≫ 

Pokreće se postupak u slučaju "kiropraktičar ubica": Slavišin pacijent preminuo nakon tretmana u Balans mediku

Prema podacima Lekarske komore Srbije doktor Slaviša DJ. poseduje licencu kao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a prema podacima Ministarstva zdravlja ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse, shodno važećim podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast

  • 1
Balans Medika, smrt pacijenta Foto: Telegraf.rs

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena krivična prijava Republičkog zdravstvenog inspektora protiv doktora Slaviše DJ. zaposlenog u "Balans Medika" kao i NN iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i NN lica Instituta za ortopediju "Banjica". Uz krivičnu prijavu dostavljena su i druga obaveštenja koja se tiču dozvola i licenci za rad, utvrđena tokom sprovedenog inspekcijkog nadzora, od strane Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

Prema podacima Lekarske komore Srbije doktor Slaviša DJ. poseduje licencu kao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a prema podacima Ministarstva zdravlja ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse, shodno važećim podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast.

Prema podacima Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, "Balans Medika" od 15. juna 2007. godine ne poseduje rešenje Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene delatnosti. U aktuelnoj bazi Agencije za privredne registre na istoj adresi upisano je "Kim Extrade doo Beograd - Ogranak Balans Medika Beograd", šifra i naziv delatnosti - Delatnost nege i održavanja tela. Zdravstvena inspekcija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekta "Balans medika", kao i protiv zdravstvenih radnika koji su pružali zdravstvenu zaštitu u tom subjektu, a izrekla je i zabrane oglašavanja i obavljanja zdravstvenih usluga i delatnosti "Kim Extrade doo Beograd-Ogranku Balans Medika".

Tužilaštvo podseća da je 11. jula obavešteno da je 24. marta ove godine u 16:40 časova iz privatne klinike “Balans medika” u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju na Banjici prevezen muškarac M.Đ. (58) koji je u Balans Mediki bio na tretmanu radi nameštanja prvog vratnog pršljena (”atlasa”). Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće, a potom mu je na Institutu konstatovana fraktura 1. vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu. M.Đ. je preminuo u subotu, 9. juna na Institutu za ortopediju. Odmah po prijemu obaveštenja o smrti pacijemta, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog da se obavi obdukcija, a potom i nalog da Ministarstvo zdravlja obavi neophodne provere. Po dobijanju obdukcionog nalaza, tužilaštvo će naložiti i sudsko-medicinsko veštačenje i eventualno druge provere pre donošenja javnotužilačke odluke u ovom slučaju.

BONUS VIDEO:

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    11. avgust 2022 | 13:40

    "Kiropraktičaru" sleduje krivična prijava jel je ubio pacijenta bez zle namere ali uz svest da nije stručan za to što radi i da može svašta da se desi. To je OK ali...šta ćemo sa klinikom? U tekstu stoji da se podnosi prekršajna prijava. Prekršajna prijava se podnosi ako se ja parkiram na travnatoj površini gde parkiranje nije dozvoljeno. Vlasnik "klinike" nema dozvole neophodne za rad iste, angažovao je svesno lica tipa ovog "kiropraktičara" i još koje, ko zna koliko njih, koli ne zadovoljavaju svojim kompetencama ono što je potrebno,"medicinske usluge" koje su nudili iste su naplaćivali u kešu jel klinika ne postoji pa je i država oštećena sa stanovišta fiskalne politike, dakle nisu plaćali propisane poreze i 1000 drugih stvari državi i na kraju im sleduje samo prekršajna prijava. I ŠTA ĆEMO SAD?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA