≫ 

Rade Dunjić pred sudom govorio o bratu, a na pitanje o devojci Nini rekao:"Kaznite me novčano, neću da pričam"

Iako je više puta upozoren da je u obavezi da odgovara na pitanje suda ili će biti novčano kaznjen, brat Velibira Dunjića, rekao je da sud proceni kakva kazna treba da bude.

  • 1
Velibor Dunjić sud Foto-montaža: Marko Jovanović, Marko Todorović

U Višem sudu u Beogradu danas je održano suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava Džimis 2014. godine.

Današnjem glavnom pretresu, kao svedok ostećeni, prisustvovao je i brat ubijenog, Rade Dunjić. On je istakao da ostaje pri svojim ranijim iskazima iz 2. marta 2015. godine i 10. decembra 2018. godine, ali da prvobitno izjašnjavanje želi da izmeni.

- Ne pridružem se krivičnom gonjenju optuženih i ne ističem imovinsko-pravni zahtev - rekao je.

Na pitanje suda koliko je bio blizak sa pokojnim bratom i da li je Velibor Dunjić bio u problemima, odgovorio je da su "bili veoma bliski i da on nije imao problema ni sa kim. Dodao je da, koliko je njemu poznato, Dunjić nije imao oružje. On je odbio da dalje odgovara na pitanja suda kada ga je sudija upitala kakav je bio odnos između Velibora Dunjića i Nine Šobot.

- Ne želim da, iz ličnih razloga, odgovaram na pitanja. Spreman sam da novčano odgovaram - kratko je rekao.

Iako je više puta upozoren da je u obavezi da odgovara na pitanja suda ili će biti novčano kaznjena, brat Velibora Dunjića, rekao je da sud proceni kakva kazna treba da bude.

- Rekao sam sve što sam mislio da treba da kažem - dodao je.

Na pitanje sudije da li je uplašen i da li je pre dolaska na suđenje dobijao pretnje, odgovorio je da nije uplašen i da mu niko nije pretio.

- Da je Vaš iskaz suštinski bitniji, bili biste debelo novčano kažnjeni. Imajući u vidu da je prvookrivljeni i dalje nedostupan sudskim organima, nećemo Vas kazniti. Ako imate probleme, za to postoje institucije kojima treba da se obratite - rekla je sudija.

Na današnjem suđenju je, pre Dunjića, govorio okrivljeni Goran Knežević.

- Došao sam oko 12 na splav. Bio sam tamo do pet ujutru. Kad sam krenuo kući, stajao sam na mostu. Krenuo sam prema autu, kada sam začuo pucnjeve. Ubrzao sam hod i u autu video Đurovića i Krušedolac. Dok smo se vozili, nisam ništa primetio. Sećam se da se auto zaustavio na Brankovom mostu, ali ne i detalja. Bio sam prilično pijan, mada se većine stvari sećam. Sve o čemu sam govorio je bilo oko pet ujutru, pred svitanje, vidljivost je bila slaba zbog magle - rekao je Knežević.

Na pitanje tužioca da li je u automobilu, nakon ubistva bilo razgovora o pucnjavi, ili bilo kakvog drugog razgovora, Knezević je rekao da su svi ćutali, a i da, bi Đurović, kada bi počeo razgovor o nečemu, taj razgovor prekinuo.

- Za ubistvo sam saznao iz medija posle podne, kad sam se probudio. Nakon tog jutra nisam više nikada video nikog od njih. Niaam ih zvao jer nismo bili prijatelji, a ni oni nisu pokušali da me kontaktiraju. Znam da je nekoliko dana nakon ubistva Časlav Marković uspeo da povrati stan - dodao je.

Naredno ročište zakazano je za 23. septembar, a tada će biti saslušana četiri svedoka.

Podsećamo, na suđenju za ubistvo Dunjića promenjena je sudija. Taj slučaj sada vodi sudija Ana Trifunović Đuričković, a ceo pretres je počeo ispočetka.

Prvi je saslušan Bojan Starovlah, koji je rekao da je ispred splava video sivi "BMW" i da mu se činilo da se vozač sa nekim raspravlja.

- Iza mene se tad pojavio Đurović. Iz auta su se čule Dunjićeve uvredne na račun Đurovića. U tom momentu Đurović se hvata za pištolj ili džep, nisam siguran, dok levom rukom kreće da Dunjiću oduzme pištolj - objasnio je i dodao da se on nalazio na udaljenosti od oko pet metara.

Čuo je pucnjavu u momentu kada je išao ka "škodi" i, kako je dodao, pomislio da je Đurović ranjen. Dodao je da nije reagovao jer se sve dogodilo u sekundi.

- Sa mnom u auto su ušli Đurović, Krušedolac i Knežević. Pitao sam Đurovića šta se desilo, a on mi je odgovorio da vozim. Na Brankovom mostu rekao je da stanem. Mislio sam da mu je loše i tada sam u retrovizoru video da baca pištolj u reku - dodao je.

On je negirao krivicu.

Nakon Starovlaha, saslušan je Miloš Milosavljević.

- Ne osećam se krivim za ono što mi se stavlja na teret. Ostajem pri ranijim izjavama. Bio sam suvlasnik splava. To veče je bio rođendan mom najboljem prijatelju, koji smo slavili na splavu. Bili smo prilično pijani. U jednom momentu čuo sam nekoliko prasaka, koji su me podsetili na pucnje - ispričao je Milosavljević.

Dodao je da ih to nije omelo u proslavi.

- Nakon desetak sekundi video sam nekoliko muškaraca kako ulaze u naše privatne prostorije. Krenuo sam za njima. Gvozdenović je počeo da skida kablove sa risivera i rekao da mu dodam kesu sa troseda. Dao sam mu i pitao šta se dešava. Samo mi je kratko rekao da mu je rečeno da to uradi - priseća se.

Kako kaže, samo je dodao kesu, a kablove koji su visili je sklonio sa vrata i "pustio ih u pad bez namere da ih sakrije", kako bi vrata mogla da se zatvore.

Odloženo zbog advokata

Rčište, koje je trebalo da bude održano 1. marta, odloženo je jer se u Palati pravde nisu pojavili svi advokati odbrane, a ni advokati oštećene strane. Razlozi njihovog nedolaska bili su što su tek dan ranije dobili pozive za suđenje ili ih uopšte nisu ni dobili. Suđenje je pre toga odlagano još četiri puta.

Na poslednjem održanom suđenju, 10. februara 2021. godine, pregledan je video snimak sa obližnjeg objekta, na kojem se, međutim, ne vidi trenutak likvidacije. Takođe su ispitana dva svedoka koja su ostala pri ranije datim iskazima.

Na optuženičkoj klupi u ovom postupku su trojica optuženih za pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela - Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah.

Za ubistvo Dunjića i ranjavanje njegove devojke, kao neposredni izvršilac optužen je Vladimir Ðurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis", koji je u bekstvu.

Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su, zbog neprijavljivanja krivičnog dela, takođe bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su kasnije sklopili sporazume o priznanju krivice.

Krajem 2019. godine, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Vuka Musića na 16 meseci zatvora, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću nakon ubistva. Musić je tokom suđenja priznao izvršenje krivičnog dela u celosti.

On i drugi već osuđeni su Ðuroviću pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Prema pravosnažnoj presudi Vuku Musiću, Đurović je, napustivši splav, prišao Dunjićevom autu koji se zaustavio ispred splava i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz pištolja iz neposredne blizine ispalio sedam projektila u glavu i telo Dunjića i tako mu naneo smrtonosne povrede pri čemu je usled dejstva dva projektila T. Š. zadobila tešku telesnu povredu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA