≫ 

"Ćuti se da bi se zaboravilo": Nadležni traže kazne za silovatelje devojčice u Prištini, najavljen protest

- Šokantna je činjenica da deca, devojčice i žene još uvek nisu bezbedni, jer su počinioci na slobodi, jer se ne izriču meritorne kazne, jer se ovako teška krivična dela još uvek ne tretiraju ozbiljno - kaže Aljbuljena Hadžiju

  • 3
Hapšenje, lisice Foto: Shutterstock

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju reagovala je povodom silovanja jedanaestogodišnje devojčice, navodeći da je reč o još jednoj žrtvi, dok je mnogo nasilnika na slobodi, piše Ljaljmi.

- Šokantna je činjenica da deca, devojčice i žene još uvek nisu bezbedni, jer su počinioci na slobodi, jer se ne izriču meritorne kazne, jer se ovako teška krivična dela još uvek ne tretiraju ozbiljno. Ćuti se da se zaboravi - kaže Hadžiju, prenosi Kosovo online.

Ministrka je pozvala nadležne da se pozabave ovim teškim krivičnim delom.

- Pozivam nadležne institucije da se pozabave ovim teškim krivičnim delom. Da u najkraćem mogućem roku, svojom požrtvovnošću daju rezultate u kažnjavanju nasilnika svih oblika. Kao ministarka pravde, posvećena sam izgradnji što adekvatnije pravne infrastrukture, u meri u kojoj nam zakon daje nadležnost, da obavljamo sve poslove koji doprinose pravdi - dodala je ona.

Hadžiju je rekla da policija mora da obezbedi slobodu građana i da sudovi moraju da deluju, i da ne smeju dodatno da komplikuju život građana oslobađanjem kriminalaca.

"Dečaci i muškarci ne mogu biti amnestirani"

Organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju najavila je protest za sredu, zbog silovanja 11- godišnje maloletnice, koji će biti održan na trgu "Zahir Pajaziti" u Prištini, piše Gazeta ekspres.

Iz organizacije Kolektiv za feminističku misao i akciju saopštili su da će zahtevati zaštitu i bezbednost od strane države za devojke i žene, pravičan tretman slučajeva nasilja nad ženama i meritorne kazne za počinioce, kao i legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, prenosi Kosovo online.

- Ovo stanje terora se mora okončati. Devojke i žene na Kosovu ne mogu da žive ni jedan dan u strahu. Dečaci i muškarci ne mogu biti amnestirani od strane države i društva zbog nasilja koje vrše nad devojčicama i ženama. Silovanje maloletne devojčice i desetina drugih žena samo tokom ove godine nas ogorčava, revoltira i poziva da radikalizujemo svoja sredstva protesta i samoodbrane. U sredu se okupljamo u znak protesta - poručuju iz Kolektiva.

Uprkos vidljivom i svakodnevnom nasilju, država ne tretira bezbednost žena kao pitanje javne bezbednosti, poručuju iz Kolektiva.

- Različiti izveštaji pokazuju da se slučajevi nasilja nad ženama suočavaju sa institucionalnim zanemarivanjem, sa kaznama koje su često ispod kazni predviđenih zakonom. Ovaj patrijarhalni pristup ostavlja devojke i žene nezaštićenim i lako zlostavljanim - dodaje se u saopštenju.

Kurti: Ne treba dozvoliti da joj ukradu detinjstvo 

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je meritornu kaznu za pet osoba osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice u Prištini, prenosi Kosovo online.

On je na svom Fejsbuku zatražio od policijskih i istražnih organa da osumnjičene što pre privedu pravdi. Devojčica treba da dobije institucionalnu i socijalnu podršku, maksimalnu i adekvatnu zdravstvenu i psihološku negu.

- Ovakva dela brutalnog nasilja nad decom moraju se tretirati sa velikom ozbiljnošću, na institucionalnom, ali i na društvenom i kulturnom nivou. Nasilje nad ženama i devojčicama nije privatna stvar, već je pitanje bezbednosti i blagostanja - napisao je Kurt i dodao da ne treba dozvoliti da joj ukrade detinjstvo i uništi život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    30. avgust 2022 | 01:33

    Pa da, nema više sirotih Srpkinja, koje su decenijama trpele napade škipa, bez mogućnosti da ih iko zaštiti, zato su ljudi i odlazili sa KiM, sada su prešli na svoje... To je njima normalno.

  • hurem 🐠

    30. avgust 2022 | 16:20

    Sa Jugoslavijom su umrli i zakoni , ak si druze sta tako napravio zna se Goli otok pa ces tamo cijeli dan u izobilju tucati kamen al samo KAMEN .

  • Pp

    30. avgust 2022 | 01:32

    Po njihovoj religiji to je sve normalno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA