"Naši životi su se promenili, verujem da je slučajno upao u vodu": Matejev prijatelj o neprebolnom gubitku

"Planirao je budućnost, želeo da ispuni očevu želju. Svi su ga voleli"

  • 3
Molitva Matej Periš Foto: Telegraf

"Želeo je da kupi brod, da počne samostalno da radi kao skiper. Planirao je budućnost. Imao ie mnogo planova, a onda se ovo dogodilo..." Ovako započinje svoju priču o Mateju Perišu (27), mladiću čije je telo pre tri dana isplivalo iz Dunava kod Ade Huje, njegov dugogodišnji prijatelj koji je želeo da ostane anoniman.

O kobnoj noći, kada je Matej izašao iz noćnog kluba "Gotik" i nestao, prijatelj za "Blic" kaže da ne zna ništa novo. On je želeo da govori o Mateju, njegovom životu i planovima za budućnost.

- Matej je bio divan momak, prava drugarčina. Uvek pozitivan, nasmejan. Na život je gledao kroz ljubičaste naočare. Izbegavao je svađe, sukobe, a u ljudima je uvek video dobro - priseća se svog prijatelja.

Prema njegovim rečima Matej je imao plan za svoju budućnost. Želeo je da stvori nešto svoje, ali i ostvari želje svog oca Nenada.

- On je skupio novca i kupio sebi auto, pa i motor. Imao je u planu da kupi svoj brod, jer više nije hteo za drugog da radi. Otac ga je nagovarao da ostane u branši za ono što je studirao da se time bavi. On je hteo da posluša Nenada i da bude i skiper i da radi u kancelariji - kaže sagovornik.

Matej Periš Ada telo 2 Foto-montaža: Google Maps, MUP RH

On priča i da je Matej voleo humanitarni rad, te i da je učestvovao na brojnim turnirima koji su bili humanitarnog karaktera.

- Uvek je svima želeo da pomogne. Matej je bio čovek koji nikada nije imao loše momente. Zato, verujem da je njegova smrt nesrećni slučaj, da je slučajno upao - kaže on i dodaje da se svima život promenio nakon Matejevog nestanka.

- Sve je potpuno drugačije. Ljudi su se promenili, naši životi su se promenili. Njegovim roditeljima je najteže - priča sagovornik.

On naglašava da je Matej celog života imao roditeljsku ljubav i pažnju.

- Iako su mu roditelji živeli odvojeno, trudili su se da to ne oseti, da ima ljubav i sve šta mu je potrebno - zaključuje on.

"Izlazio na 15 minuta, pa se vraćao"

- Kobne noći Matej je u "Gotiku" nestajao na 15 minuta, pa se vraćao. Čuo sam da je on je te noći upoznao neku devojku i drugovi koji su bili sa njim su sve vreme mislili da je sa njom. Tek kada su videli jaknu im je postalo čudno gde je i da je izašao bez jakne napolje - ispričao je drugi Matejev prijatelj o kobnoj noći u klubu u Beton Hali.

- Matej je imao taj neki problem da mu je stalno bilo vruće. I zimi i leti - otkriva on.

Gotik, Matej Periš nestala osoba, nestao momak iz Hrvatske, potraga Foto: Nikola Tomić, ATA Images, MUP RH

Ova rečenica možda daje odgovor na to zašto je usred hladnog decembra Periš iz noćnog kluba istrčao u majici kratkih rukava.

- Pitamo se svi da li je Mateju pozlilo, da li mu je neko sipao nešto u piće, jer znamo svi da nije nikad konzumirao narkotike. Zato se pitamo da li je tako u majici izašao da se rashladi, pa onda nekako upao u vodu - priča Matejev drug koji je želeo da ostane anoniman.

"Borio se da dopliva do obale"

Prema njegovim rečima, porodica i prijatelji Mateja Periša tokom istrage gledali su snimak, čiji su deo objavljivali mediji, a koji je nastao u noći između 30. i 31. decembra, i da veruju da se na njemu vidi kako se Periš u vodi bori da dopliva do obale, ali u tome ne uspeva.

- Na snimcima se vidi kako se bori, kako pokušava da dopliva do obale. Međutim, nije uspeo... - kaže sagovornik i dodaje da ne veruje da bi neko "čiste glave išao da skoči u vodu".

- Zato mislim da je možda upao, da je išao da se umije ili nešto tako, ili je bio na nekim supstancama. Znam da nije koristio nikad ništa, a opet se postavlja pitanje zašto je hteo u taksi. Možda mu nije bilo dobro, pa je hteo otići u stan, pa kad ga taksi nije pokupio je nastavio trčati i video vodu, išao se umiti i upao. Samo on zna šta se desilo... - kaže on.

On se osvrnuo i na dešavanja u klubu "Gotik" te kobne noći.

- Nestajao je tu noć u "Gotiku" na 15 minuta, pa se vraćao, koliko sam čuo da je Matej tu noć upoznao neku devojku i oni su mislili da je sa njom, tek kasnije kad su videli jaknu im je postalo čudno gde je i da je izašao bez jakne napolje. Njegovi drugovi koji su bili tamo su išli prijaviti nestanak, ali je policija rekla da prvo provere bolnice, pa je to bili pogrešno preneseno, pa su i njih razapinjali na sve strane zbog netačne informacije da su kasno prijavili nestanak što nije tačno - kaže on.

"Svakome je hteo da pomogne"

O svom prijatelju Mateju, kao i svi drugi, ima samo reči hvale. Kaže, bio je veseo, pun života, uvek nasmejan i srećan.

- Uvek je hteo da pomogne svakome, pristupačan, radio je sa ljudima i stvarno su ga svi voleli. Zvuči kao kliše, ali to je stvarno bilo tako - priča nam on i dodaje da je sada malo lakše, jer je Matej pronađen, pre svega zbog njegovih roditelja.

- Lakše je samo da bi roditelji imali gde da zapale sveću i da Matej bude sahranjen u svom gradu - kaže on.

Video: Matej Periš krenuo put Splita: Nesrećno stradalog mladića ispratili Beograđani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    22. maj 2022 | 06:09

    Kako njegov otac kaže bio je vrhunski plivač, verujem u to, a da je slučajno upao u vodu čovek koji je tog karaktera i spremnosti za vodu čisto sumnjam, opet kažem samo društvo da kaže šta su pili i koristili tu je ključ svega, dečko je trčao bez cilja,zaustavljanje taxiste je isto bez nekog cilja, a posle nastavlja i ulazi u vodu skroz priča ne pije vodu da je slučajno upao u vodu, pa nema on pet godina, dečka je nešto izbacilo iz koloseka...

  • nnnn

    22. maj 2022 | 08:30

    Boze mili nema njega vise moze se pricati ali samo on zna niko vise Saucesce porodici nrka im je bog na pomoci da izdrze otac mu je jedan fini covek boze pomozi ih

  • Goga

    22. maj 2022 | 11:25

    Šta je bilo, bilo je, mrtva usta ne govore, tuga i bol je ogromna njegovim roditeljima, njihovog dečaka više nema, mnogo mi je žao, imam osećaj kao da je meni neko blizak nastradao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA