≫ 

Carinski agent C&A osumnjičen za utaju 6 miliona evra danas izlazi pred tužioca: Evo gde je sve trošio novac

Policija je od osumnjičenog Aleksandra J. zaplenila 3 stana u Beogradu i jedno garažno mesto. Reč je o dva stana u Ulici antifašističke borbe i jedan superluksuzni na 22. spratu Kule Beograd, u kojoj je imao i garažno mesto koje je takođe zaplenjeno

  • 7
C&A hapšenje Kula B Foto: Shutterstock, Facebook/C&A Srbija

Aleksandar J., carinski agent kompanije "C&A MODA RS" doo Beograd, koji je kako je Telegraf prvi objavio, uhapšen juče zbog zloupotrebe ovlašćenja koja je imao danas će biti izveden pred tužioca.

Kako je juče saopšteno iz policije i tužilaštva on se sumnjiči za proneveru tešku čak 6,4 miliona evra.

Inače, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu privremeno mu je zaplenilo stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaža, a blokirani su i bankarski računi sa njim povezanih lica.

Roba

Aleksandar J. se sumnjiči da je sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom robu iz Kine carinio kao robu "C&A MODA RS" doo Beograd, koja ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja (tzv. kućno carinjenje), a potom sačinjavao lažne carinske deklaracije i neistinito prikazivao vrednost ocarinjene robe.

Sumnja se da je na taj način oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara. Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.

Kako saznajemo, postupak u ovom slučaju je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

Policija je od osumnjičenog Aleksandra J. zaplenila 3 stana u Beogradu i jedno garažno mesto. Reč je o dva stana u Ulici antifašističke borbe i jedan superluksuzni na 22. spratu Kule Beograd, u kojoj je imao i garažno mesto koje je takođe zaplenjeno.

Poreklo

U saopštenju piše da se osnovano sumnja da je od januara 2019. do septembra 2021. godine, korišćenjem statusa odgovornog lica, Aleksandar  J. sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom za robu kineskog porekla.

Zajedno sa unajmljenim carinskim radnicima na graničnim prelazima Batrovci i Šid, koji su pravili tranzitne deklaracije u kojima je isticano da je roba u vlasništvu C&A, robu je dalje transportovao i isporučivao nepoznatim kupcima.

Deklaracije

Osumnjičeni Aleksandar  je, kako navode u MUP, koristio logo C&A i sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti. Zatim bi ih korišćenjem "kvalifikovanog elektronskog sertifikata" prosleđivao u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončavao carinski postupak.

- Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara - saopštio je MUP.

Raskalašno

Aleksandar J. nije krio kako lagodno živi te je slike svog raskalašnog života objavljivao na svim društvenim mrežama.

Gotovo je proputovao ceo svet, a isključiovo je bio gost najotmenijih hotela. 

Gotovo da nema čoveka koji se nije zapitao kako je za samo tri godine toliko zaradio.

On se danas nalazi u pritvoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh

    29. jul 2022 | 08:11

    Koliko je tek takvih koji jos uvek lapaju, pola Srbije i nikom nista

  • Dr

    29. jul 2022 | 07:51

    Šta vredi glupom dati. Vidi se da je policajo. Mesto da krcka polako on se prsio. Neka du mu sve oduzeli. Bojim se da mu polako neće sve vratiti i još mafoknaditi štetu .

  • Kliker

    29. jul 2022 | 07:20

    Q zakon o poreklu novca..., ko to kontroliše...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA