnja da su korišćeni za dogovaranje oko izvršenja krivičnih dela.

Takođe, kod Ðorića je pronađeno više od 250.000 evra i oko 2,2 miliona dinara za koje policija sumnja da su pribavljeni iznudama.

Mediji pišu da je Popović bio blizak "škaljarskom kriminalnom klanu" iz Crne Gore i svrstavali su ga u bliske saradnike Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. april 2022 | 20:02

    Opa Dijana i onda je gospodja i dalje na slobodi, a izasla pre glasanja na nanogicu iako je bila izrecena presuda jos mesec dana pritvora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA