• 0
 ≫ 

Ispovest policajca koji je prvi stigao u Veliku Ivanču posle ubistva 13 ljudi: "Ljubiša je sebi razneo glavu"

 ≫ 

Bogdanović je, naime, svoj krvavi pir počeo u zoru, 9. aprila 2013. noseći pištolj CZ-88, za koji je imao dozvolu

  • 0
velika ivanča, žrtve

Foto: Privatna arhiva

Pre tačno devet godina dogodio se najveći masakr u Srbiji u selu Velika Ivanča, nekoliko kilometara od Beograda, kada je Ljubiša Bogdanović (60), do tada miran i porodičan domaćin, bez ikakvog povoda u zoru, dok su još spavali u svojim kućama, pobio 13 svojih rođaka i komšija.

- Kad je stigla prijava da neko puca u Velikoj Ivanči, trojica kolega i ja smo prvi stigli do kuće Ljubiše Bogdanovića. Zatekli smo ga u dvorištu, bio je hladnokrvan, nosio je pištolj... Viknuli smo: "Stoj, policija!", a on je pobegao iza kuće i ubio se. Tek nakon toga smo shvatili da je prethodno likvidirao čak 13 ukućana i komšija.

Ovo priča policajac Marko Vasić (34) iz Mladenovca, koji se pre tačno devet godina u Velikoj Ivanči našao oči u oči sa monstrumom Ljubišom Bogdanovićem (60), odgovornim za najveće masovno ubistvo u novijoj istoriji Srbije.

Bogdanović je, naime, svoj krvavi pir počeo u zoru, 9. aprila 2013. noseći pištolj CZ-88, za koji je imao dozvolu. Najpre je u svojoj kući ubio sina Branka (41), majku Dobrilu (83) i ranio suprugu Javorku. Potom je u kući Despotovića likvidirao Mikaila (60), pa Milenu (60), Gorana (24), Jovanu (21) i malog Davida (2). Onda je u kući Ješića ubio Miloša (48) i Ljubinku (64), zatim je u kući Mijailovića likvidirao Velimira (78) i Olgu (79), a u domu Stekića Danicu (78) i Draganu (50). Kada mu je nestalo municije, vratio se kući da uzme još metaka i sigurno bi nastavio masakr, da ispred kapije nije ugledao policijsku patrolu, u kojoj je bio Marko Vasić.

- Tog jutra smo oko pet sati dobili prijavu od neke uplašene devojke iz Velike Ivanče, koja je u panici rekla da neko puca na njenog muža. Ispostavilo se kasnije da je to bila Jovana Despotović, koja je ubijena s detetom u naručju ubrzo posle tog poziva - priča zs Informer Vasić, i dodaje:

Kolege i ja smo za samo petnaestak minuta stigli do Ivanče... Sećam se da sam prvo video Ljubišinog komšiju, koji je prestravljen držao psa u naručju i samo rekao: "Čuo sam pucanj! Eno Ljubiše, izlazi iz kuće". Krenuli smo ka Bogdanoviću, držao je pištolj i čulo se neko škljocanje, kao da mu se metak zaglavio u cevi... Kad smo mu viknuli da baci oružje, pobegao je iza kuće i čuo se pucanj.

"Ljubiša nas je sve pobio"

Vasić je zatim s kolegama pozvao pojačanje, pa su preko susednog dvorišta Despotovića krenuli da provere šta se dešava iza Ljubišine kuće, pošto nisu bili sigurni da je mrtav.

- Videli smo ga kako leži u lokvi krvi, pucao je sebi u čelo i razneo sebi glavu. Pored njega je bio pištolj... Zatim smo ušli u Ljubišinu kuću i u hodniku smo prvo primetili ranjenu Javorku. Bila je svesna, rekla je: "Ljubiša nas je sve pobio". Onda smo u sobi pronašli tela njihovog sina Branka i Ljubišine majke Dobrile. Ispostavilo se da im je Ljubiša oboma pucao u glavu - priča Vasić.

Milan je potom sa kolegama krenuo do kuće Despotovića i naišao na još strašniji prizor.

- Prvo smo u jednoj spavaćoj sobi, u krevetu, pronašli tela Milene i Mikaila Despotovića, imali su rane od metaka na glavama. U susednoj sobi smo zatekli mrtve njihovog sina Gorana, snajku Jovanu i malog Davida. I njima je Ljubiša pucao u glave... Jovana je bila u krevetu, malog Davida je držala zagrljenog, bilo je očigledno da je pokušala telom da zaštiti dete, ali nije uspela... Sa njih je jorgan bio zbačen dopola - priča sagovornik.

Pokušao da uđe u još jednu kuću, bila zaključana

Videvši strašan masakr, policajci su pretpostavili da ima još žrtava u susednim kućama, i na njihov užas, bili su u pravu.

- U kućama porodica Ješić i Mijailović pronašli smo još četiri tela. U domu porodice Stekić zatekli smo mrtve Danicu i Draganu... Posle smo saznali da je Ljubiša pokušao da uđe u još jednu kuću, ali su vrata bila zaključana i ta porodica se spasla - napominje Vasić.

Inače, ovaj policajac je bio tek dve godine u službi kad se desio masakr, a sada je vođa smene u policijskoj stanici u Mladenovcu. Priznaje da ni posle devet godina nije miran na pomisao i sećanje na zločin u Velikoj Ivanči.

- Skoro svakog dana setim se tog masakra... Tuga me obuzme, najžalije mi je onog deteta koje je ubijeno u majčinom zagrljaju. Ljubiša je čak i njemu, onako malom, pucao u glavu, ej... Ne mogu da shvatim, kako je mogao... Često se pitam da li bismo uspeli da spasemo bar neki život da smo bili bliže, da smo ranije stigli... - kaže Vasić.

Javorka živi sama, ćerke je posećuju

Meštani Velike Ivanče ispričali su nam da Javorka živi sama i da retko izlazi iz kuće i dvorišta.

- Ne komunicira maltene ni sa kim iz komšiluka, ali povremeno je obiđu njene dve ćerke. S vremena na vreme obiđe grob sina Branka u Velikoj Ivanči i Ljubišino grobno mesto u Rajkovcu. Mnogi u selu i dalje veruju da je ona znala šta Ljubiša smera, a da je ćutala, ali ja, posle svega, ne verujem u to. Pa Ljubiša je i nju hteo da ubije. Dva puta je pucao u nju, ali je preživela - priča meštanin Velike Ivanče.

Podsetimo, Javorka je mesec dana posle zločina ispričala za Informer da u njenoj kući, uoči masakra, nije bilo svađe:

- U zoru Ljubiša je ušao u moju sobu i upalio svetlo. Probudila sam se i pitala ga koliko je sati. On je rekao: "Pet i petnaest. Baki, došao je kraj našim mukama! Prvo ću tebe da ubijem, da nekog ne bi obavestila. Onda ću još nekoga da ubijem, pa posle Branka kada pođe na posao, i na kraju sebe."

Tuga

Najžalije mi je onog deteta koje je ubijeno u majčinom zagrljaju. Ljubiša je čak i njemu, onako malom, pucao u glavu, ej, kaže policajac Marko Vasić...

Video: Godišnjica najvećeg masakra u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima