≫ 

Ukoliko se ne pojave na sudu, veštaci mogu da plate i do 100.000 dinara: Opomena ne mora da im stigne

Opomene pre kažnjavanja mogu, ali ne moraju da budu izrečene

  • 1
sudija čekić presuda kazna novčana, novac, pare Foto: Shutterstock, Telegraf

Suđenje Lazaru Galiću po drugi put je odloženo zbog toga što sudski veštak sa Instituta za sudsku medicinu nije došla na glavni pretres. Dok je prethodni put svega par sati pre ročišta javila da neće prisustvovati suđenju, a izostanak opravdala "velikim brojem obaveza", na današnjem glavnom pretresu odsustvovala je bez opravdanja, što je i zateklo i sudiju.

- Iznenađena sam sam njenim izostankom. Uredno je pozvana, poziv je uručen, ali izostanak nije opravdan - rekla je sudija.

Kada dođe do nepojavljivanja na sudu, nebitno da li je u pitanju optuženi, advokat, veštak, a opravdanje odsustva izostane, na snagu stupaju kazne.

- Sud može, pre svega, da ih kazni novčano. Kazne su od 50.000 do 100.000 dinara kad se ne odazovu pozivu, a izostanak ne opravdaju. Naravno, svako može da ne dođe. Može i tužilac, ukoliko je sprečen i ukoliko se ne pošalje tužilac na tom predmetu. Tako može da izostane i veštak, s tim da su veštak i advokat podložni kazni - objašnjava Telegrafov izvor iz tužilaštva.

Osim kažnjavanja, sud može da odredi drugog veštaka koji će da da svoje mišljenje ili nalaz, ukoliko to tužilac predloži.

- Ako je nalaz koji je prosleđen sudu i tužilaštvu nije po meri tužioca, odnosno on smatra da nije dobro obrazložen, onda tužilac ima pravo prigovora na taj nalaz i može da se odredi novi veštak, novo veštačenje, suočavanje veštaka i tako dalje. U konkretnom slučaju, sud ima pravo da veštaka novčano kazni - dodaje.

Opomene pre kažnjavanja mogu, ali ne moraju da budu izrečene.

- Može opomena, ali u konkrentom slučaju, pošto već dva puta ne dolazi, sud je trebalo da opozove opomenu i da bude novčano kažnjena. Tim pre što izostanak nije opravdan. Trebalo bi da odluka o kažnjavanju zbog nedolaska bude 100.000 dinara. Kazna može da se izrekne tokom postupka, ali rešenje o tome može da bude doneseno i naknadno. Ne mora da se odredi kazna direktno na samom pretresu.

Video: Miroslav Ilić tužio bivšu ljubavnicu: “Preti mi kazna novčana kazna, ali i zatvor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antap

    15. jun 2022 | 09:45

    A da li plaćaju bilo kome kada se izlupetaju da se svaki normalan čovek zacrveni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA