≫ 

Kao da je zgažen pas, a ne čovek: Udovica putara čekala pravdu 12 godina, optuženi oslobođeni

Rakić se teretio da se 1. jula 2010. godine magistralnom putu Pirot - Niš kod Ostrovice, nije pridržavao saobraćajnih propisa što je dovelo do smrti Radmila Radosavljevića

  • 0
Radmilo Radosavljević, poginuli putar Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je oslobodio optužbe za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja Vladimira Rakića (49) iz ovog grada koji se teretio da je pre 12 godina izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Radmilo Radosavljević (48), radnik preduzeća „Signalizacija“.

Na ovaj način preinačena je presuda Osnovnog suda u Nišu od 7. oktobra prošle godine kojom je Rakiću izrečena kazna zatvora od godinu dana. Istom odlukom potvrđena je prvostepena presuda u delu kojom se Piroćanac Jovica Kostić (67) koji se takođe teretio za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, oslobađa odgovornosti za smrt radnika putarskog preduzeća a zbog nedostatka dokaza.

Radmilo Radosavljević, poginuli putar Foto: Privatna arhiva

Rakić se teretio da se 1. jula 2010. godine oko 12.40 sati na magistralnom putu Pirot - Niš kod Ostrovice, krećući se iz Niša ka Pirotu „škodom fabiom“ beogradskih registarskih tablica, nije pridržavao saobraćajnih propisa što je dovelo do smrti Radmila Radosavljevića. Konkretno, prema navodima prvostepene presude, njegov propust se ogledao u tome što nije prilagodio brzinu uslovima i stanju puta pa nije uočio Radosavljevića koji je stajao na sredini kolovoza na beloj liniji i vršio naizmenično propuštanje vozila signalnom zastavicom. Kako je dalje navedeno u sudskoj odluci donetoj prošle godine, kada je video da se Rakić neće zaustaviti, Radmilo je prešao na suprotnu kolovoznu traku kojom je naišao autobus za čijim je upravljačem bio Jovica Kostić. Autobus je prednjim levim čeonim delom udario putara koji je tom prilikom zadobio smrtonosne povrede, a zatim ga odbacio na suprotnu kolovoznu traku kojom se kretao Rakić i svojim vozilom ga udario još jednom.

Na ovu presudu, žalbu je izjavilo Osnovno javno tužilaštvo sa zahtevom da se Rakiću izrekne stroža kazna, a da se krivim oglasi i Kostić i izrekne mu se najmanje jednogodišnja zatvorska kazna. Na istu sudsku odluku žalili su se i Rakić i njegov branilac tražeći da bude oslobođen optužbe. Apelacioni sud je zaključio da se iz izvedenih dokaza ne može sa nužnim stepenom izvesnosti utvrditi da je Rakić izvršio krivično delo za koje je optužen, pa je odlučio da njegovu žalbu usvoji a da podnesak tužilaštva odbije.

- Žalbe Rakića i njegovog branioca su osnovane jer je u njima navedeno da se Vladimir kretao brzinom manjom od dozvoljene s obzirom da je uočio znak za radove na putu. Po izlasku iz krivine, ugledao je oštećenog Radosavljevića koji je stajao na sredini kolovoza i davao znakove signalnom zastavicom a iza njega i jedno vozilo zaustavljeno u traci kojom se i on kretao. Pre nego što je Rakić uspeo da se zaustavi, oštećeni je napravio korak ili da unazad, kada je iz suprotnog pravca naišao autobus koji ga je udario i nabacio na levu bočnu stranu njegovog vozila, usled čega je izgubio kontrolu i udario u zaustavljeni automobil. Navodi odbrane su prihvatljivi jer je i veštak saobraćajne struke Bratislav Simonović naveo da je zbog nepostojanja signalizacije o izvođenju radova na putu, dozvoljena brzina bila do 60 kilometara na sat, a da je Rakić neposredno pre nesreće vozio 30 do maksimalno 45 kilometara na sat. Veštak uočava uzročno posledičnu vezu u radnjama putara, jer je neoprezno prešao na stranu kolovoza kojom se kretao Kostić, uz uslov da ovakvo postupanje oštećenog nije bilo uslovljeno radnjama Rakića. Veštak sudske medicine ustanovio je da je primarni kontakt oštećeni ostvario sa autobusom kada je dobio teške telesne povrede opasne po život na granici sa bezuslovno smrtonosnim, dok je u sekundarnom kontaktu sa automobilom Rakića lakše povređen. Iz tog razloga nije utvrđena uzročno posledična veza između Rakićevih radnji i Radosavljevićeve smrti - naveo je u svojoj odluci Apelacioni sud.

Kako dalje precizira ova pravosudna institucija Radosavljević je najverovatnije zbog loše procene brzine kretanja vozila kojim je upravljao Rakić, prešao na stranu kolovoza kojom se saobraćaj odvijao iz pravca Pirota ka Nišu, bez da se prethodno uverio da to može učiniti na bezbedan način.

- Tako je za Kostića (vozača autobusa), stvorio prepreku koju u datim okolnostima nije mogao da vidi niti da predvidi. On se kretao dozvoljenom brzinom od oko 50 kilometara na sat, jer radovi nisu bili propisno obeleženi signalizacijom koja bi upozorila vozače da postepeno smanje brzinu kretanja. Iz tog razloga, smatramo da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je i Kostića oslobodio optužbe - zaključio je Apelacioni sud.

Udovica putara Suzana Momić Radosavljević kaže da je duboko razočarana tim više što je 12 godina čekala na pravosnažnu sudsku odluku i nadala se pravdi.

- Čestitam braniocima optuženih, uspešno su uradili svoj posao. Međutim, čestitam i optuženima što se posle svega, ne osećaju krivim. Lepo je što njihova deca rastu uz svoje očeve, a moja su zbog njih bez svoga tate. Oni se mojoj deci nisu ni izvinili, za sve njih je izgleda to isto kao da je pregažen pas lutalica. Posle svega što se mojoj porodici desilo, pitam se, čemu pravila saobraćaja, polaganje vozačkog ispita kada je nekima nebitno ako nekome tako, usputno, oduzmu život. Radmilo je za njih bio i ostao nepoznata i nebitna osoba a meni i deci je značio sve. Iako smo par godina pred njegovu smrt bili razvedeni, 31 godinu smo bili najbolji prijatelji. Nije na rođendanima svoje dece, ne može da pomogne svojoj ćerkici sa posebnim potrebama koja svakkog dana ponavlja "Ja nemam tatu!".

- Suđenje je završeno i jedan tata koji je obožavao svoju decu, radio svoj posao korektno kao i uvek, nije već 12 godina sa nama. Oni zbog kojih ga nema su oslobođeni optužbe. Nek im je srećno! - prokomentarisala je pravosnažnu sudsku odluku udovica nastradalog putara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA