≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slučaj koji je šokirao Srbiju: Za volanom seata smrti bilo dete od 12 godina, a jedino oni mogu da odgovaraju

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovakvim slučajevima, kako je za Telegraf pojasnila advokat Irina Borović, dete u tom uzrastu ne može odgovara

  • 27

Vest da je za volanom automobila marke "seat" bilo dete od 12 godina koje je u Boljevcima izazvalo tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo vozač mopeda šokirao je Srbiju, a slučaj je prebačen u Više javno tužilaštvo na odeljenje za maloletnike. 

Postavlja se pitanje, ko će da odgovara za ovu tragediju?

U ovakvim slučajevima, kako je za Telegraf pojasnila advokat Irina Borović, dete u tom uzrastu ne može odgovara.

 

- Deca koja su mlađa od 14 godina ne mogu krivično da odgvaraju, postoji nešto što može da bude krivična odgovornost roditelja, kao zapuštanje deteta, onda se ono oda rizičnom ponašanju, ali to se odnosi na neka druga dela, čini mi se ne i na ovo. Po zakonu o prekršajima, ima odgovornost o prekršajima, saobraćajni delikt, roditelji odgovoraju za prekršaj, deliktnu odgovornost, za štetu, duševne boli koji su pretrpeli bliski članovi stradalog. Eventualno, u tom kontekstu se pretpostavlja da je njihova krivica, ali ima mnogo nepoznanica... Svakako deca ne odgovaraju, a roditelji mogu da odgovaraju za prekršaj i deliktnu odgovornost. Takođe smatram da je ovo slučaj za Centar za socijalni rad s obzirom da je maloletno lice, da ispita kako je do toga došlo i da li treba da preduzmu mere - rekla je Borović.

Inače, kako se nezvanično navodi, ovakav slučaj je prvi u Srbiji.

On je, podsetimo, upravljao kolima marke "seat" koja je uzeo od rođake i sudario se sa drugim kolima, a potom udario u moped za čijim volanom je bio stariji muškarac koji je stradao.

Dečak je sam došao u policijsku stanicu.

Inače, u kolima je ostavio druga, suvozača koji je bio povređen u saobraćajnoj nesreći i kog su vatrogasci izvlačili iz automobila.

Video: Pauk odnosi smrskani automobil u Boljevcima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    17. avgust 2022 | 23:54

    Evo kod mene u kraju, covek daje detetu od 4 god kljuc da pali kola ,sedi sam itd. Kao to je moj sin nacvio sam ga??? Seljacka posla pa kad napravi belaj onda kuku...

  • Dragan

    17. avgust 2022 | 22:44

    u zatvor s onim ko mu je dao auto ne razumem sta nije jasno? pokusaj ubistva je dati detetu auto

  • Super Brundo

    17. avgust 2022 | 23:05

    Kriv je decak ali ne moze da odgovara jer nema 14 godina.On je mogao dugo vremena da smislja kako da se dokopa kljuceva.Nisu kljucevi od kola oruzje pa da se drze u sefu koji se nalazi u sefu koji se cuva u sefu ormanovog sefa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA