• 3
 ≫ 

Evo šta je na suđenju izjavila bivša državna sekretarka MUP-a o Belivuku i slovu "D"

 ≫ 

Na pitanje sudije da li se ona pominje u tim razgovorima, Hrkalovićka je rekla da osporava da se ona pominje, ukazujući da se pominju i druga imena poput ministar i Stefanović

  • 3
Dijana Hrkalović, suđenje, specijalni sud

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je uvidom u pisane dokaze nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Sa njom na optuženičkoj klupi našla su se još dvojica bivših policajaca.

Dijana Hrkalović, suđenje, specijalni sud

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pored ostalih, na suđenju su predočeni dokazi u vidu rešenja o funkcijama, naredbe i transkripti komunikacije između Veljka Belivuka i Nenada Vučkovića u kojoj se pominje "D" i "Dijana".

Na pitanje sudije da li se ona pominje u tim razgovorima, Hrkalovićka je rekla da osporava da se ona pominje, ukazujući da se pominju i druga imena poput ministar i Stefanović.

Njen advokat Vladimir Ðukanović je rekao da se nigde ne pominje Hrkalovićeva, kao ni njene naredbe da se neki dokaz izbriše.

Takođe, predočen je i rokovnik drugooptuženog Dejana Milenkovića, koji je tvrdio da se u tom rokovniku nalazi samo komunikacija sa načelnicima službe i dodao da nikada nije imao komunikaciju sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Predočena je i naredba za uzimanje video snimaka sa nadzorne kamere hotela u ulici u kojoj je ubijen Vlastimir Milošević 30.januara 2017. godine u Beogradu.

Milenković i Hrkalović su istakli da na tim naredbama nije potpisana Hrkalović nego tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, i druge osobe.

Hrkalović je takođe podsetila da direktor policije odgovara ministru policije, a ne državnom sekretaru MUP-a.

Sledeće suđenje zakazano je za 14.oktobar kada je predviđen nastavak čitanja pisane dokumentacije.

Na prethodnim ročištima optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Advokat Vladimir Ðukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Dijana Hrkalović, suđenje, specijalni sud

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom 6.juna u kom je bila od 31. marta i odredio joj meru zabrane napuštana boravišta.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok