≫ 

Saznajemo: Ovako je danas u tužilaštvu Dijana Hrkalović pričala o uhapšenom generalu Slobodanu Malešiću

Malešić se sumnjiči da je u periodu od sredine 2018. godine bio deo kriminalne grupe koju su osim njega činili Ljubomir Stanišić, policijski službenik PU u Prijepolje, Dragan Kovačević, policijski službenik UKP Odeljenja za borbu protiv korupcije i Dženan Kujović

  • 1
Dijana Hrkalović, Slobodan Malešić

Foto: MUP, Milena Đorđević

Bivša državna sekretarka u MUP, Dijana Hrkalović, saslušana je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal u svojstvu svedoka u istrazi koja se vodi protiv Slobodana Malešića, načelnika PU Novi Sad i drugih koji su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem.

Ona je, kako je za Telegraf.rs rekao Malešićev advokat Veljko Delibašić, o načelniku PU Novi Sad rekla "od nje niti je tražio i zahtevao da nešto uradi, niti da ne uradi".

Suđenje Zoranu Marjanoviću

Veljko Delibašić, Foto: Nikola Tomić

- Bivša državna sekretara Dijana Hrkalović je svedočila danas u slučaju Slobodana Malešića i bila precizna i kategorična. Rekla je da poznaje Slobodana Malešića i da je on sposoban i častan policajac. Kategorično je, više puta odgovarajući na pitanja zamenika tužioca, izjavila da on nikada apsolutno od nje niti je tražio i zahtevao da nešto uradi, niti da ne uradi, čime je potvrdila i navode odbrane Slobodana Malešića - izjavio je Delibašić za naš portal.

Podsetimo, Malešić se tereti da je u periodu od sredine 2018. godine, kada je bio na mestu zamenika direktora policije Vladimira Rebića, a koji od septembra 2020. godine dolazi na mesto PU Novi sad, nakon što je smenjen Milorad Šušnjić (koji se nalazi u optužnici protiv Dijane Hrkalović, kao njen "prljavi" policajac"), bio deo kriminalne grupe koju su osim njega činili Ljubomir Stanišić, policijski službenik PU u Prijepolje, Dragan Kovačević, policijski službenik UKP Odeljenja za borbu protiv korupcije i Dženan Kujović, privatni preduzetnik i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U periodu kada je Slobodan Malešić, kako se navodi u optužnici, navodno, zloupotrebljavao svoj položaj, pružao usluge zaštite pojedinih ljudi (tipa: da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti), potom, "čuvao" neke noćne klubove "mimo zakona" i za to uzimao novac, Dijana Hrkalović je bila na poziciji državne sekretarke u MUP-u.

Slobodan Malešić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, saobraćajna policija

Slobodan Malešić, Foto: Milena Đorđević

- Osumnjičeni Malešić je od osumnjičenog Kujovića, primao obećanu i zahtevanu korist kako bi ostalim osumnjičenima policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, a sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe - rečeno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Takođe su naveli kako je funkcionisala kriminalna grupa.

- Pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

- Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, kako navodi Tužilaštvo, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila - rekli su u TOK.

Dodali su i da su Malešić i Stanišić uzimali novac za usluge koje su pružali:

"Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana."

Ko je Slobodan Malešić

General Malešić, pomoćnik direktora policije, od septembra 2020. godine nalazi se na čelo PU Novi Sad, a nakon što je smenjen Milorad Šušnjić, dotadašnji šef novosadske policije. Njemu se sudi za zloupotrebu službenog položaja. Šušnjiću se sudi u postupku sa Dijanom Hrkalović, nekadašnjom državnom sekretarkom MUP.

Inače, Malešić je, kako smo gore naveli, na poziciju šefa novosadske policije došao sa mesta zamenika direktora policije Vladimira Rebića. Tada je bio zadužen za upravljanje posebnim jedinicama.

Malešić je rođen 29. jula 1976. godine u Prijepolju, a u MUP-u Srbije radi od 1995. U Upravi saobraćajne policije je proveo osam godina, gde je dogurao do zamenika načelnika Uprave saobraćajne policije. Kad je 2014. za direktora policije imenovan Vladimir Rebić, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije. U martu 2016. postavljen je za načelnika PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra.

Potom je postavljen za Rebićevog pomoćnika. Malešić je unapređen u čin generala policije u junu 2019. godine. Priveden je 5. aprila od strane Sektora za unutrašnju kontrolu (SUK), a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

BONUS VIDEO:

Video: Dijana Hrkalović ležernim hodom stigla u specijalni sud

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA