≫ 

Nišliji ukinuta presuda po "Šarićevom modelu": Drogiran i pijan BMW-om udario u auto i usmrtio muškarca

Slavković je vozeći pod dejstvom alkohola od 1.6 promila i pod uticajem kokaina, svojim vozilom „BMW“ udario u „ford“ kojim je upravljao Ekrem dok su njegov sin Kristijan i tast Nezir gurali vozilo koje se pokvarilo

  • 5
FOTO: Dragana Kocić, Niš saobraćajna nesreća FOTO: Dragana Kocić, Niš saobraćajna nesreća

Nišliji Nikoli Slavkoviću (31) koji je 14. decembra prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt Leskovčanina Ekrema Alimanovića (49), ponovo će se suditi.

Kako je potvrdio Apelacioni sud u Nišu, usvojena je žalba Slavkovićevog branioca, prvostepena presuda je ukinuta a predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje.

- Presuda je ukinuta jer je postojala sumnja u pristrasnost sudije Višeg suda s obzirom na to da je bio član veća koji je u istrazi odlučivao o produženju pritvora - saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Kako saznajemo, ovo je prvi put da Apelacioni sud ovu okolnost uzima kao osnov za ukidanje prvostepene sudske presude a kako objašnjava Slavkovićev branilac, advokat Boško Ristić, sadržana je stavu Vrhovnog kasacionog suda primenjenom prilikom odlučivanja o osudi Darka Šarića. Naime, aprila meseca prošle godine Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina, pri čemu je prvooptuženi dobio kaznu od 15 godina zatvora. Kako je navedeno u toj sudskoj odluci, presuda je ukinuta jer je u sastavu petočlanog sudskog veća koje je donelo, bilo i dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

Saobraćajna nesreća Foto: D.K.

- Nepristrastnost sudija je dovedena u pitanje, pa ih je trebalo izuzeti od odlučivanja u drugostepenom postupku i prilikom donošenja drugostepene presude – naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Ristić kaže da ova okolnost, iako nije predviđena Zakonikom o krivičnom postupku kao osnov za ukidanje presude, jeste razlog da su utvrđuje da li je sudija bio pristrasan.

- U takvoj situaciji radi se procena okolnosti koji dovode u sumnju pristrasnost sudije. Ta sumnja je osnovana ukoliko se utvrdi da je prilikom odlučivanja o produženju pritvora, sudija formirao stav o krivici optuženog – objasnio je Ristić.

Slavković je 7. decembra 2019. godine vozeći pod dejstvom alkohola od 1.6 promila i pod uticajem kokaina, svojim vozilom „BMW“ brzinom od 84 kilometara na čas na putu Niš – Doljevac, prešao iz desne u levu saobraćajnu traku i udario u „ford“ kojim je upravljao Ekrem dok su njegov sin Kristijan i tast Nezir gurali vozilo koje se pokvarilo. Od siline udarca, oba vozila su odbačena i to na suprotne strane kolovoza a "BMW" se prevrnuo na krov. Ekrem je na mestu ostao mrtav usled višestrukih povreda kičme, grudnog koša i rascepa jetre dok su Kristijan i Nezir povređeni.

Osim zatvorske kazne, Slavkoviću je izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od dve godine.

BONUS VIDEO:

Video: Dve osobe poginule u teškoj saobracajnoj nesreći u Subotici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. april 2022 | 15:56

    Pijan i drogiran izazvao saobracajnu nesrecu sa smrtnim ishodom i dobio samo 3 godine? Pa gde je primena tog rigoroznog novog zakona za pijane i drogirane u saobracaju? Vecito se dobijaju minimalne predvidjene kazne a moraju da budu maksimalne.

  • Konan

    21. april 2022 | 22:27

    Interesantno da izazivači ovakvih sudara sa tragičnim ishodom po žrtve uvek :voze teški džip (koji ih uvek ostavlja u život bez obzira na težinu sudara) ,uglavnom su drogirani ili pijani, za svoje nedelo uvek imaju spreman alibi, tzv.sudstvo uvek ima razumevanja za njihovo "delo" pa im stoga daje nikakve ili minimalno moguće kazne uz ocenu da su svi drugi krivi (loše projektovan put ili nepropisno postavljen znak, žrtve koje tog dana i nisu baš morale na tom mestu da budu..itd)...primera je bezbroj...običnim smrtnicima preostaje stoga samo da mole boga da ne nalete na ovakve zaštićene leteće ubice...

  • cane

    21. april 2022 | 15:23

    Gurali vozilo, jer su ostali bez goriva. Nema vožnje bez sipanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA