≫ 

Istraga pogibije osmorice rudara: Čekaju se veštačenja koja treba da otkriju uzrok tragedije, zapisnik stigao

U nesreći u rudnku Soko, koja se dogodila 1. aprila zbog gušenja metanom stradali su Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić

  • 0
Sokobanja, Rudnik nastradali rudari, Radovan Grujić, Petar Petrović, Nenad Trivunac, Bojan Stajić, Darko Zlatković, Bratislav Živković, Branko Čokorilo Foto: Nikola Tomić, Facebook, D.K. , Privatna arhiva

Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu koje sprovodi istragu nesreće u rudniku Soko kod Čitluka 1. aprila, kada je stradalo osam rudara, stigao je zapisnik republičkog rudarskog inspektora.

- Zapisnik republičkog rudarskog inspektora smo dobili 6. maja a mi ćemo ga proslediti Komisiji Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu koji obavlja veštačenje. Oni bi trebali da ga uzmu u obzir prilikom davanja nalaza i mišljenja o nesreći. Rudarska inspektorka je u tom zapisniku iznela svoja zapažanja ali na Komisiji veštaka je da se precizno izjasne o uzrocima ovog događaja – rekao je danas Ivan Mitrović, Osnovni javni tužilac u Aleksincu.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo je prethodno saopštilo da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode. Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

U nesreći u rudnku Soko, koja se dogodila 1. aprila zbog gušenja metanom stradali su Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

Krivični zakonik radnje koje dovode do ovakvih događaja procesuira kao krivično delo protiv opšte sigurnosti za koje u slučaju da je nastupila smrt jednog ili više lica, propisuje kaznu od dve do 12 godina.

Video: Telegraf na licu mesta: 8 rudara izgubilo život, 20 povređeno u nesreći u rudniku Soko

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA