≫ 

Vakuum u zakonu: Dok policija dođe da uhapsi osuđenog, on može da pređe granicu

Veliku polemiku izazvalo je to da li je u sudu trebalo da bude policije i da li je Marjanovića trebalo da privede sudska straža

  • 4
Hapšenje, lisice, uhapšen, policija

Foto ilustracija: Shutterstock

Zoran Marjanović osuđen je u petak, 22. jula, na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo na svirep i podmukao način. Marjanoviću je izrečena i mera pritvora, te je javnost bila uzdrmana kada je Zoran izašao na glavni ulaz Palate pravde i uputio se kući u Borču, gde je naknadno uhapšen.

Kako objašnjava Telegrafov izvor iz tužilašvta, sudija je postupila pravilno.

- Sudija ne hapsi, ona donosi rešenje o pritvoru. Ona je to rešenje verovatno poslala faksom, te je potrebno neko vreme da to stigne do policije i da policija izađe na lice mesta, kako bi izvršila hapšenje. Sa te strane je sve urađeno po zakonu. Ono što je problem u takvim situacijama kada neko bude osuđen, a nije u sud doveden iz pritvora je to što postoji zakonski vakuum i nije preciziran trenutak hapšenja. Onoga ko je osuđen i treba da čeka da bude priveden može neko da sačeka ispred suda i preveze preko granice. On može da se krije, da pobegne, da se ubije dok policija ne dođe po njega - objašnjava naš izvor.

Veliku polemiku izazvalo je to da li je u sudu trebalo da bude policije i da li je Marjanovića trebalo da privede sudska straža. Ni jedan, ni drugi slučaj nisu mogući, nebitno ko se nalazi na optuženičkoj klupi.

- Ne može nijedan sudija da pozove policiju da čeka ispred vrata, tako će odmah da procure informacije o presudi pre nego što je ona izrečena. S druge strane, mnogi komentarišu da je tu bila sudska straža, ali sudska straža ne hapsi. Njihova uloga je održavanje reda. Oni ne odvode ljude u pritvor i ne dovode ih iz pritvora, to je uloga policije. Jedino što sudska straža može je da pritvorenika koji se nalazi u pritvoru u samom sudu sprovedu do sudnice i nazad do sudskog pritvora - dodaje.

Video: Intervju Zorana Marjanovića nakon što je pronađeno Jelenino telo: Sada je osuđen za njeno ubistvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    26. jul 2022 | 23:00

    Ta fora sapustanjemjeprvi outprimenjena kod ubica ARKANA, a onda je MI6 organizovao prebacivanje u JAR za placene ubice. I sudiju niko nikada nista nije istrazivao a ocigledno je i on bio u talu jer do tada seUVEK odmah sprovodilo u zatvor. I ovde je greska sudije, propust, jerje norala sve da prioremi. Ali ovaj put nije bio angazovan MI6 i nijr bilo teorije da pobegne.

  • Cvetin

    27. jul 2022 | 07:23

    Treba policija da bude tu, i kad dođe do presude odmah lisice na ruke i u haps. A ne pustiti ga da izađe iz sudnice kao slobodan čovek. Tako to u drugim državama funkcioniše.

  • Advokat

    27. jul 2022 | 04:15

    Pollicija radi svoj posao. Sudije ne rade. Sudije su krive za oslobadjanje i nanogice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA