≫ 

Trpela nasilje 28 godina, završilo se smrću: Svaka druga ubijena žena bila u kontaktu sa institucijama

Period od prvog obraćanja institucijama do ubistva je skoro tri godine

  • 3
Nasilje nad ženama Foto: Shutterstock

Dve žene su protekle nedelje ubijene u manje od 24 sata, dok je jedna ranjena i nalazi se u teškom stanju. Jedna od dve ubijene žene prethodno se obraćala nadležnim institucijama za pomoć. U Srbiji je od početka godine ubijeno 13 žena, od čega 8 u porodično-partnerskom kontekstu. Ubijene žene su nečije majke, sestre, bake, tetke.

Ključno pitanje koje treba postaviti je da li u Srbiji postoje mehanizmi i mere koje mogu da zaustave ovaj niz?

- Svaka četvrta žena koja je prošle godine ubijena prijavljivala je institucijama nasilje u porodici. Ubijeno je 20 žena, a pet je ranije prijavljivalo prestupe. Period od prvog obraćanja institucijama do ubistva je skoro tri godine. Žene su u proseku imale šest kontakata sa institucijama pre nego što su ubijene. U trećini slučajeva ubijenih žena, nasilje je prethodno prijavljivano nekoj od institucija - kažu za Telegraf.rs iz Autonomnog ženskog centra.

Dodaju da je poražavajuće i alarmantno da, sedam godina nakon što je ustanovljen Dan sećanja na žene žrtve nasilja, postoje saznanja da se svaka druga žena ubijena u porodično-partnerskom kontekstu obraćala nadležnim institucijama za pomoć.

- U desetini slučajeva su žene bile u interaciji sa institucijama po nekim drugim osnovama, što bi u principu značilo da je svaka druga žena bila u nekoj vrsti kontakta sa institucijma. To su slučajevi u kojima je prijavljeno nasilničko ponašanje. Postoji slučaj žene koja je 28 trpela nasilje. Oni su bili korisnici socijalne pomoći. Supruga je više puta prijavljivala za nasilničko ponašanje, ali ne i za nasilje u porodici. Institucije su morale da znaju da tu postoji nasilje u porodici, ali je ono evidentirano tek onog trenutka kad je žrtvina ćerka prijavila nasilje, što je bilo neke tri godine pre ubistva - ističu.

U tom slučaju su evidentirane četiri prijave, a na tri se reagovalo samo upozorenjem. Tek na četvrtoj je, kako navode, pokrenut postupak, koji je okončan nakon što je učinilac ubio žrtvu.

- Dešavalo se da žena podnese prijavu, pa da su prijave združene i odbačene nakon ubistva, što govori o neblagovremenom nepostupanju - navode.

Kako navode, identifikovani izazovi u institucionalnom sistemu zaštite od nasilja tiču se neblagovremenog postupanja, neprepoznavanja nasilja, izostanka međuinstitucionalne razmene informacija, neprepoznavanja prisutnosti pokazatelja visokog rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanka procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite, kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u sistemu zaštite žena od nasilja.

Jedan tužilac ima više od 1.000 slučajeva. S jedne strane, kažu, treba da se gleda da li su ispravno postupili u okviru svoje nadležnosti, a drugo pitanje je pitanje kapaciteta.

Danas je Dan sećanja na žene žrtve nasilja koji je ustanovljen na inicijativu ženskih organizacija u Srbiji upravo zbog toga što je bilo primetno da je neophodna mnogo snažnija institucionalna i društvena reakcija u cilju sprečavanja femicida. Porazno je i alarmantno da danas, sedam godina nakon toga,

- Izneverena su obećanja data žrtvama nasilja, institucije su zakazale u zaštiti života žena, dok smo kao društvo poklekli u tome da stvorimo nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške za žrtve - kažu iz Centra.

Imajući u vidu intenzitet i učestalost nasilja prema ženama i smrtne ishode koji ga prate, u Srbiji bi se svakog dana moralo da se deluje kao da je dan borbe protiv femicida. Ovo očekivanje je proisteklo iz brojnih zakona, strategija i mera koje su ustanovljene s ciljem suzbijanja nasilja prema ženama, i od njega ne smemo da odustanemo. To dugujemo ženama koje ne možemo da vratimo, kao i svim budućim generacijama žena.

Video: Stanojević: Od preko 20 ubijenih žena samo su tri za života tražile pomoć institucija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena

    18. maj 2022 | 07:15

    Policija odradi svoj posao tuzilastvo rak rana Srbije u svakom pogledu. Tuzioci izigravaju Boga. Maltretiraju i ispituju, muce... te jadne zene i njihovu decu do besvesti sto puta i na kraju im daju zabranu prilaska ili par meseci... I tako dok ne dodje do ovakvog kraja.

  • Ja2

    18. maj 2022 | 09:04

    👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA