Jeziva činjenica o "mafijaškim vojnicima" ubicama u Srbiji: Kriminolog otkrio zašto su to mladići u dvadesetim

Ističe da jako veliki uticaj na sklop ličnosti ima rano detinjstvo

  • 7
Ubistvo, kafe Ritual, Luka Žižić Nehruova 51, Novi Beograd, Stefan Milašinović, Nikola Zečević Zeka Foto: Mateja Beljan, Umrli.me, Facebook/Stefan Milasinovic Facebook

Vest da je Stefan M. koji je osumnjičen za surovu likvidaciju navijača Luke Žižića na Novom Beogradu osumnjičen da je počinio još jednu prošle godine prilikom koje je ubio Nikolu Zečevića Zeku u Kragujevcu otvorila je temu o "mladim ubicama", odnosno, činjenica da on ima samo 23 godine izazvala je - jezu. 

Poslednjih godina "vojnici ubice" su sve mlađi, a na tu temu za Telegraf.rs pričao je kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Dobrivoje Radovanović, Kriminolog Foto: Nikola Tomić

- To što je centralni problem kriminologije, a to se svodi na pitanje zašto se neko u tim godinama bavi kriminalom, posebno nasilnim kriminalom. Ono što mi znamo jeste da mnogo vrsta kriminalnog ponašanja nisu istog porekla, čak ni ubistva nisu istog porekla. Jer postoje planirala ubistva, postoje iz ljubomore, psihopatska ubistva, na mah... Ova ubistva koja vas intresuju su po pravilu kombinacija između teških sklopova ličnosti i uticaja sredine. Kada je sredina u pitanju mnogo veći uticaj ima vršnjačka grupa, nego porodica. Mi polako razbijamo predrasudu da to sve zavisi od porodice. Vršnjačke grupe mogu da promene sve vrednosti koje mladić ima stečene u porodici i da ga odvuku u potpunu stranputicu. Zbog toga je jako važno da se vodi računa, kada se radi o prevenciji, ne samo sa kim se oni druže u pubretetu, nego čak i do 20 godine - kaže Radovanović.

Ističe da jako veliki uticaj na sklop ličnosti ima rano detinjstvo.

-  Jako veliki uticaj ranog detinjstva, tačnije, jako je važno u ranom detinjstvu kakav je uticaj oca na muško dete ima otac. On može biti fatalan, način na koji on reaguje na dete. Nažalost uticaj majke nije ništa slabiji, vezivanje muškog detata za majku dovodi do silnih problemam od kojih je kriminal samo jedan. Ove ubice su sklop koji je kombinovan između visoke agresivnosti, impulsivnosti, visoke narcisoidnosti i visokog antisocijalong sistema vrednosti. Sve počinje od sitnijih stvari, prvo počinje sa prestupima, krađama... Ulaskom u navijačke grupe, postepen ulazak u taj svet... u drogu, a onda stižu "izazovi", tipa, da vidimo koliki si muškarac, uradi to i to... Tako ih testiraju i onda idu dalje sa njima, i sve to dovodi do ubistava - kaže on.

Za 15 meseci ubio Luku na Novom Beogradu i Zeku u Kragujevcu

Stefan M. (23) se trenutno nalazi u pritvoru. Policija je u saradnji sa tužilaštvom došla do novih dokaza koji ga terete za zločin pre godinu dana.

Naime, za manje od 15 meseci mladi Kraljevčanin je, po nečijem nalogu, ubio dvojicu muškaraca.

Nikola Zecevic Zeka Foto: Facebook/Nikola Zecevic Zeka

Prvi zločin uradio je 12. februara prošle godine kada je izrešetao Nikolu Zečevića (38) u Kragujevcu, a 28. aprila ove godine presudio vlasniku kafića "Ritual" Luki Žižiću (37) na Novom Beogradu.

Kako je "Telegraf.rs" ranije objavio, Stefan M. je unajmljen preko posrednika da ubije Žižića na Novom Beogradu. Za surovu likvidaciju je plaćen novcem i narkotikom. Na salušanju u tužilaštvu branio se ćutanjem.

Pre nekoliko dana policija je uhapsila momka koji mu je ustupio stan gde se krio nakon zločina.

Osumnjičeni Stefan M. je u Žižića ispalio 11 hitaca iz pištolja. U kafić gde je Luka sedeo sa bratom i prijateljima ušao prerušen u radničko odelo. Surovu likvidaciju snimile su kamere, a Stefan je uhapšen na osnovu DNK-a i antroploškog veštačenja.

Ni za jedan ni za drugi zločin nije utvrđen tačan motiv.

Podsetimo recimo i da ubica Aleksandra Šarca, Lazar Ilić, ima samo 24 godine...

Video: Snimak ubistva Luke Žižića: Ubica prišao do stola i ispalio nekoliko hitaca direktno u njega

Video: Uznemirujuće: Snimak ubistva iz Kragujevca, ispaljeno čak osam hitaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    21. maj 2022 | 22:04

    Ne znaju sebe da pronadju u zivotu.Najlakse im je da dovate vatreno oruzje i da krenu da pucaju.Svi neki zestoki momci,na kraju uvek biva: poslednji krug u monci.😉

  • Ujka Zitko PFK

    21. maj 2022 | 22:06

    Prave zezanciju od svog bednog zivota.Kakav poso,kakav biznis.Sve zajedno ih istresi iz gaca,nece ispasti ni dva dinara.😉

  • Dijabole

    21. maj 2022 | 21:56

    Ne nego ce biti penzioneri u osamdesetim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA