≫ 

Koordionator za rodno zasnovano nasilje u Višem tužilaštvu sastala se sa koordinatorima Osnovnih tužilaštava

Koordinator je na sastanku upoznala prisutne sa radom grupa za koordinaciju i saradnju, kao i sa oblastima na kojima je nužno da se radi, ukazujući na izvesne propuste, ali i napredak u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

  • 0
Palata pravde, Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo Foto: Marko Jovanović

Koordionator za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu održala je prvi sastanak sa koordinatorima svih osnovnih javnih tužalaštava sa područja stvarne i mesne nadležnosti VJT u Beogradu, kojem je prisustvovao i prvi zamenik javnog tužioca.

Koordinator je na sastanku upoznala prisutne sa radom grupa za koordinaciju i saradnju, kao i sa oblastima na kojima je nužno da se radi, ukazujući na izvesne propuste, ali i napredak u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Razgovarano je i o proceni rizika, kao i o obaveznom korišćenju liste za njegovu procenu koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo svim osnovnim tužilaštvima sa područja svoje nadležnosti – Prvom, Drugom,Trećem, te tužilaštvima u Lazarevcu, Mladenovcu i Obrenovcu - a sve u cilju kako bi svi zamenici ovih tužulaštava jedinstveno procenjivali rizik od nasilja i donosili adekvatne mere u skladu sa potrebama u svakom konkretnom slučaju.

Deo razgovora bio je posvećen i radu Službe za podršku žrtvama i svedocima pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, kao važnoj kariki u celokupnom procesu zaštite i podrške žrtvama krivičnih dela sa rodno zasnovanim nasiljem.

Na sastanku su date konkretne smernice kako bi se postupanje unapredilo i praksa ujednačila. Posebna pažnja posvećena je pravilnom evidentiranju preduzetih radnji i to kada je reč o pozivanju žrtava nasilja na sastanak grupe za koordinaciju i saradnju, ali i izrade individualnih planova zaštite i podrške žrtvi.

Koordinator za rodno zasnovano nasilje u Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je obavestila prisutne da će se ovakvi sastanci sukcesivno održavati, ističući da je razmena mišljenja i unapređenje u postupanju važan deo rada javnih tužilaštava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA