Kada će konačno početi suđenje Belivuku i njegovom klanu: Dve činjenice koje ukazuju da se početak ne nazire

Postavlja se pitanje kada će suđenje jednoj od najozloglašenijih kriminalnih grupi u Srbiji konačno početi, obzirom da novim advokatima klana Veljka Belivuka treba vreme da se pripreme za slučaj, kao i to da sudija Nikićević ide u penziju za dve godine, te predmet i postupak kreću iz početka zbog novog sudije koji bi došao na njeno mesto?

  • 4
Veljko Belivuk, Marko Miljković, Dejan Lazarević

Foto: ATA Images, Shutterstock, Nikola Anđić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas iz drugog pokušaja odloženo je pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Jedan od razloga za odlaganje je hapšenje advokata Dejana Lazarevića, poznatog kao "Đavolji advokat" koji je bio njihov branilac. Prvi pokušaj suđenja bio je 8. marta, a ovaj predmet u februaru prosleđen je drugom veću, kojim predsedava sudija Vinka Beraha Nikićević, a koja ide u penziju za dve godine.

Postavlja se pitanje kada će suđenje jednoj od najozloglašenijih kriminalnih grupi u Srbiji konačno početi, obzirom da novim advokatima klana Veljka Belivuka treba vreme da se pripreme za slučaj, kao i to da, kada gore pomenuta, sudija Nikićević ode u penziju, predmet i postupak kreću iz početka zbog novog sudije koji bi došao na njeno mesto?

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković

Printskrin: TV Pink

Prvo pripremno ročište kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pred Specijalnim sudom, koje je bilo zakazano za 8. mart kasnilo je više sati. Potom je odloženo nakon što je, Belivukov advokat Dejan Lazarević (koji je uhapšen 14. aprila kao član klana Darka Šarića), odnosno, odbrana, zatražila izuzeće predsednika suda, predsednika sudskog veća i postupajućeg tužioca.

Danas je u Specijalnom sudu u Beogradu iz drugog pokušaja odloženo pripremno ročište u procesu protiv pomenute organizovane kriminalne grupe. Razlog odlaganja je hapšenje njihovog glavnog branioca, advokata Dejana Lazarevića, poznatog po nadimku "Đavolji advokat".

Iza rešetaka je završio 14, aprila pod sumnjom da je član kriminalne grupe Darka Šarića. On je nakon saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal hitno hospitalizovan i dalje je, kako smo saznali, u lošem stanju zbog visokog pritiska.

Darko Šarić advokat Dejan Lazarević

Foto: Tanjug/AP

Suđenje Belivuku i njegovom klanu odloženo je ujedno jer i advokat Nikola Ristović, koji je sa uhapšenim Lazarevićem zastupao više okrivljenih, zatražio odlaganje suđenja kako bi mogao da pripremi odbranu zbog novonastale situacije. On je ostao sam u predmetu pošto je glavni advokat uhapšen. Sud je takođe obavešten da su optuženi Vladimir Grek i Vlado Draganić ostali bez odbrane, pošto im je advokat Marko Janković otkazao punomoćje.

Odloženo je za 24. maj zbog izostanka dvojice branilaca.

Ono što najviše intrigira u ovom slučaju, odnosno, na osnovu čega je najviše zasnovano pitanje, kada će konačno početi suđenje ozloglašenom klanu Velje Nevolje je promena sudije.

Naime, Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su, podsetimo u februaru prošle godine, optužnica je podignuta u avgustu i suđenje je u skladu sa tim trebalo uskoro da počne.

Međutim, ono je odlagano jer je sudija Zorana Trajković kojoj je predmet dodeljen otišla na bolovanje i nije se pojavljivala mesecima na poslu. Predmet Belivuk je potom prosleđen drugom veću kojim predsedava sudija Vinka Beraha Nikićević koja za dve godine odlazi u penziju nakon 37 godina radnog staža.

S obzirom na težinu i obim ovog slučaja, imajući u vidu sudsku praksu, sudija Beraha Nikićević neće uspeti da okonča slučaj do odlaska u penziju.

U tom slučaju, odnosno, ako sudija ne izrekne prvostepenu presudu pre penzije, postupak po zakonu mora da krene iz početka jer se dodeljuje novom sudiji. Što u prevodu znači da će svih 30 okrivljenih koji su obuhvaćeni u optužnici ponovo biti saslušavanmi za šta će biti potreban duži vremenski period.

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković

Printskrin: TV Pink

Inače, sudija Beraha Nikićević i njena porodica dobili su policijsko obezbeđenje zbog ovog slučaja.

Imajući u vidu sve navedene činjenice početak suđenja Veljku Belivuku i njegovom klanu se na nazire.

BONUS VIDEO:

Video: Snimak zatvorenog saobraćaja kod prebacivanja Belivuka i ekipe u pritovor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kockar

    26. april 2022 | 21:42

    Kladim se da će se ovo suđenje pretvoriti u sprdnju koja će trajati godinama i da će se završiti sprdnjom od presude.

  • Mixx

    26. april 2022 | 20:10

    Naravno nikada

  • Bata

    26. april 2022 | 20:21

    Ovo vam je jako bitno. Možda se negde pojavi i ime nekog od vaših urednika koji stalno potenciraju ovu temu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA