Crnogorski državljani osuđeni na zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom: Zatečeni i uhapšeni u "akciji"

Sudija Drašković se nakon izricanja presude obratio optuženima i istakao da su njihove odbrane bile neuverljive.

  • 0
Viši sud u Nišu Foto: Dragana Kocić

Crnogorski državljanin Srđan Popović (43) i Nišlija Milić Ivanović (33) osuđeni su danas na po četiri godine i osam meseci zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Popović se tereti da je 26.decembra 2021. godine na parkingu na autoputu Niš - Beograd pokušao da Ivanoviću proda nešto više od deset kila marihuane, ali su uhapšeni prilikom obavljanja ove transakcije.

Istom odlukom Višeg suda u Nišu Nišlija Nemanja Jevtić (23), Miodrag Milutinović (43) i Dušan Zlatković (36) oslobođeni su optužbe za pomaganje u trgovini narkoticima zbog nedostatka dokaza.

- Srđan Popović i Milić Ivanović krivi su jer su u stanju uračunljivosti izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Srđan je u svom teretnom motornom vozilu marke "volvo" podgoričkih registarskih tablica prenosio radi prodaje opojnu drogu kanabis u količini od 10.014.30 grama koju je držao u kabini na krevetu. Oko 22.15 sati na parking na autoputu Beograd - Niš došao je Milić Ivanović kome je Popović prodao ovu opojnu drogu za neutvrđeni novčani iznos. Ivanović je Popoviću predao 12.000 dinara na ime dela kupoprodajne cene a taj novac kao i drogu policija je pronašla i oduzela prilikom njihovog hapšenja - saopštio je sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković.

Drašković je istakao da nije bilo dokaza za osudu Nemanje Jevtića, Dušana Zlatkovića i Miodraga Milutinovića koje je tužilaštvo teretilo da su Miliću Ivanoviću pomogli u izvršenju krivičnog dela.

- Jevtić, Zlatković i Milutinović se oslobađaju optužbe da su pomogli Miliću Ivanoviću u izvršenju krivičnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Milutinović se teretio da je svojom "opel astrom" Ivanovića dovezao do kružnog toka a da je zatim prešao u vozilo "alfa romeo" kojim je upravljao Zlatković koji ga je odvezao do parkinga gde ga je čekao Popović - objasnio je Drašković.

Tužilaštvo je tvrdilo da su ova trojica izvršila po jedno krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga u pomaganju jer su se pridružili Popoviću i Ivanoviću na parkingu na kojem je obavljana kupoprodaje narkotika, ali po navodima suda, te optužbe nisu dokazane. Međutim, Jevtić je osuđen za neovlašćeno držanje narkotika jer je u njegovom stanu u Niškoj Banji pronađena mala količina marihuane i drobilica sa tragovima narkotika, zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 100.000 dinara.

Sudija Drašković se nakon izricanja presude obratio optuženima i istakao da su njihove odbrane bile neuverljive.

- Čak su se vaše porodice i prijatelji osmehivali kada su slušali kako ste se branili. Dokazi govore drugačije, da ste se dogovorili i da ste hteli da prodate drogu. Što se tiče izrečenih kazni, one su bliže zakonskom minimumu od tri godine zahvaljujući vašim braniocima koji su uradili sjajan posao i ukazali na manjkavosti u optužnici. Međutim, s obzirom na količinu narkotika za koju vam je suđeno, kazna je adekvatna - kazao je Drašković.

Sud je Miliću Ivanoviću ukinuo pritvor dok je Srđanu Popoviću produžen zbog opasnosti od bekstva s obzirom na to da je crnogorski državljanin koji u Srbiji nema ni prebivalište ni boravište.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu imaju i odbrana i Više javno tužilaštvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA