≫ 

Više javno tužilaštvo podnelo je zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja

Posebno zabrinjava insinuacija autora da je postupajući zamenik tražio instrukcije za postupanje u konkretnom predmetu čime se daje negativna konotacija i u pogledu samostalnosti nosioca javnotužilačke funkcije

  • 0
Palata Pravde Foto: Nikola Anđić

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podnelo je danas Povereniku za zaštitu samostalnosti tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, povodom tekstova objavljenih u novinama i na portalu “Nova S', od 7. jula i na televiziji i portalu N1 od 10. jula, u kojima su iznete insinuacije o stručnosti i osposobljenosti zamenika javnog tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Ž.N.

Povereniku, koji deluje u okviru Državnog veća tužilaca, ukazano je da se u tekstovima pod nazivom “Sentu ispituje tužiteljka kojoj su 'nestali' dokazi protiv Dijaninog žandarma” i "Ko je tužiteljka kod koje ide Milenković? Obustavila istragu u vezi s Belivukom" navodi da je pomenuti zamenik javnog tužioca ranije vodio postupak u kojem su nestajali dokazi, da je nemarom propusio da uloži žalbu u drugom postupku, uz navođenje konkretnih postupaka, imena okrivljenih i okolnosti slučaja, sa konstatacijom da je ubrzo nakon takvih postupaka isti zamenik javnog tužioca izabran u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Zbog navedenog, VJT u Beogradu smatra da su pomenuti tekstovi u potpunosti usmereni ka umanjenju kredibiliteta postupajućeg zamenika, pa samim tim i tužilačke organizacije u celosti, a čiji je garant samostalnosti upravo Državno veće tužilaca koje je isključivo nadležno da ceni stručnost i osposobljenost nosilaca javnotužilačke funkcije. Takodje, VJT u Beogradu je mišljenja da ovaj način medijskog izveštavanja ulazi u domen nedozvoljenog uticaja, da je usmeren na vršenje medijskog pritiska na postupajućeg zamenika u konkretnom predmetu, uz jasan cilj da se rad VJT u Beogradu predstavi u negativnom kontekstu. Autor teksta se, prema stavu VJT, služio paušalnim ocenama i zaključcima o kvalitetu postupanja zamenika javnog tužioca, uz svesno dovodjenje drugih lica u vezu sa predmetom sa kojim ni na koji način nisu povezani. Posebno zabrinjava insinuacija autora da je postupajući zamenik tražio instrukcije za postupanje u konkretnom predmetu čime se daje negativna konotacija i u pogledu samostalnosti nosioca javnotužilačke funkcije.

BONUS VIDEO:

Video: Ovako izgleda najnovije naoružanje Vojske Srbije: Štit 2022

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA